Grenseffect ook terug te zien in aantal pinbetalingen

Het aantal pintransacties bij tankstations is in 2013 gedaald met ruim twee procent. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. Oorzaken voor de daling zijn volgens de vereniging onder meer de financiële crisis en de grensproblematiek. Ook belangenclub Beta sluit zich aan bij die verklaring. Voor 2014 belooft het voor grenspomphouders een nog slechter jaar te worden, want de eerste omzetcijfers zijn dramatisch.

De Nederlandse tankstationklanten pinden in het afgelopen jaar bijna 240 miljoen keer. Ruim minder dan de 245 miljoen transacties van het jaar ervoor. De daling is een duidelijke trendbreuk met de afgelopen jaren. Van 2009 tot en met 2012 was telkens sprake van een stijging ten opzichte van het jaar ervoor.

Totaalomzet

Ook de omzet van alle pintransacties bij elkaar daalde met meer dan vijf procent. Kon de branche in 2012 door alle betalingen met de pinpas nog bijna 9,7 miljard euro op de rekening bijschrijven, vorig jaar daalde dat naar iets minder dan 9,2 miljard euro. Cijfers over de totaalomzet van de tankstationbranche over het afgelopen jaar zijn nog niet voorhanden.

Wel is te zien dat het pinnen van kleine bedragen aan populariteit wint. Bij bedragen tot twintig euro vond een stijging plaats van ruim 2,7 procent. Het gemiddelde bedrag per transactie nam mede daardoor iets af, van 39,55 euro naar 38,36 euro.

Buitenland

Redenen voor de negatieve pincijfers zijn volgens Martijn van der Kolk van Beta vooral een dalende totaalomzet in de branche. Een gevolg van de financiële tegenwind van dit moment, de steeds zuinigere auto’s en het feit dat veel automobilisten in het buitenland tanken.

Door de accijnsverhogingen van de afgelopen jaren lopen de brandstofprijzen in Nederland namelijk flink uit de pas met die in België en Duitsland. Over de grens tanken wint daardoor in populariteit. Zeker de accijnsverhogingen van begin dit jaar veroorzaken veel problemen.

Personeel

Beta inventariseerde onder haar leden de eerste gevolgen van de gewraakte belastingmaatregel van het kabinet. Diverse pomphouders geven aan dat ze al ontslag hebben aangevraagd voor een of meerdere van hun personeelsleden. Zo heeft een ondernemer uit de Achterhoek al besloten zijn laatste medewerkers te ontslaan en verder te gaan als onbemande pomp.

Een andere ondernemer uit Limburg merkt ook dat hij veel klanten kwijtraakt. De pomphouder geeft aan per dag zo’n zevenduizend liter diesel minder te verkopen dan vorig jaar. Ook bij lpg en benzine lopen de verkopen terug, met respectievelijk duizend en vijfhonderd liter per dag. Op diesel en lpg gingen de accijnzen het sterkst omhoog na afgelopen jaarwisseling. Ook bij Bovag-leden aan de grens bleken forse omzetverliezen te noteren.

Tabak

Beide verenigingen willen dan ook zo snel mogelijk dat de recente verhoging wordt teruggedraaid. Daarnaast moet de voor begin 2015 geplande stijging van de tabaksaccijns verdwijnen, want voor veel shopartikelen gaan tankstationklanten nu ook al de grens over.

Beta maakt zich daarnaast hard voor een compensatie voor gedupeerde pomphouders. Per bedrijf wil de belangenvereniging een schadevergoeding van 100.000 euro. Of het zo ver komt, is nog onduidelijk. Voormalig staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) geeft aan dat een dergelijke compensatieregeling niet mogelijk is. Beta denkt daar heel anders over en overweegt naar de rechter te stappen als Weekers voet bij stuk houdt.

Evaluatie

Weekers heeft wel aangegeven dat hij medio dit jaar de gevolgen van zijn accijnsbeleid wil evalueren. Te laat, vinden vertegenwoordigers uit de branche. Tegen die tijd zijn er al veel bedrijven op de fles gegaan of onbemand geworden, wat verlies van arbeidsplaatsen met zich meebrengt.

Tom van Gurp

Lees ook: CDA opent meldpunt voor problemen grensstreek

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.