Nederlanders gebruiken steeds minder vaak de auto

Het aantal kilometers dat een voertuig per jaar rijdt, neemt gestaag af in Nederland. In 2012 reed een auto gemiddeld 13.059 kilometer. Het jaar ervoor was dat aantal nog 13.229. Dat is een afname van 170 kilometer per voertuig. Het is het zevende jaar achter elkaar dat het gemiddelde aantal gereden kilometers afneemt. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

In 2005 lag de gemiddelde afstand per voertuig nog op 13.816 kilometer. In de zeven daaropvolgende jaren daalde dat aantal met in totaal ruim vijf procent. Vooral sinds 2009 is het aantal kilometers fiks gedaald met 550 per voertuig in drie jaar tijd.

Terugval

De terugval geldt zowel voor diesel- als voor benzinevoertuigen. De afname van het aantal kilometers per voertuig is echter het sterkst bij de ‘overige brandstoffen’, bijvoorbeeld auto’s op LPG en CNG. Die reden afgelopen jaar meer dan achthonderd kilometer minder dan in 2011.

CBS maakt ook een splitsing tussen zakelijk en particulier vervoer. Daaruit blijkt dat de daling in 2012 bij het zakelijk vervoer iets kleiner is dan bij het particulier vervoer. Het aantal kilometers bij zakelijk vervoer ligt nu op 23.894, bij particulier vervoer op 11.621. Beide aantallen zijn de laagste van de afgelopen tien jaar.

Kilometerstand

Het CBS baseert zich mede op cijfers van de Nationale Auto Pas, een stichting die de kilometerstanden van vrijwel alle motorvoertuigen in Nederland verzamelt. Daarmee willen ze onder meer fraude met kilometerstanden tegengaan. Cijfers over het autogebruik in de eerste kwartalen van 2013 zijn nog niet voorhanden.

De afname van het aantal kilometers per voertuig wordt voor een groot deel tenietgedaan door een toename van het aantal voertuigen in 2012. Vorig jaar reden er plusminus 120.000 voertuigen meer op de weg dan twee jaar geleden. Het nettoverlies in kilometers was daardoor in 2012 iets meer dan 80 miljoen.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.