Politie: neem geen risico’s bij inrekenen benzinedief

“We hopen niet dat getuigen van benzinediefstal nu ineens onverantwoorde risico’s gaan nemen om deze dieven in te rekenen.” Dat zegt Ron Looije, woordvoerder van de Raad van Korpschefs in een reactie op het idee van pomphouders om burgers die benzinedieven tegenhouden te belonen met een gratis tankbeurt.

Volgens Looij mogen pomphouders burgers belonen om benzinedieven aan te houden. “Daar is op zich niets mis mee. De verantwoordelijkheid ligt wat dat betreft bij de pomphouder zelf. Het is zelfs een burgerplicht om niet lijdzaam toe te zien als iemand een strafbaar feit pleegt.”

Beslissen

“Maar het is aan de getuige zelf om te beslissen of hij al dan niet in actie komt. Het liefst hebben we dat een getuige de politie belt of opnames maakt met de telefoon. Zoals we in de campagne voorstellen.”

Aanhoudingen

Looij verwacht niet dat de oproep van de pomphouders tot extra aanhoudingen zal leiden. “Mensen zullen heus niet eerder in actie komen omdat ze daarna gratis mogen tanken. Het gaat om de morele plicht en die kun je zelf het beste inschatten.”

Verzekering

“Zaak is wel dat mensen waken voor hun eigen veiligheid. Ik ben aleen benieuwd hoe de verzekering reageert als iemand met zijn auto bewust een benzinedief klem rijdt en daarbij schade veroorzaakt.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Politie: neem geen risico’s bij inrekenen benzinedief”

L. Tangenberg|03.11.11|17:59

Erg triest wat er gebeurd is, echter diefstal is en blijft diefstal ongeacht hoe groot het weggenomen bedrag is. De verdachten zouden mogelijk ook op een “normale” file zijn gebotst. In mijn geval deed de politie niets! Wij hadden een doorrijder. Ik belde de politie en gaf het signalement, het merk, kenteken en rijrichting door. Ik kreeg tot 2 keer toe te horen
” Doet u maar even digitaal aangifte”. Uit eigen onderzoek bleek mij dat de auto gestolen was. Ja, toen had men wel interesse!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.