‘Ontevredenheid elektrische rijders is kans voor tankstations’

Ruim de helft van de elektrische rijders is ontevreden over de kwaliteit van de laadpalen in Nederland. En dat biedt volop mogelijkheden voor pomphouders, zeker omdat de meeste stekkerauto’s ook op benzine rijden en daarom het tankstation tóch al weten te vinden. Dat zegt consultant voor elektrisch vervoer Michel Bayings. Hij vertelt in zijn column welke kansen er liggen.

In mei was ik op vakantie in Frankrijk, met mijn plug-in hybride elektrische Opel Ampera. Deze rijd ik zo veel mogelijk elektrisch. In de zomer met zomerbanden en temperatuur tussen de 15 en 25 graden rijd hij ongeveer 57 kilometer puur elektrisch. Als ik niet elektrisch rijd, dan rijd ik in de zomer ongeveer 1 op 14. Ik rijd gemiddeld 240 kilometer op een normale werkdag. En dan haal ik met mijn auto, met zoveel mogelijk elektrisch rijden, tussen de 1 op 25 en 1 op 30. Kortom dat scheelt me aanzienlijk in de kosten.

Prijsbord

Zoals gezegd was ik op vakantie naar Frankrijk. En wat opvalt is dat in Frankrijk ruim voordat je een tankstation ziet, al gemeld wordt wat de kosten zijn en hoe ver de volgende pomp is. Dat is zelfs wettelijk verplicht in Frankrijk. Helaas zag ik op niet één bord de prijs staan van elektriciteit. In de verte zag ik wel een groot bord van McDonalds overal bovenuit steken met daaronder het Franse teken dat je daar je auto ook kunt opladen. Vond ik toch slim. En dan ga je denken… Waarom zie je dat nergens in Nederland of in andere landen?

Nederland heeft ongeveer 55.000 elektrische voertuigen. Daarvan zijn er ruim achtduizend volledig elektrisch. De rest zijn plug-in hybrides en hebben zowel een benzinetank als een batterij. Nu weet ik dat er een groep is die helemaal niet elektrisch rijdt met die auto’s, maar onderzoeksinstituut TNO gaat er in recent onderzoek van uit dat met plug-in hybrides gemiddeld dertig procent op stroom gereden wordt. Het zou dus heel logisch zijn als ik met mijn auto bij een benzinepomp zowel het voertuig vol kan tanken met benzine, als kan opladen met wat stroom.

Portemonnee

Veel zakelijke rijders, de grootste groep elektrische rijders, stoppen regelmatig bij tankstations voor koffie of een broodje. Behalve dat rijden op stroom mij in mijn portemonnee scheelt, kan ook de pomphouder er nog eens op verdienen. Op een broodje of kop koffie verdienen exploitanten meer dan op een paar liter benzine. Ondertussen is 52 procent van de plug-in hybride rijders ontevreden over de dekkingsgraad van laadmogelijkheden. Ze willen wel meer elektrisch rijden, maar worden belemmerd door de beperkte laadinfrastructuur. Dan is dit toch dé kans.

Of het nu snelladers zijn of snelle ‘langzame’ laders, dat maakt niet eens zo heel veel uit. Bij een snelle ‘langzame’ lader kan ik mijn plug-in hybride auto in een half uur volgooien met stroom voor enkele tientallen kilometers. En snelladers zijn weer ideaal voor volledig elektrische auto’s. Hoe mooi zou het zijn als je langs de (snel)weg bordjes ziet bij tankstations met niet alleen de prijzen van alle soorten brandstoffen, maar ook de prijzen van stroom!

Gratis

Creativiteit is hier het sleutelwoord. Je zou gewoon de prijzen kunnen vermelden in kilowattuur of in tijd. Je kunt de klanten ook verleiden met een half uur gratis stroom bij een kop koffie bijvoorbeeld. Regelmatig zie ik ’tweede kopje koffie gratis’. Geef een beetje stroom gratis en zorg dat ze voor dat tweede kopje koffie betalen.

Je kunt zelfs met loyalty gaan werken, zodat ze je als vaste koffie-en-stroom aanbieder gaan zien. Of combineer het met zonnepanelen op je dak en biedt nadrukkelijk groene stroom aan. De sky is de limit. En ondertussen heb ik mijn auto volgegooid met een deel benzine en wat stroom. En de vermelding van de kosten van de stroom, bij de borden met brandstofprijzen is de komende jaren nog prachtige marketing ook.

Pomphouders

Als ik dan tijdens de zomervakantie weer naar Frankrijk ga en nergens de bordje met stroomprijzen zie, ben ik trots dat de tankstation-ondernemers in Nederland het al wel hebben begrepen.

Kortom: ik doe hierbij een oproep aan alle pomphouders. Ben creatief en pak je kansen met elektrisch vervoer.

Michel Bayings is sinds 2008 actief op het gebied van elektrisch vervoer. Hij helpt internationaal bedrijven en organisaties met het opzetten en het maken van keuzes op het gebied van elektrisch vervoer en bijbehorende laadinfrastructuur. Eerst vanuit IT-dienstverlener Logica (CGI) en TNO en inmiddels ruim een jaar vanuit zijn eigen bedrijf Emobility Consulting. Hij is betrokken bij onder andere Stichting Elaad, het Formule E Team en Open Charge Alliance. Daarnaast is hij adviseur van branchevereniging voor laadinfra eViolin.

www.emobilityconsulting.nl

Lees ook: ‘Waterstof lost een probleem op dat er straks niet meer is’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Ontevredenheid elektrische rijders is kans voor tankstations’ | TankPro.nl

‘Ontevredenheid elektrische rijders is kans voor tankstations’

Ruim de helft van de elektrische rijders is ontevreden over de kwaliteit van de laadpalen in Nederland. En dat biedt volop mogelijkheden voor pomphouders, zeker omdat de meeste stekkerauto’s ook op benzine rijden en daarom het tankstation tóch al weten te vinden. Dat zegt consultant voor elektrisch vervoer Michel Bayings. Hij vertelt in zijn column welke kansen er liggen.

