Tankstationbranche over dreigende prijsverhogingen brandstof: ‘Volstrekt onaanvaardbaar’
weglekeffect vergroot

Tankstationbranche over dreigende prijsverhogingen brandstof: ‘Volstrekt onaanvaardbaar’

De tankstationbranche wil dat het demissionair kabinet ingrijpt om de dreigende prijsverhogingen op brandstof teniet te doen en de accijnzen meer in lijn brengt met de ons omringende landen. Foto: ProMedia, 2023

De tankstationbranche ageert fel tegen de mogelijke sterke stijgingen van de brandstofprijzen in Nederland per 1 januari 2024. Algemeen directeur Stephan Mangnus van Sakko Tankstations noemt de plannen ‘volstrekt onaanvaardbaar’. Directeur Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE ziet miljoenen euro’s ‘weglekken’ naar het buitenland en pleit in Europa voor een gelijk speelveld.

Als het demissionaire kabinet niet ingrijpt, gaat de brandstofprijs in Nederland komend jaar nog verder omhoog. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Per 1 januari 2024 zou een liter Euro95 benzine dan 20,3 eurocent duurder worden, bij een liter diesel gaat het om 13,4 eurocent. Dat is slecht nieuws voor autorijders én voor de Nederlandse tankstations. In onze buurlanden België en Duitsland is tanken op dit moment al een stuk goedkoper, maar de verschillen worden dan nog veel groter. Nederland heeft op dit moment van alle landen op het Europese vasteland de hoogste benzineprijs. De brandstofprijzen in Nederland dreigen nog verder te stijgen als gevolg van het terugdraaien van een resterend deel van een accijnsreductie en een CPB-indexatie van 9,5 procent met daar nog bovenop een BTW-heffing van 21 procent.

Schrikbarend

‘Dit is eerlijk gezegd schrikbarend als dat werkelijkheid wordt’, zegt algemeen directeur Stephan Mangnus van DGA Sakko Group, bekend van Sakko Tankstations en Orange Charging. ‘Het zal op papier vast bijdragen aan CO2-reductiedoelstellingen door de brandstofvolumes in het buitenland te laten tanken en registreren, maar of dat nou wenselijk is en in de praktijk iets bijdraagt… Natuurlijk niet! Deze mogelijke prijsstijgingen lijken me volstrekt onaanvaardbaar in een periode waarin huishoudens al een grotere druk op hun koopkracht merken. De prijsverschillen met België en Duitsland lopen daarmee verder op, waarmee de overheid nog meer accijnsinkomsten misloopt’, aldus Mangnus die zegt graag de analyse te willen zien waarin het ‘weglekken’ van accijnzen naar deze landen wordt meegenomen versus de extra inkomsten op basis van de hogere accijns- en BTW-ontvangsten. ‘Zou het in 2023 niet eens tijd worden voor een meer Europese harmonisatie van de accijnzen? Een diepgaande analyse vanuit de overheid zou richting alle betrokkenen meer inzicht en draagkracht geven’, aldus Mangnus.

Ingrijpen

Directeur Erik de Vries van NOVE, de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche, pleit ervoor dat het demissionair kabinet ingrijpt en de accijnzen meer in overeenstemming brengt met die van onze buurlanden. ‘We hebben de hoogste accijns op benzine in Europa en daarmee ook de hoogste prijs aan de pomp’, zo zegt hij tegen BNR Nieuwsradio. ‘We zitten voor benzine nu al vijftien cent hoger dan Duitsland en 25 cent hoger dan België. Tel daar die 21 cent bij op en je krijgt enorme verschillen.’ De branchevereniging pleit er dan ook voor dat de overheid gaat zorgen dat de accijnzen weer een beetje in de pas lopen met die in de landen om ons heen, ‘zodat we niet zo veel kwijt zijn aan het buitenland.’

