Fastned profiteert van groeiende vraag naar laadmogelijkheden

Fastned zag de laadomzet in de eerste helft van 2022 bijna verdrievoudigen ten opzichte van vorig jaar. De stijging is onder andere het gevolg van een toegenomen vraag naar laders, die volgens Fastned weer voortkomt uit de sterke verkopen van elektrische auto’s in de markten waarin het bedrijf actief is.

Het snellaadbedrijf kreeg in de eerste zes maanden van het jaar 12,6 miljoen euro aan laadomzet binnen. Dit brengt de geannualiseerde tweedekwartaalomzet op ruim 27 miljoen euro. Ook de groei van het Europese netwerk van Fastned en een toename van de omzet per laadsessie droegen bij aan de positieve resultaten. Zo werden er 23 nieuwe stations geopend, waarvan zeven in Nederland. Daarmee heeft het bedrijf nu 208 locaties in zes landen. Er staan bovendien nog meerdere openingen op de planning.

Stijgende temperaturen

Michiel Langezaal, ceo van Fastned: “Halverwege het jaar boeken we uitstekende vooruitgang met onze doelen. In de eerste zes maanden van 2022 waren de laadinkomsten al hoger dan in heel 2021. Het expansietempo van ons netwerk trekt aan en we liggen op schema om het aantal stations te verdubbelen tot meer dan 400 voor eind 2024.” Eind dit jaar wil het bedrijf 65 nieuwe stations geopend hebben.

Volgens Fastned tonen de berichten over de effecten van stijgende temperaturen in Europa en daarbuiten aan dat ‘we moeten doen wat we kunnen’ om de energietransitie te versnellen. “Het zijn niet alleen bosbranden en smeltende gletsjers die de behoefte aan energie uit hernieuwbare bronnen doen toenemen. Deze ‘energie van vrijheid’, zoals de Duitse minister van Financiën Lindner het eerder noemde, zal Europese landen ook helpen om minder afhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen.” Naarmate meer automobilisten de overstap maken en nieuwe automodellen grotere en snellere batterijen hebben, zal snelladen een cruciaal onderdeel worden in de mix van laadinfrastructuur, verwacht de onderneming.

Wijzigingen in prijs

Om de impact van de stijgende energieprijzen te verzachten, verhoogde Fastned vanaf 1 augustus (of 1 september) de prijzen op alle markten. “Aangezien we verwachten dat de energiemarkten in de nabije toekomst volatiel zullen blijven, zullen we onze tariven in de toekomst maandelijks heroverwegen en indien nodig aanpassen om ervoor te zorgen dat ze redelijk blijven voor onze klanten en tegelijkertijd een duurzame marge opleveren.”

In mei 2022 opende Fastned in Hamilton nog Schotlands grootste ultrasnelle laadstation voor EV’s. Het station bestaat uit acht hyperladers. In juli opende het station Oxford Redbridge in het VK, met tien 300 kW-laders, als onderdeel van Energy Superhub Oxford, Europa’s grootste energie-superhub.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.