Total neemt exploitant van cng-tankstations PitPoint over

Total Group is van plan om PitPoint over te nemen van de huidige eigenaar Bencis. Woensdag is de overeenkomst ondertekend en waarschijnlijk vindt vóór eind juni de officiële overdracht plaats. Met de overname wil Total zijn positie in de markt voor cng en groengas verder versterken. Hoeveel de Fransen betalen voor het aandelenpakket maken de betrokken partijen niet bekend. Na de deal blijft PitPoint een zelfstandig bedrijf onder eigen naam en management. De transactie heeft geen invloed op de klanten of op de werknemers. De voorwaarden van hun contracten blijven ongewijzigd.

PitPoint is momenteel nog in handen van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Bencis Capital Partners. Laatstgenoemde kocht het bedrijf drie jaar geleden van Ballast Nedam, toen de aanbieder van duurzame brandstoffen nog actief was onder de namen CNG Net en LNG24. Het is op dit moment in Europa de op twee na grootste leverancier van cng en groengas voor de mobiliteitssector, met een netwerk van circa honderd stations.

Tankstations

Het in Amersfoort gevestigde bedrijf is vooral bekend van de cng/groengas-installaties die bij tientallen tankstations in Nederland te vinden zijn. Tevens is het actief in de markten voor lng, biogas, waterstof en elektrische oplaadpunten. Met deze alternatieve brandstoffen wordt zowel op het wegverkeer als op het watertransport gefocust.

PitPoint maakt momenteel een sterke groei door in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, België en Duitsland. Zo werd eerder deze week bekend dat het bedrijf samen met Volkswagen en andere partijen, waaronder Total, zich gaat inzetten voor de groei van cng-mobiliteit in Duitsland. Onderdeel daarvan is een flinke uitbreiding van het aantal aardgas-tankstations bij de oosterburen.

Total

De overname van PitPoint maakt deel uit van Total’s strategie om zijn koolstofarme activiteiten uit te breiden. Brandstoffen op basis van aardgas maken daar een belangrijk onderdeel van uit. Het energieconcern heeft wereldwijd al een netwerk van zo’n 450 tankstations waar cng, groengas of lng kan worden getankt. Daarvan liggen er honderd in Europa.

De komende jaren willen de Fransen dit netwerk uitbreiden naar 350 locaties op het eigen continent in 2022. Daarmee wil het bedrijf marktleider worden op de Europese markt voor aardgasmobiliteit. De overname van PitPoint moet daarbij helpen. De groei moet vooral plaatsvinden in landen waar de oliemaatschappij al actief is met aardgas, namelijk de Benelux, Duitsland en het thuisland.

Het Franse energieconcern heeft recentelijk geïnvesteerd in diverse projecten op het gebied van alternatieve energie. Zo is het actief in de markt voor zonne-energie, middels de bedrijven SunPower en Total Solar. Twee jaar geleden opende het bedrijf zijn eerste lng-locatie bij de haven van Antwerpen. Tevens werd vorig jaar de Belgische leverancier van groene energie Lampiris overgenomen. Daar komt nu de aankoop van PitPoint bij.

Aardgas

Aardgas wordt gezien als een van de schoonste fossiele brandstoffen. Aandrijftechnologieën die gebruikmaken van dit type brandstof maken vijftig procent minder lawaai dan dieselmotoren en hebben minder uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden. Zij voldoen aan de recente Euro-VI emissiestandaard voor vrachtwagens. Daarnaast mogen voertuigen die op aardgas rijden de Crit’Air 1-sticker voeren, die hen toegang geeft tot verkeersluwe zones in sommige Franse grote steden.

Cng kan worden gebruikt door elk voertuig, maar Total mikt vooral op zwaar wegverkeer dat korte afstanden aflegt, bijvoorbeeld stadsbussen en vuilniswagens. Voor vrachtauto’s die lange afstanden afleggen zien de Fransen meer heil in lng, ook wel vloeibaar aardgas genoemd. De multinational spreekt niet over inzet van aardgas voor personenauto’s.

Groeiplannen

Patrick Pouyanné is CEO van Total en licht toe: “Er is een sterk ontwikkelpotentieel voor aardgas als brandstof voor de transportsector. Ons doel is om de technologische en commerciële expertise van PitPoint te combineren met ons sterke retailmarketingnetwerk en klantenportfolio.”

CEO Erik Kemink van PitPoint voegt daaraan toe: “De afgelopen jaren hebben we ons ontwikkeld tot een unieke speler in de markt van schone brandstoffen, met ambitieuze internationale groeiplannen. Bij die plannen past een ambitieuze aandeelhouder die onze doelstellingen en internationale uitrol kan ondersteunen. Met Total Group hebben we zo’n partner gevonden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.