In mei was ik op vakantie in Frankrijk, met mijn plug-in hybride elektrische Opel Ampera. Deze rijd ik zo veel mogelijk elektrisch. In de zomer met zomerbanden en temperatuur tussen de 15 en 25 graden rijd hij ongeveer 57 kilometer puur elektrisch. Als ik niet elektrisch rijd, dan rijd ik in de zomer ongeveer 1 op 14. Ik rijd gemiddeld 240 kilometer op een normale werkdag. En dan haal ik met mijn auto, met zoveel mogelijk elektrisch rijden, tussen de 1 op 25 en 1 op 30. Kortom dat scheelt me aanzienlijk in de kosten.

Prijsbord

Zoals gezegd was ik op vakantie naar Frankrijk. En wat opvalt is dat in Frankrijk ruim voordat je een tankstation ziet, al gemeld wordt wat de kosten zijn en hoe ver de volgende pomp is. Dat is zelfs wettelijk verplicht in Frankrijk. Helaas zag ik op niet één bord de prijs staan van elektriciteit. In de verte zag ik wel een groot bord van McDonalds overal bovenuit steken met daaronder het Franse teken dat je daar je auto ook kunt opladen. Vond ik toch slim. En dan ga je denken… Waarom zie je dat nergens in Nederland of in andere landen?

Nederland heeft ongeveer 55.000 elektrische voertuigen. Daarvan zijn er ruim achtduizend volledig elektrisch. De rest zijn plug-in hybrides en hebben zowel een benzinetank als een batterij. Nu weet ik dat er een groep is die helemaal niet elektrisch rijdt met die auto’s, maar onderzoeksinstituut TNO gaat er in recent onderzoek van uit dat met plug-in hybrides gemiddeld dertig procent op stroom gereden wordt. Het zou dus heel logisch zijn als ik met mijn auto bij een benzinepomp zowel het voertuig vol kan tanken met benzine, als kan opladen met wat stroom.

Portemonnee

Veel zakelijke rijders, de grootste groep elektrische rijders, stoppen regelmatig bij tankstations voor koffie of een broodje. Behalve dat rijden op stroom mij in mijn portemonnee scheelt, kan ook de pomphouder er nog eens op verdienen. Op een broodje of kop koffie verdienen exploitanten meer dan op een paar liter benzine. Ondertussen is 52 procent van de plug-in hybride rijders ontevreden over de dekkingsgraad van laadmogelijkheden. Ze willen wel meer elektrisch rijden, maar worden belemmerd door de beperkte laadinfrastructuur. Dan is dit toch dé kans.

Of het nu snelladers zijn of snelle ‘langzame’ laders, dat maakt niet eens zo heel veel uit. Bij een snelle ‘langzame’ lader kan ik mijn plug-in hybride auto in een half uur volgooien met stroom voor enkele tientallen kilometers. En snelladers zijn weer ideaal voor volledig elektrische auto’s. Hoe mooi zou het zijn als je langs de (snel)weg bordjes ziet bij tankstations met niet alleen de prijzen van alle soorten brandstoffen, maar ook de prijzen van stroom!

Gratis

Creativiteit is hier het sleutelwoord. Je zou gewoon de prijzen kunnen vermelden in kilowattuur of in tijd. Je kunt de klanten ook verleiden met een half uur gratis stroom bij een kop koffie bijvoorbeeld. Regelmatig zie ik ’tweede kopje koffie gratis’. Geef een beetje stroom gratis en zorg dat ze voor dat tweede kopje koffie betalen.

Je kunt zelfs met loyalty gaan werken, zodat ze je als vaste koffie-en-stroom aanbieder gaan zien. Of combineer het met zonnepanelen op je dak en biedt nadrukkelijk groene stroom aan. De sky is de limit. En ondertussen heb ik mijn auto volgegooid met een deel benzine en wat stroom. En de vermelding van de kosten van de stroom, bij de borden met brandstofprijzen is de komende jaren nog prachtige marketing ook.

Pomphouders

Als ik dan tijdens de zomervakantie weer naar Frankrijk ga en nergens de bordje met stroomprijzen zie, ben ik trots dat de tankstation-ondernemers in Nederland het al wel hebben begrepen.

Kortom: ik doe hierbij een oproep aan alle pomphouders. Ben creatief en pak je kansen met elektrisch vervoer.

Michel Bayings is sinds 2008 actief op het gebied van elektrisch vervoer. Hij helpt internationaal bedrijven en organisaties met het opzetten en het maken van keuzes op het gebied van elektrisch vervoer en bijbehorende laadinfrastructuur. Eerst vanuit IT-dienstverlener Logica (CGI) en TNO en inmiddels ruim een jaar vanuit zijn eigen bedrijf Emobility Consulting. Hij is betrokken bij onder andere Stichting Elaad, het Formule E Team en Open Charge Alliance. Daarnaast is hij adviseur van branchevereniging voor laadinfra eViolin.

www.emobilityconsulting.nl

Lees ook: ‘Waterstof lost een probleem op dat er straks niet meer is’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.