Benzineprijs evenaart record uit april 2011

De benzineprijs aan de pomp heeft het record van april 2011 bereikt. Dat meldt consumentenorganisatie UnitedConsumers. Een liter benzine kost nu ruim 1,75 euro (1,757). Op 29 april 2011 werd ditzelfde tarief behaald. Voor diesel en LPG geldt dat de records nog niet geëvenaard zijn, maar ook hier ligt het record binnen handbereik.

Diesel

Diesel kost vandaag 1,493 euro per liter en voor LPG wordt een prijs van 0,817 euro gerekend. De recordprijs voor diesel bedroeg 1,503 op 7 juli 2008. Voor LPG werd de hoogste prijs ooit behaald op 10 januari 2011 met 0,857 euro.

Paul van Selms  van UnitedConsumers verwacht niet dat de prijs voor benzine voorlopig nog onder de 1,50 euro zal zakken. Dat komt onder meer door de enorme belastingdruk op motorbrandstoffen en de inmiddels structureel hoge ruwe olieprijs. Ook de zwakke euro speelt een rol.

Met de prijsstijging is Nederland het duurste land van Europa om te tanken. In België kost een liter Euro 95 1,65; in Duitsland 1,56 en in Luxemburg slechts 1,34 euro.

Pomphouder

Niet alleen de consument wordt getroffen door de extreem hoge brandstofprijzen ook de pomphouders zien hun marges steeds kleiner worden. Voorzitter Ewout Klok van de BETA: “Stel, je hebt een marge van 8 cent op een liter brandstof die 1 euro kost, dan wordt die marge bij een prijs van twee euro gehalveerd. Voor de pomphouders is de stijging van de brandstofprijs allerminst gunstig.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.