tanken

Beta lanceert actie tegen accijnsverhogingen

tanken

Branchevereniging Beta heeft de actie ‘Wees loyaal, tank lokaal’ gelanceerd. De actie is gericht tegen de geplande accijnsverhogingen op tabak en brandstof. Grenspomphouders wordt opgeroepen bij hun eigen tankstation handtekeningen te verzamelen tegen de verhogingen. De steunbetuigingen van de klanten worden verzameld en aangeboden aan politiek Den Haag.

Met de actie willen Beta en tankstationondernemers voorkomen dat op 1 januari volgend jaar de accijnzen op brandstoffen en een jaar later op tabak worden verhoogd. De pomphouders lopen momenteel al veel omzet mis doordat klanten naar Duitsland en België rijden voor goedkopere brandstof en tabak. Ze verwachten dat het omzetverlies nog groter wordt na de jaarwisseling.

Pomphouders

“De ondernemers gaven zelf aan dat het tijd werd voor concrete actie”, legt Edsko Schuitema van Beta uit. “De branche wil dit zelf. De ondernemers, ook de niet-leden, kunnen bij ons op de website actiemateriaal aanvragen en zo aandacht vragen voor dit probleem. Op deze manier geven ze richting de klant aan dat de pomphouders er ook niets aan kunnen doen. Met de actie laten klanten en ondernemers weten aan Den Haag dat ze klaar zijn met de prijsverhogingen.” Schuitema hoopt op zo veel mogelijk aanmeldingen, “want hoe meer deelnemers, hoe krachtiger het protest.”

Ook de politiek is bij de lancering betrokken. Zo was een vertegenwoordiging van de Limburgse CDA-Statenfractie aanwezig bij de lancering. De partij gaf eerder al aan tegen verhoging van de accijnzen op brandstof en tabak te zijn, net als de Tweede Kamer-fractie van de PVV. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt stelde deze zomer vragen aan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën over de grensproblemen. De antwoorden op de vragen moeten normaal gesproken binnen drie weken gegeven worden. Weekers heeft echter om uitstel gevraagd, omdat extra tijd nodig is om de juiste informatie te achterhalen.

Schadevergoeding

Naast de toekomstige verhogingen zijn ook de recente accijnsstijgingen op brandstof en tabak de grenspomphouders een doorn in het oog. Daarom heeft Beta onlangs gepleit voor een schadevergoeding. Zo’n 800 pomphouders zouden van de staat ieder 100.000 euro moeten ontvangen als compensatie voor geleden schade door het accijnsbeleid van de overheid.

– Deelnemers aan de actie ‘Wees loyaal, tank lokaal’ kunnen zich aanmelden via het e-mailadres: beta.doornik@sde-bv.nl.

Tom van Gurp

Lees ook: CDA tegen accijnsverhoging op brandstof

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.