‘Total trekt zich terug uit Iran vanwege sanctiedreiging’

Olie- en gasconcern Total wil niet langer actief zijn in Iran. Dat meldt de Iraanse minister Bijan Zangeneh. Volgens de minister van Olie doen de Fransen dat onder druk van de Amerikanen, die dreigen met maatregelen tegen bedrijven die zaken blijven doen met het land. Total heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving.

Total is de enige van de grote westerse olie-/gasbedrijven die activiteiten ontplooit in Iran. Het Franse concern heeft een belang van 50,1 procent in het grootste natuurlijk gasveld ter wereld, zo meldt de Volkskrant. Total zou afstand willen doen van de ontwikkeling van dit veld, genaamd South Pars. Sinds juli vorig jaar is het bedrijf voor 50,1 procent eigenaar van het project.

China National Petroleum Corporation (CNPC) neemt het aandeel van Total mogelijk over. Het Chinese staatsbedrijf heeft op dit moment al 30 procent van het veld in handen. Hoe het financiële plaatje eruit komt te zien voor Total en of het bedrijf gecompenseerd zal worden, is niet bekend.

Handelsembargo

Een groot aantal bedrijven, waaronder Total, sprong in 2015 in op de Iran-deal. De sancties tegen het land werden opgeheven in ruil voor afspraken over het nucleaire programma van Iran. Afgelopen mei besloot de Amerikaanse president Donald Trump om een streep te zetten door het akkoord en opnieuw een handelsembargo in te voeren. Hij waarschuwde bedrijven en landen om vooral geen zaken meer te doen met Iran. Siemens en Daimler zwichtten eerder al voor de Amerikaanse druk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.