Auto- en motorbezit gestegen met 1,5 procent

In Nederland stonden begin dit jaar twaalf miljoen wegvoertuigen geregistreerd. Dat is ruim anderhalf procent meer dan een jaar eerder. Twee derde hiervan zijn personenauto’s, waarvan er momenteel 8,2 miljoen rondrijden in ons land. In dit segment is benzine nog steeds veruit dominant. Wel wordt het aandeel (semi-)elektrische voertuigen steeds groter. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

79 procent van de personenauto’s rijdt nog altijd op benzine. Het resterende deel van het wagenpark bestaat vooral uit dieselauto’s, met een aandeel van 16 procent. Na de eeuwwisseling vond een flinke stijging plaats van het diesel-aandeel in de personenautomarkt, maar sinds vier jaar neemt dit juist weer af.

Elektrische auto’s

Relatief nieuwe toetreders in deze markt zijn de elektrische auto’s. Deze groep vormt inmiddels bijna drie procent van alle personenauto’s. Daarbij gaat het zowel om volledig elektrisch als hybride. Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal e-auto’s met zeventien procent toegenomen.

Verdeling elektrische auto’s:

  • Volledig elektrisch: 6 procent
  • Stekkerhybride: 39 procent
  • Hybride zonder stekker: 55 procent

De grootste groei in het elektrische segment is te zien onder de voertuigen die volledig op stroom rijden (+ 38 procent). Stekkerhybrides zijn ten opzichte van een jaar eerder met 25 procent toegenomen.

Diesel

Met een aandeel van 96,5 procent blijft diesel de populairste brandstof voor zware vrachtvoertuigen en bussen. Daarmee is het aandeel dieselvoertuigen in de afgelopen vijf jaar nagenoeg gelijk gebleven. Bij bussen ligt het aandeel diesel met 91,1 procent beduidend lager dan bij vrachtauto’s en trekkers. Elektrische bussen nemen in aantal lichtjes toe, terwijl het aantal cng-bussen voor het tweede jaar op rij afnam.

Autobezit

Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat het totale autobezit is gestegen. Per duizend 18-plussers zijn er 534 auto’s. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar. Die stijging komt vooral voor rekening van ouderen. Meer dan de helft van de 65-plussers heeft namelijk een auto. Dat is dertien procent meer dan zes jaar eerder. Autobezit bij 18-30-jarigen is het laagst. Ruim een kwart heeft begin dit jaar een auto. Dit is zeven procent minder dan zes jaar eerder.

Personenauto’s

Begin dit jaar waren er in totaal 8,2 miljoen personenauto’s in Nederland. Dat is ruim een kwart meer dan aan het begin van deze eeuw en anderhalf procent meer dan begin vorig jaar. Bijna negentig procent van de personenauto’s waren begin dit jaar in het bezit van particulieren. Dit aandeel blijft door de jaren heen stabiel.

Vrachtauto’s

Hoewel er vierduizend nieuwe trucks bij kwamen in 2016, is het vrachtautopark opnieuw verkleind. Er vielen namelijk vijfduizend vrachtwagens weg vorig jaar, voornamelijk door export. Begin dit jaar stonden 62.000 vrachtauto’s geregistreerd. Daarmee is het vrachtautopark voor het zestiende jaar op rij gekrompen. In 2001 waren er namelijk nog 83.000 trucks.

Bussen

De sterkste toename in het Nederlandse wagenpark werd genoteerd bij het aantal bussen. Dat nam in een jaar tijd met vier procent toe. Maar ook het aantal bestelauto’s en trekkers voor opleggers steeg met drie procent. Het aantal bromfietsen, met 1,2 miljoen de op een na grootste groep wegvoertuigen, groeide vorig jaar met twee procent.

