Connexxion

Connexxion rijdt eind 2021 met twintig waterstofbussen

Connexxion logo bus (foto: Flickr)

Connexxion gaat eind 2021 met twintig waterstofbussen rijden in Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. De voertuigen zijn besteld van de Poolse busfabrikant Solaris. Dit past bij de ambitie van de provincie Zuid-Holland om meer duurzaam vervoer te laten rijden en te investeren in waterstof.

“Het wordt steeds drukker op onze wegen. Omdat wij de gezondheid van de reizigers en onze inwoners belangrijk vinden, is het schoner maken van de lucht met de komst van deze bussen een mooie stap vooruit”, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer in Zuid-Holland.

Tankstation

Deze nieuwe bussen gaan tanken bij een nieuw station dat in de buurt van het busdepot wordt gebouwd in Heinenoord. Het is de ambitie om ook auto’s op termijn hier te laten tanken, zodat het gebruik van waterstof een stimulans krijgt. “Het bijvullen van waterstof kost weinig tijd en is best handig, en verschilt niet veel van het bijvullen van een voertuig met benzine”, aldus Solaris.

De nieuwe bussen krijgen 37 zitplaatsen en ze zijn uitgerust met een lage instap, USB-laadpunten, airconditioning, duidelijke informatiedisplays en plek voor een rolstoel. De bussen krijgen spiegels met camera’s. De chauffeurs hebben daardoor beter zicht rondom hun wagen en geen last meer van dode hoeken.

Financiering

De nieuwe voertuigen zijn een onderdeel van de projecten JIVE en JIVE2 en hebben dus financiering ontvangen van een zogenaamde gemeenschappelijke onderneming brandstofcellen en waterstof 2. Deze gemeenschappelijke onderneming kreeg steun van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie, Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.