De Autoriteit Consument en Markt moet kunnen ingrijpen als tankstations de benzineprijzen hoger laten zijn dan zou moeten. Tijdens het wekelijkse vragenuur beloofde staatssecretaris Hans Vijlbrief te gaan kijken hoe de waakhond bevoegd kan worden woekerwinsten af te romen.
'men kijkt naar elkaar'

Staatssecretaris Vijlbrief wil ingrijpen als benzineprijzen onnodig hoog zijn

In het wekelijkse vragenuurtje van dinsdag noemde staatssecretaris Vijlbrief het ‘ongewenst’ dat de benzineprijzen onnodig lang hoog blijven als ze zouden moeten dalen. Foto: Shutterstock, 2024

De Autoriteit Consument en Markt moet kunnen ingrijpen als tankstations de benzineprijzen hoger laten zijn dan zou moeten. Tijdens het wekelijkse vragenuur van dinsdag beloofde staatssecretaris Hans Vijlbrief te gaan kijken hoe de waakhond bevoegd kan worden woekerwinsten af te romen.

Dit schrijft het AD woensdag. De commotie is ontstaan nadat uit onderzoek van economenvakblad ESB is gebleken dat de benzineprijzen aan de pomp in Nederland snel worden verhoogd als de internationale olieprijzen stijgen, maar dat deze veel langzamer dalen op het moment dat de olieprijzen zakken. ESB suggereerde dat er wellicht stilzwijgende afspraken tussen pomphouders zouden bestaan om op deze manier zo lang mogelijk te kunnen profiteren van hogere benzineprijzen. Onder meer brancheorganisatie BOVAG heeft met klem ontkend dat hier sprake van zou zijn.

Niet verboden

Volgens het AD vindt staatssecretaris Vijlbrief het ‘ongewenst’ dat de benzineprijzen onnodig lang hoog blijven als ze zouden moeten dalen. Een van de redenen dat dat gebeurt, aldus Vijlbrief, is dat de tankstations naar elkaar kijken om hun prijzen te bepalen. Hij noemt het ‘onbewuste collusie’: als het tankstation vijfhonderd meter verderop een prijs van twee euro per liter hanteert, ga jij daar ook niet ver onder zitten, ook al zou de olieprijs wél meer zijn gedaald. Zo maken tankstations dus meer winst wanneer de prijzen dalen. Vijlbrief benadrukte dat dit volgens de kartelwet niet verboden is. Die wet dicteert dat bedrijven niet mogen samenwerken om de prijzen kunstmatig hoog te houden, maar er wordt bij tankstations dus niet direct samengewerkt. De Autoriteit Consument en Markt, de waakhond die dit soort zaken in de gaten dient te houden, kan er dus niets aan doen.

Tanden

‘Het zou misschien verstandig zijn om te kijken of we die bevoegdheid wel kunnen creëren”, aldus Vijlbrief in het AD. Hij wil kijken of hij de ACM ‘tanden kan geven’ om in te grijpen wanneer bedrijven zonder daadwerkelijk samen te werken de prijzen kunstmatig hoog houden. Hij noemt Duitsland als voorbeeld: daar kunnen winsten van bedrijven worden afgeroomd als de prijzen hoger blijven dan ze zouden moeten zijn.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staatssecretaris Vijlbrief wil ingrijpen als benzineprijzen onnodig hoog zijn | TankPro.nl
De Autoriteit Consument en Markt moet kunnen ingrijpen als tankstations de benzineprijzen hoger laten zijn dan zou moeten. Tijdens het wekelijkse vragenuur beloofde staatssecretaris Hans Vijlbrief te gaan kijken hoe de waakhond bevoegd kan worden woekerwinsten af te romen.
'men kijkt naar elkaar'

Staatssecretaris Vijlbrief wil ingrijpen als benzineprijzen onnodig hoog zijn

In het wekelijkse vragenuurtje van dinsdag noemde staatssecretaris Vijlbrief het ‘ongewenst’ dat de benzineprijzen onnodig lang hoog blijven als ze zouden moeten dalen. Foto: Shutterstock, 2024

De Autoriteit Consument en Markt moet kunnen ingrijpen als tankstations de benzineprijzen hoger laten zijn dan zou moeten. Tijdens het wekelijkse vragenuur van dinsdag beloofde staatssecretaris Hans Vijlbrief te gaan kijken hoe de waakhond bevoegd kan worden woekerwinsten af te romen.

Dit schrijft het AD woensdag. De commotie is ontstaan nadat uit onderzoek van economenvakblad ESB is gebleken dat de benzineprijzen aan de pomp in Nederland snel worden verhoogd als de internationale olieprijzen stijgen, maar dat deze veel langzamer dalen op het moment dat de olieprijzen zakken. ESB suggereerde dat er wellicht stilzwijgende afspraken tussen pomphouders zouden bestaan om op deze manier zo lang mogelijk te kunnen profiteren van hogere benzineprijzen. Onder meer brancheorganisatie BOVAG heeft met klem ontkend dat hier sprake van zou zijn.

Niet verboden

Volgens het AD vindt staatssecretaris Vijlbrief het ‘ongewenst’ dat de benzineprijzen onnodig lang hoog blijven als ze zouden moeten dalen. Een van de redenen dat dat gebeurt, aldus Vijlbrief, is dat de tankstations naar elkaar kijken om hun prijzen te bepalen. Hij noemt het ‘onbewuste collusie’: als het tankstation vijfhonderd meter verderop een prijs van twee euro per liter hanteert, ga jij daar ook niet ver onder zitten, ook al zou de olieprijs wél meer zijn gedaald. Zo maken tankstations dus meer winst wanneer de prijzen dalen. Vijlbrief benadrukte dat dit volgens de kartelwet niet verboden is. Die wet dicteert dat bedrijven niet mogen samenwerken om de prijzen kunstmatig hoog te houden, maar er wordt bij tankstations dus niet direct samengewerkt. De Autoriteit Consument en Markt, de waakhond die dit soort zaken in de gaten dient te houden, kan er dus niets aan doen.

Tanden

‘Het zou misschien verstandig zijn om te kijken of we die bevoegdheid wel kunnen creëren”, aldus Vijlbrief in het AD. Hij wil kijken of hij de ACM ‘tanden kan geven’ om in te grijpen wanneer bedrijven zonder daadwerkelijk samen te werken de prijzen kunstmatig hoog houden. Hij noemt Duitsland als voorbeeld: daar kunnen winsten van bedrijven worden afgeroomd als de prijzen hoger blijven dan ze zouden moeten zijn.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.