Geld besparen op benzine of diesel? Tank dan buiten de Randstad

Geld besparen op benzine of diesel? Tank dan buiten de Randstad

Bij het Mangnus-tankstation in het Zeeuwse Kapellebrug was de automobilist in het jaar 2022 voor een liter Euro95 gemiddeld het allergoedkoopst uit. MultiTankCard, 2022

Wie benzine of diesel tankt en tegelijkertijd geld wil besparen, moet op zoek naar een tankstation buiten de Randstad. Zoals bijvoorbeeld bij het Mangnus-tankstation in het Zeeuwse Kapellebrug: over het jaar 2022 rekenden zij gemiddeld de laagste prijs voor een liter Euro95. Mangnus wint daarom de ‘Slim Tanken Award 2022’.

Danny Mangnus, directeur van het winnende tankstation in Kapellebrug, is superblij met de Slim Tanken Award, een jaarlijks initiatief van mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. “Wij zijn tevreden dat we in deze tijden met piekende prijzen de juiste maatregelen hebben weten te treffen om onze klanten tevreden te houden. Onze slogan luidt dan ook: ‘Dure tijd, rijd met profijt!’” Een automobilist die bij het tanken voordeliger uit wil zijn, kan het beste tanken buiten de Randstad. Hier is het mogelijk per volle tank euro’s minder uit te geven ten opzichte van stations die in de Randstad en aan de snelweg liggen. Zoals bij het tankstation van de gebroeders Mangnus. Met over het jaar 2022 gemiddeld een prijs van 1,95 euro voor een liter Euro95 (E10), was volgens MultiTankCard de automobilist de afgelopen twaalf maanden bij dit tankstation in het Zeeuwse Kapellebrug het allergoedkoopst uit. Als het aankomt op E5-benzine (‘Super’) was TotalEnergies-tankstation ‘Graan voor Visch’ in Hoofddorp afgelopen jaar het meest voordelig. Zij rekenden in 2022 gemiddeld 2,17 euro voor een liter E5. Voor diesel gaat de award naar Tango Tiel met een gemiddelde literprijs dit jaar van 1,81 euro.

Bokkensprongen

Volgens MultiTankcard is het een understatement om te zeggen dat de prijsontwikkeling van brandstof dit jaar nogal fors heen en weer bewoog. De prijzen maakten bokkensprongen, met enorme uitschieters in maart en juni, waarbij gewone benzine bijna de 2,38 euro aantikte en diesel de 2,28 euro. De speciale benzine kwam zelfs ruim boven de 2,50 euro per liter uit. “Direct na de Russische inval in Oekraïne maakten de benzineprijzen een stevige stijging door”, licht directeur Patrick Roozeman van MultiTankcard toe. “Als reactie daarop verlaagde de overheid in april gelukkig de accijns met 17,3 cent per liter. Desondanks bleven de prijzen hoog, tot in de zomer. Sindsdien zakt de olieprijs weer. Oorzaak is de afvlakkende economische groei: bij minder economische activiteit is er minder olie nodig.” Alleen de dieselprijzen maakten in de maand oktober nog een derde piek door. Roozeman: “Dat heeft te maken met de verminderde beschikbaarheid van het type ruwe olie waar diesel van geproduceerd wordt. Gedurende een groot deel van het jaar lag de dieselprijs dan ook boven die van Euro95. Ongekend!”

Koffiedik kijken

Hoe de prijzen zich in 2023 gaan ontwikkelen, blijft een vraagteken. “De accijnsverlaging geldt maar tot eind van het jaar. Dat gaan we merken in januari”, vreest Roozeman. “Daarnaast werd enkele weken geleden het Europese verbod op de invoer van Russische olie van kracht. Dit heeft gelukkig nog niet geleid tot een sterke prijsstijging van olie uit andere delen van de wereld. Maar het blijft koffiedik kijken.”

