benzineprijs

Nederland in Europese top 3 benzineprijzen

benzineprijs

Nederland staat sinds begin dit jaar op een bedenkelijke tweede plaats in Europa wat betreft de hoogte van de benzineprijzen. Deze positie heeft Nederland mede te danken aan de verhoging van de BTW in 2012 en de accijnsverhoging per 1 januari 2013, aldus de NOVE.

Wat de dieselprijs betreft scoort Nederland in de middenmoot in Europa.

Dit blijkt uit de nieuwste publicatie van de Europese Commissie, die wekelijks een overzicht maakt van alle brandstofprijzen in Europa. Klik hier voor alle brandstofprijzen in Europa.

Italië

Italië blijkt het meest ongunstige land om brandstof in te kopen: de hoogste prijs voor benzine betaalt men in Italië, wat dieselprijs betreft staat Italië op de tweede plaats.
De Europese Commissie publiceert ook prijzen zonder accijns en BTW (de kale prijzen).

Ook daaruit blijkt Italië wat betreft benzine in de top drie voor te komen. Dit kan er op duiden dat ondanks de vele tankstations in Italië de concurrentie onvoldoende functioneert. Voor de kale benzineprijs wordt in Italië bijna 4 cent meer afgerekend dan in Nederland.

Laagste prijs

De laagste kale prijs voor benzine wordt betaald in Tsjechië, 63,5 cent, de hoogste in Malta 77,6 cent. Voor diesel wordt de laagste kale prijs betaald in Slovenië, 70,3 cent, de hoogste in Griekenland 80,4 cent, ruim 10 cent meer dus. Nederland scoort wat kale prijzen betreft rond het Europese gemiddelde. Volgens NOVE geeft dit aan dat de brandstofmarkt in Nederland goed functioneert.

Klik hier voor het volledig overzicht van de kale brandstofprijzen in Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.