Een duurzaam Europa kost bijna 1800 miljard euro

1781 Miljard euro. Dat is de investering die nodig is om Europa in 2030 voor een groot deel te voorzien van duurzame energie in vervoer, industrie en wonen. Dat blijkt uit het rapport Power Perspectives dat de European Climate Foundation heeft aangeboden aan de Europese Unie.

De European Climate Foundation wordt gevormd door onder meer het energieadviesinstituut KEMA in Arnhem, de Imperial College in Londen en adviesbureau McKinsey.

Kolen

Volgens de onderzoekers zal in 2030 nog maar 6 % van de Europese energie worden opgewekt uit kolen en 28 procent uit aardgas. Nu zijn deze twee fossiele brandstoffen nog gezamlijk nog goede voor 44 % van de opwekking van de Europese energie.

Biomassa

Het overige deel van de energievooziening bestaat dan hoofzakelijk uit windenergie en enrgie uit biomassa. Ook zal nog een aanzienlijk deel uit aardgas komen maar deze fossiele brandstof veroorzaakt veel minder CO2-uitstoot dan steenkool.

Een compleet duurzame energievoorziening maakt Europa minder afhankelijk van geïmporteerde energie en grondstoffen voor energieproductie.

Ontzagwekkend

Ofschoon de kosten ontzagwekkend hoog zijn, zegt de European Climate Foundation dat de omslag naar duurzame energievoorziening niet leidt tot hogere kosten voor de verbruiker. Bovendien ontstaat er nieuwe
werkgelegenheid door. De Europese Unie wil in 2020 twintig procent duurzaam opgewekte energie, uit met name biomassa, wind-, zon-, water en aardwarmte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.