Bekijk voor meer cijfers over het Nederlandse wagenpark de Jaarmonitor Wegvoertuigen van het CBS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Auto- en motorbezit gestegen met 1,5 procent | TankPro.nl

Auto- en motorbezit gestegen met 1,5 procent

In Nederland stonden begin dit jaar twaalf miljoen wegvoertuigen geregistreerd. Dat is ruim anderhalf procent meer dan een jaar eerder. Twee derde hiervan zijn personenauto’s, waarvan er momenteel 8,2 miljoen rondrijden in ons land. In dit segment is benzine nog steeds veruit dominant. Wel wordt het aandeel (semi-)elektrische voertuigen steeds groter. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

79 procent van de personenauto’s rijdt nog altijd op benzine. Het resterende deel van het wagenpark bestaat vooral uit dieselauto’s, met een aandeel van 16 procent. Na de eeuwwisseling vond een flinke stijging plaats van het diesel-aandeel in de personenautomarkt, maar sinds vier jaar neemt dit juist weer af.

Elektrische auto’s

Relatief nieuwe toetreders in deze markt zijn de elektrische auto’s. Deze groep vormt inmiddels bijna drie procent van alle personenauto’s. Daarbij gaat het zowel om volledig elektrisch als hybride. Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal e-auto’s met zeventien procent toegenomen.

Verdeling elektrische auto’s:

  • Volledig elektrisch: 6 procent
  • Stekkerhybride: 39 procent
  • Hybride zonder stekker: 55 procent

De grootste groei in het elektrische segment is te zien onder de voertuigen die volledig op stroom rijden (+ 38 procent). Stekkerhybrides zijn ten opzichte van een jaar eerder met 25 procent toegenomen.

Diesel

Met een aandeel van 96,5 procent blijft diesel de populairste brandstof voor zware vrachtvoertuigen en bussen. Daarmee is het aandeel dieselvoertuigen in de afgelopen vijf jaar nagenoeg gelijk gebleven. Bij bussen ligt het aandeel diesel met 91,1 procent beduidend lager dan bij vrachtauto’s en trekkers. Elektrische bussen nemen in aantal lichtjes toe, terwijl het aantal cng-bussen voor het tweede jaar op rij afnam.

Autobezit

Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat het totale autobezit is gestegen. Per duizend 18-plussers zijn er 534 auto’s. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar. Die stijging komt vooral voor rekening van ouderen. Meer dan de helft van de 65-plussers heeft namelijk een auto. Dat is dertien procent meer dan zes jaar eerder. Autobezit bij 18-30-jarigen is het laagst. Ruim een kwart heeft begin dit jaar een auto. Dit is zeven procent minder dan zes jaar eerder.

Personenauto’s

Begin dit jaar waren er in totaal 8,2 miljoen personenauto’s in Nederland. Dat is ruim een kwart meer dan aan het begin van deze eeuw en anderhalf procent meer dan begin vorig jaar. Bijna negentig procent van de personenauto’s waren begin dit jaar in het bezit van particulieren. Dit aandeel blijft door de jaren heen stabiel.

Vrachtauto’s

Hoewel er vierduizend nieuwe trucks bij kwamen in 2016, is het vrachtautopark opnieuw verkleind. Er vielen namelijk vijfduizend vrachtwagens weg vorig jaar, voornamelijk door export. Begin dit jaar stonden 62.000 vrachtauto’s geregistreerd. Daarmee is het vrachtautopark voor het zestiende jaar op rij gekrompen. In 2001 waren er namelijk nog 83.000 trucks.

Bussen

De sterkste toename in het Nederlandse wagenpark werd genoteerd bij het aantal bussen. Dat nam in een jaar tijd met vier procent toe. Maar ook het aantal bestelauto’s en trekkers voor opleggers steeg met drie procent. Het aantal bromfietsen, met 1,2 miljoen de op een na grootste groep wegvoertuigen, groeide vorig jaar met twee procent.

Bekijk voor meer cijfers over het Nederlandse wagenpark de Jaarmonitor Wegvoertuigen van het CBS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.