Jaarlijks

De Slim Tanken Award wordt jaarlijks uitgereikt door MultiTankcard. Circa 4000 Nederlandse tankstations die bij het MultiTankcard-betalingsplatform zijn aangesloten, dongen dit jaar mee. Overigens moet benadrukt worden dat de Slim Tanken Award de gemiddelde prijs over het gehele jaar 2022 betreft. De dagprijs kan afwijken. “Bovendien vermelden we, om de betrouwbaarheid van de cijfers te verhogen, alleen tankstations die enig volume hebben”, aldus Roozeman. “Dat zijn benzinepompen die op 1 december nog operationeel waren én dit jaar meer dan vijfhonderd transacties voor Euro95/E10-benzine en diesel op het MultiTankcard-platform hebben verwerkt, dan wel honderd transacties voor Super/E5-benzine.”

Top 3 goedkoopste pompen Euro95/E10-benzine:
1. Gebroeders Mangnus Kapellebrug (Zeeland): 1,9535 euro
2. Fieten Vollenhove (Overijssel): 1,96 euro
3. Tango Winschoten (Groningen): 1.9607 euro

Top 3 goedkoopste pompen Super/E5-benzine
1. TotalEnergies Graan voor Visch Hoofddorp (Noord-Holland): 2,1746 euro
2. TotalEnergies Kerkelanden Hilversum (Noord-Holland): 2,1803 euro
3. TotalEnergies Zoetermeer (Zuid-Holland): 2,2004 euro

Top 3 goedkoopste dieselpompen
1. Tango Tiel (Gelderland): 1,8196 euro
2. ESSO Express Beek (Gelderland): 1,8252 euro
3. Sakko Steenbergen (Noord-Brabant): 1,8422 euro

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geld besparen op benzine of diesel? Tank dan buiten de Randstad | TankPro.nl
Geld besparen op benzine of diesel? Tank dan buiten de Randstad

Geld besparen op benzine of diesel? Tank dan buiten de Randstad

Bij het Mangnus-tankstation in het Zeeuwse Kapellebrug was de automobilist in het jaar 2022 voor een liter Euro95 gemiddeld het allergoedkoopst uit. MultiTankCard, 2022

Wie benzine of diesel tankt en tegelijkertijd geld wil besparen, moet op zoek naar een tankstation buiten de Randstad. Zoals bijvoorbeeld bij het Mangnus-tankstation in het Zeeuwse Kapellebrug: over het jaar 2022 rekenden zij gemiddeld de laagste prijs voor een liter Euro95. Mangnus wint daarom de ‘Slim Tanken Award 2022’.

Danny Mangnus, directeur van het winnende tankstation in Kapellebrug, is superblij met de Slim Tanken Award, een jaarlijks initiatief van mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. “Wij zijn tevreden dat we in deze tijden met piekende prijzen de juiste maatregelen hebben weten te treffen om onze klanten tevreden te houden. Onze slogan luidt dan ook: ‘Dure tijd, rijd met profijt!’” Een automobilist die bij het tanken voordeliger uit wil zijn, kan het beste tanken buiten de Randstad. Hier is het mogelijk per volle tank euro’s minder uit te geven ten opzichte van stations die in de Randstad en aan de snelweg liggen. Zoals bij het tankstation van de gebroeders Mangnus. Met over het jaar 2022 gemiddeld een prijs van 1,95 euro voor een liter Euro95 (E10), was volgens MultiTankCard de automobilist de afgelopen twaalf maanden bij dit tankstation in het Zeeuwse Kapellebrug het allergoedkoopst uit. Als het aankomt op E5-benzine (‘Super’) was TotalEnergies-tankstation ‘Graan voor Visch’ in Hoofddorp afgelopen jaar het meest voordelig. Zij rekenden in 2022 gemiddeld 2,17 euro voor een liter E5. Voor diesel gaat de award naar Tango Tiel met een gemiddelde literprijs dit jaar van 1,81 euro.

Bokkensprongen

Volgens MultiTankcard is het een understatement om te zeggen dat de prijsontwikkeling van brandstof dit jaar nogal fors heen en weer bewoog. De prijzen maakten bokkensprongen, met enorme uitschieters in maart en juni, waarbij gewone benzine bijna de 2,38 euro aantikte en diesel de 2,28 euro. De speciale benzine kwam zelfs ruim boven de 2,50 euro per liter uit. “Direct na de Russische inval in Oekraïne maakten de benzineprijzen een stevige stijging door”, licht directeur Patrick Roozeman van MultiTankcard toe. “Als reactie daarop verlaagde de overheid in april gelukkig de accijns met 17,3 cent per liter. