Vopak verwacht meer vraag naar opslagtanks door goedkope olie

Foto: Pixabay / vrij te gebruiken

Tankopslagbedrijf Vopak verwacht dat zijn opslagtanks voor olie de komende tijd voller zullen raken door de scherp gedaalde olieprijzen. Door het grote aanbod op de oliemarkt is er veel vraag naar opslagcapaciteit terwijl handelaren ook olie opslaan in afwachting van hogere prijzen.

Vopak schrijft dat de recente ontwikkeling van contango, waarbij speculanten olie opslaan in afwachting van een prijsstijging, goed zal zijn voor de bezettingsgraad in de komende kwartalen. De bezettingsgraad van de opslagtanks van Vopak kwam in het eerste kwartaal uit op 86 procent. Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten bedroeg ruim 200 miljoen euro op een omzet van 270 miljoen euro.

Impact coronavirus beperkt

Vopak meldt verder dat de impact van het coronavirus op de activiteiten tot dusver beperkt is. Alle 66 terminals van het bedrijf wereldwijd zijn nog operationeel. Het moet nog blijken wat de uiteindelijke impact van de coronacrisis zal zijn bijvoorbeeld door vertragingen bij projecten in ontwikkeling. De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak is 34,3 miljoen kubieke meter. De onderneming is bezig haar capaciteit verder te vergroten en trekt voor investeringen dit jaar 300 miljoen tot 500 miljoen euro uit.

Financieel directeur Gerard Paulides van Vopak verklaarde in een toelichting dat de opslagcapaciteit voor olie de laatste tijd maximaal is gecontracteerd en dat het bedrijf werkt om tanks in onderhoud versneld terug te brengen om aan de sterke vraag te voldoen. Hij spreekt van “extreme en unieke volatiliteit” op de oliemarkt, veroorzaakt door de coronacrisis en de recente prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland. Volgens Paulides komen de geplande investeringen door Vopak dit jaar uit aan de bovenkant van de aangegeven bandbreedte.

(Bron: ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.