Mansveld wil accijnsdifferentiatie op brandstoffen

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu overweegt accijnsdifferentiatie toe te passen op brandstoffen. Dat staat in een brief die Mansveld heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Ze noemt de optie van accijnsdifferentiatie ‘interessant’. Hoe dit vorm moet krijgen, is nog niet duidelijk.

Momenteel is de accijns op bio-ethanol gelijk aan die van fossiele benzine en het tarief van biodiesel gelijk aan dat van fossiele diesel. Daar kan in de toekomst verandering in komen. Op deze manier moet het gebruik van biobrandstof gestimuleerd worden. Wel moet dat budgetneutraal gebeuren. Dit betekent dat als de accijnzen op fossiele brandstoffen omhoog gaan, de accijnzen op biobrandstoffen omlaag gaan.

Onbespreekbaar

Voor 1 januari 2014 staat een verhoging gepland van de accijnzen op diesel (3 cent) en lpg (7 cent). Ook wordt een inflatiecorrectie toegepast op benzine. Een eventuele extra verhoging van accijnzen is onbespreekbaar voor staatssecretarie Frans Weekers (VVD) van Financiën. Ook de Tweede Kamerfracties van VVD, PVV en CDA willen geen hogere accijns op brandstoffen. Laatstgenoemde wil ook af van de al geplande verhogingen.

Brancheverenigingen Beta, Bovag en Nove lobbyen momenteel in Den Haag om de voor begin volgend jaar geplande accijnsverhogingen van tafel te krijgen. Zij verwachten dat pomphouders aan de grens nog meer omzetverlies lijden door de maatregelen. Nu al tanken veel Nederlanders in Duitsland en België. Daarom wil Beta dat zo’n 800 pomphouders aan de grens ieder 100.000 euro schadevergoeding krijgen.

Onevenredig

“Het kan niet zo zijn dat een algemene maatregel één groep onevenredig hard treft”, legt Beta-voorzitter Petra van Stijn uit. “Dat is nu wel het geval met de pomphouders aan de grens. Het lijkt me duidelijk dat ondernemers in pakweg Bussum of Alkmaar hier minder last van hebben. Daarom moet er compensatie plaatsvinden. Dat is in 1997 ook al eens gebeurd.” Destijds ontvingen ruim 600 pomphouders ieder 220.000 gulden als compensatie voor misgelopen omzet door toenmalig overheidsbeleid.

Dat de geëiste schadevergoeding de onderhandelingen met Den Haag over accijnsverhogingen stroever maakt, denkt Van Stijn niet. “Het zijn twee gescheiden paden. Bovendien vinden we het niet voldoende om uitsluitend te focussen op toekomstige verhogingen. De ondernemers lijden nu al schade. Die moet gecompenseerd worden.”

Tom van Gurp

Lees ook: CDA tegen accijnsverhoging op brandstof

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.