Economische impact

Volgens De Vries zullen consumenten als gevolg van de prijsverhogingen eerder de stap zetten om hun auto in het buitenland vol te tanken. Daar komt nog bij dat mensen dan mogelijk ook andere boodschappen over de grens gaan doen. ‘De economische impact is dus veel groter dan alleen de misgelopen accijnsinkomsten voor de Nederlandse staat en de misgelopen inkomsten voor de pomphouders’, aldus De Vries volgens wie de nieuwe Europese maatregelen die ook impact gaan hebben op de brandstofprijzen, onderdeel van het ‘Fit for 55’-programma, een uitgelezen kans is om te zorgen dat de accijns op brandstoffen in Nederland op een gelijker niveau komt met de rest van Europa. ‘Zorg dat de accijns een stuk omlaag gaat, dan kun je dat aanvullen met die Europese maatregelen.’

In gesprek

Voorzitter Ewout Klok van brancheorganisatie pleitte al eerder voor het gelijktrekken van de accijnzen op brandstof tussen Nederland, België en Duitsland. De door het kabinet ingevoerde tijdelijke accijnsverlaging werd afgelopen 1 juli teruggedraaid waarmee Nederland voor benzine en diesel weer fors duurder werd dan de omringende landen. “De laatste week voor 1 juli was het overal gekkenhuis. De brandstofverkopen gingen door het plafond. Maar toen op 1 juli de accijnzen weer werden verhoogd, was het meteen duidelijk dat de omzet wegvloeide”, aldus Klok die hierover met ‘Den Haag’ in gesprek wil gaan.

Weglekeffect

“We gaan in Den Haag duidelijk maken dat dit zo niet langer kan. Met cijfers zullen we ze duidelijk maken wat nou precies het weglekeffect is. We zien dat door de energietransitie waar wij nu middenin zitten, je al heel veel accijnzen verloren ziet gaan. Dus er móet ook wat gebeuren. We hebben discussie over rekeningrijden, discussie over wat een alternatief zou kunnen zijn om toch die accijnzen binnen te kunnen halen. Maar laten we beginnen met eerlijke concurrentie. Dat de concurrentie hier eerlijk is en overeenkomstig met die van België en Duitsland.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstationbranche over dreigende prijsverhogingen brandstof: ‘Volstrekt onaanvaardbaar’ | TankPro.nl
Tankstationbranche over dreigende prijsverhogingen brandstof: ‘Volstrekt onaanvaardbaar’
weglekeffect vergroot

Tankstationbranche over dreigende prijsverhogingen brandstof: ‘Volstrekt onaanvaardbaar’

De tankstationbranche wil dat het demissionair kabinet ingrijpt om de dreigende prijsverhogingen op brandstof teniet te doen en de accijnzen meer in lijn brengt met de ons omringende landen. Foto: ProMedia, 2023

De tankstationbranche ageert fel tegen de mogelijke sterke stijgingen van de brandstofprijzen in Nederland per 1 januari 2024. Algemeen directeur Stephan Mangnus van Sakko Tankstations noemt de plannen ‘volstrekt onaanvaardbaar’. Directeur Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE ziet miljoenen euro’s ‘weglekken’ naar het buitenland en pleit in Europa voor een gelijk speelveld.

Als het demissionaire kabinet niet ingrijpt, gaat de brandstofprijs in Nederland komend jaar nog verder omhoog. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Per 1 januari 2024 zou een liter Euro95 benzine dan 20,3 eurocent duurder worden, bij een liter diesel gaat het om 13,4 eurocent. Dat is slecht nieuws voor autorijders én voor de Nederlandse tankstations. In onze buurlanden België en Duitsland is tanken op dit moment al een stuk goedkoper, maar de verschillen worden dan nog veel groter. Nederland heeft op dit moment van alle landen op het Europese vasteland de hoogste benzineprijs. De brandstofprijzen in Nederland dreigen nog verder te stijgen als gevolg van het terugdraaien van een resterend deel van een accijnsreductie en een CPB-indexatie van 9,5 procent met daar nog bovenop een BTW-heffing van 21 procent.

