Proef met waterstofproductie op de Noordzee

Beeld: Remco Nieuwenbroek

Op een olie- en gasplatform voor de kust bij Scheveningen start volgend jaar het eerste project ter wereld voor de productie van waterstof op zee. Het platform wordt voorzien van een zogeheten elektrolyser, waarmee waterstof kan worden geproduceerd. Het is de planning om die in 2020 op het platform te plaatsen.

Op de Noordzee zijn twee energiebronnen aanwezig waarmee van water waterstof kan worden gemaakt: gas en windenergie. Met behulp van elektriciteit uit deze bronnen kan water worden ontleed in waterstof en zuurstof. De waterstof kan dienen als schone brandstof. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen komen bij het gebruik van waterstof geen schadelijke stoffen vrij, mits de waterstof groen is opgewekt.

Integratie energiesystemen

“Deze pilot laat bij uitstek zien hoe de integratie tussen de diverse energiesystemen vorm krijgt”, zegt managing director Lex de Groot van Neptune Energy in Nederland, de eigenaar van het platform. “De Noordzee, waar zowel wind als aardgas beschikbaar is, is de uitgelezen plek waar deze systeemintegratie gerealiseerd kan worden.”

Bij de proef zijn ook de overheid, onderzoeksbureau TNO en de vereniging Nexstep betrokken, die in het leven is geroepen om olie- en gasinfrastructuur nieuwe functies te geven. Directeur Jacqueline Vaessen: “Dit pilotproject kan een doorbraak betekenen in de offshore waterstofproductie. Ik ben er trots op dat we als Nexstep in dit project in samenwerking met de industrie en TNO de basis hebben gelegd voor de allereerste test van waterstofproductie op zee. We hopen met dit project dan ook een bijdrage te kunnen leveren aan de energietransitie.”

Offshore olie- en gasplatform

“Het doel van de pilot is om een zogeheten ​​power-to-gas in een offshore olie- en gasplatform te realiseren”, legt René Peters, directeur gastechnologie van TNO uit. “De pilot dient niet alleen om ervaring op te bouwen met de productie van waterstof in een offshore-omgeving, maar het zal ook een testcentrum zijn voor innovatieve power-to-gas technologieën en geïntegreerde systemen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.