olie vat vaten

‘Sterke daling olieprijs in komende maanden’

olie vat vaten

De Belgische bank en verzekeraar KBC verwacht dat de olieprijzen de komende tijd fors dalen. Door een wereldwijd toenemende olieproductie daalt de prijs zo’n 20 % binnen nu en eind 2014. Het beursgenoteerde KBC verwacht dat automobilisten in België daardoor zo’n 10 % goedkoper uit zijn aan de pomp. In Nederland zou de daling minder sterk zijn.

Dat schrijven enkele Belgische kranten naar aanleiding van uitspraken van Koen de Leus, econoom bij KBC. De Leus verwacht een hogere olieproductie doordat in Canada, de VS en Brazilië veel is geïnvesteerd in nieuwe oliebronnen. Ook zijn in Irak na de val van Saddam Hoessein veel vergunningen verleend om oliebronnen te ontginnen.

Verwachting

Binnenkort stroomt van die bronnen veel olie de markt op. Daardoor neemt het aanbod toe, hetgeen de prijs drukt. “De olieprijs zal geleidelijk aan dalen met uiteindelijk 20 % tegen eind 2014”, aldus de Belgische econoom. Dat zorgt voor een daling van de benzineprijs van maximaal 10 %.

Een olieprijsdaling is ook gunstig voor Nederland. De verwachting is echter dat de prijsdaling in Nederland minder sterk zal zijn dan in België. Dit omdat de accijnzen in Nederland hoger zijn en de olieprijs minder bepalend is voor de prijs van een liter brandstof dan in België.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.