Fastned opent eerste snellaadstation in Groot-Brittannië

Het eerste snellaadstation van Fastned in Groot-Brittannië is dinsdag geopend. Het station ligt in de Engelse stad Sunderland, vlakbij de Nissan-fabriek waar de elektrische Leaf voor de Europese markt geproduceerd wordt. De Nederlandse aanbieder van snellaadmogelijkheden opent komende tijd meer stations in Engeland.

Het dak van de locatie bestaat uit zonnepanelen. Alle stroom die geleverd wordt is afkomstig van zon en wind. Het laadstation heeft vier 50 kW-snelladers en twee 175 kW snelladers die te upgraden zijn tot 350 kW. In eerste instantie is het laden bij het station nog gratis. Dat zal beëindigd worden zodra in de loop van 2019 het betalingssysteem wordt geactiveerd. Laden en betalen wordt dan mogelijk met een laadpas of bankpas of creditcard, Apple Pay en Android Pay. Later in het jaar wordt het ook mogelijk om met de Fastned-app te laden.

Het nieuwe snellaadstation is ontworpen en gebouwd door Fastned, en zal ook door Fastned geëxploiteerd worden. Het station is eigendom van de North East Joint Transport Committee (JTC) en wordt gefinancierd door de Go Ultra Low Cities Grant en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het station is centraal gelegen aan West Wear Street, een van Sunderland’s drukste centrale wegen. Vorige maand kondigde Fastned aan nog een andere aanbesteding voor vijf locaties voor snellaadstations in het noordoosten van Engeland gewonnen te hebben.

Aanwinst

“Dit is een enorme aanwinst voor het noordoosten”, vertelt wethouder Martin Gannon, voorzitter van de North East Transport Committee. “Met een tweede snellaadstation in aanbouw en nog vijf kleinere stations in de pijplijn, maken we het makkelijker voor elektrische rijders en voor degenen die voor groen gaan en de overstap willen maken naar een duurzamere vorm van transport.”

Fastned maakte vorige week bekend plannen te hebben om naar de beurs te gaan. Het Amsterdamse snellaadbedrijf, dat op dit moment 92 stations exploiteert in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, wil deze stap in de eerste helft van 2019 al zetten. Het bedrijf wil op deze manier extra geld ophalen om nieuwe snellaadstations te kunnen bouwen in verschillende Europese landen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.