Schrikbarend

‘Dit is eerlijk gezegd schrikbarend als dat werkelijkheid wordt’, zegt algemeen directeur Stephan Mangnus van DGA Sakko Group, bekend van Sakko Tankstations en Orange Charging. ‘Het zal op papier vast bijdragen aan CO2-reductiedoelstellingen door de brandstofvolumes in het buitenland te laten tanken en registreren, maar of dat nou wenselijk is en in de praktijk iets bijdraagt… Natuurlijk niet! Deze mogelijke prijsstijgingen lijken me volstrekt onaanvaardbaar in een periode waarin huishoudens al een grotere druk op hun koopkracht merken. De prijsverschillen met België en Duitsland lopen daarmee verder op, waarmee de overheid nog meer accijnsinkomsten misloopt’, aldus Mangnus die zegt graag de analyse te willen zien waarin het ‘weglekken’ van accijnzen naar deze landen wordt meegenomen versus de extra inkomsten op basis van de hogere accijns- en BTW-ontvangsten. ‘Zou het in 2023 niet eens tijd worden voor een meer Europese harmonisatie van de accijnzen? Een diepgaande analyse vanuit de overheid zou richting alle betrokkenen meer inzicht en draagkracht geven’, aldus Mangnus.

Ingrijpen

Directeur Erik de Vries van NOVE, de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche, pleit ervoor dat het demissionair kabinet ingrijpt en de accijnzen meer in overeenstemming brengt met die van onze buurlanden. ‘We hebben de hoogste accijns op benzine in Europa en daarmee ook de hoogste prijs aan de pomp’, zo zegt hij tegen BNR Nieuwsradio. ‘We zitten voor benzine nu al vijftien cent hoger dan Duitsland en 25 cent hoger dan België. Tel daar die 21 cent bij op en je krijgt enorme verschillen.’ De branchevereniging pleit er dan ook voor dat de overheid gaat zorgen dat de accijnzen weer een beetje in de pas lopen met die in de landen om ons heen, ‘zodat we niet zo veel kwijt zijn aan het buitenland.’

Economische impact

Volgens De Vries zullen consumenten als gevolg van de prijsverhogingen eerder de stap zetten om hun auto in het buitenland vol te tanken. Daar komt nog bij dat mensen dan mogelijk ook andere boodschappen over de grens gaan doen. ‘De economische impact is dus veel groter dan alleen de misgelopen accijnsinkomsten voor de Nederlandse staat en de misgelopen inkomsten voor de pomphouders’, aldus De Vries volgens wie de nieuwe Europese maatregelen die ook impact gaan hebben op de brandstofprijzen, onderdeel van het ‘Fit for 55’-programma, een uitgelezen kans is om te zorgen dat de accijns op brandstoffen in Nederland op een gelijker niveau komt met de rest van Europa. ‘Zorg dat de accijns een stuk omlaag gaat, dan kun je dat aanvullen met die Europese maatregelen.’

In gesprek

Voorzitter Ewout Klok van brancheorganisatie pleitte al eerder voor het gelijktrekken van de accijnzen op brandstof tussen Nederland, België en Duitsland. De door het kabinet ingevoerde tijdelijke accijnsverlaging werd afgelopen 1 juli teruggedraaid waarmee Nederland voor benzine en diesel weer fors duurder werd dan de omringende landen. “De laatste week voor 1 juli was het overal gekkenhuis. De brandstofverkopen gingen door het plafond. Maar toen op 1 juli de accijnzen weer werden verhoogd, was het meteen duidelijk dat de omzet wegvloeide”, aldus Klok die hierover met ‘Den Haag’ in gesprek wil gaan.

Weglekeffect

“We gaan in Den Haag duidelijk maken dat dit zo niet langer kan. Met cijfers zullen we ze duidelijk maken wat nou precies het weglekeffect is. We zien dat door de energietransitie waar wij nu middenin zitten, je al heel veel accijnzen verloren ziet gaan. Dus er móet ook wat gebeuren. We hebben discussie over rekeningrijden, discussie over wat een alternatief zou kunnen zijn om toch die accijnzen binnen te kunnen halen. Maar laten we beginnen met eerlijke concurrentie. Dat de concurrentie hier eerlijk is en overeenkomstig met die van België en Duitsland.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.