bermgras

Biovergister levert biobrandstof aan Friesch tankstation

bermgras

Een biovergister moet een nog te bouwen tankstation bij Sint Nicolaasga gaan voorzien van biobrandstoffen. De plannen voor de megavergister zijn bestemd voor industrieterrein Slotmolen en zijn een initiatief van energiefabrikant Eneco.

De installatie zal geschikt zijn voor het verwerken van bermgras, putvet en etensresten en zal op jaarbasis zo’n 5 miljoen kuub biogas en 3,6 miljoen kuub groengas kunnen produceren. Het gas van de megavergister komt vervolgens via een persleiding terecht bij het nieuwe tankstation.

Tankstation

Dit tankstation wordt gebouwd in opdracht van Ronald Bosma en Theo de Winter uit Sint Nicolaasga. In 2009 ging het tankstation Groenendal dicht in het dorp. De gemeente Skarsterlân, waar Sint Nicolaasga toe behoort, wil eind dit jaar het bestemmingsplan gereed hebben voor de plannen.

In het voorjaar van 2012 kunnen dan de werkzaamheden beginnen. 40 ondernemers hebben zich al bij de gemeente Skarsterlân gemeld voor een kavel op het industrieterrein. Als gevolg van de aanleg van het bedrijventerrein moet wel een boerderij verplaatst worden. De eigenaar van deze boerderij werkt samen met Eneco. Dit meldt het Friesch Dagblad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.