Total breidt activiteiten uit door overname Direct Energie

Olie- en gasconcern Total versterkt zijn positie op de Franse en Belgische energiemarkt door de overname van het energiebedrijf Direct Energie. Het is een volgende stap van de Franse oliemaatschappij om minder afhankelijk te worden van olie en het aanbod aan activiteiten te verbreden. Mogelijk is Total ook in de race voor het overnemen van energieonderneming Eneco. Ook Shell zou zijn oog hebben laten vallen op het Nederlandse bedrijf.

Total betaalt 1,4 miljard euro voor bijna 74,33 procent van de aandelen van Direct Energie, dat actief is in Frankrijk en België. De Franse energieleverancier heeft in het thuisland 2,5 miljoen klanten, in België voorziet het bedrijf met het merk Lampiris 800.000 klanten van elektriciteit of gas. Total laat weten in 2022 minimaal 6 miljoen klanten in Frankrijk van energie te willen voorzien, bij onze zuiderburen mikt het bedrijf op 1 miljoen klanten.

Van oliemaatschappij naar energieleverancier

“De overname is onderdeel van de strategie van Total om de volledige keten van gas en elektriciteit uit te bouwen en te werken aan het ontwikkelen van energie met een lage CO2-uitstoot”, vertelt topman Patrick Pouyanné. De koers die Total op dit moment vaart, maakt deel uit van de strategie om de koolstofarme activiteiten uit te breiden. Het bedrijf wil komende jaren uitgroeien van olie- en gasconcern naar een brede leverancier van energie. In 2017 werden onder meer de LNG-divisie van Engie en het in Nederland gevestigde PitPoint, dat zich bezighoudt met ontwikkeling van verschillende alternatieve brandstoffen, al overgenomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.