biobrandstof

EU-doelstelling voor biobrandstoffen is niet haalbaar

De Europese doelstelling voor biobrandstoffen is niet haalbaar. De EU wil dat in het jaar 2020 10% van alle brandstoffen bestaat uit biobrandstof. Een studie van TU/e-onderzoeker Anna Sues toont aan dat dit niet mogelijk is.

Sues promoveerde deze week met een proefschrift over biobrandstoffen, genaamd “Are European Bioenergy Targets Achievable?”. Volgens de promovenda kan de doelstelling niet boven de 9,5% uitkomen.

Moeilijk haalbaar

Zelfs als alle beschikbare plantenresten in Europa op de meest efficiënte manier worden gebruikt in de transportsector, wordt maar 9,5% behaald. Die 9,5% is ook al moeilijk haalbaar, omdat Europa erg groot is.

Daarnaast is het grootste deel van de Europese bossen privébezit. Daardoor zou er ook nog met talloze partijen onderhandeld moeten worden over het verzamelen van de plantenresten.

Elektrische auto’s

Sues keek voor haar onderzoek naar drie criteria: efficiëntie van energieomzetting, winstgevendheid en de gevolgen voor het milieu. Om nog enigszins aan de doelstelling te voldoen bleek het omzetten van biomassa naar elektriciteit en dat gebruiken voor elektrische auto`s de beste oplossing te zijn.

Daarnaast blijkt synthetic natural gas (SNG) als alternatief het meest geschikt te zijn voor het behalen van de doelstelling. Dit gas kan direct in het aardgasnet gebruikt worden, alleen bedraagt de maximaal haalbare productie slechts 4%.

Auteur: Redactie

1 reactie op “EU-doelstelling voor biobrandstoffen is niet haalbaar”

Alex Van den Bossche|14.03.11|22:19

Maar wie heeft er ooit gelobbyd voor die 20%?
Suikerbiet en andere leveren veel meer per ha.
Men rijdt ook 2-3 x verder indien men van aardgas eerst elektriciteit maakt in plaats van het te comprimeren en in de tank te stoppen.
Maar nog beter is het gewicht van voertuigen ook nog drastisch te verminderen.
Men zou ook beter biomassa voor verwarming gebruiken en gas en andere voor elektriciteit behouden.
Opgelet met methaan, het is immers >20 x meer broeikasgas dan CO2, fossiel of niet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.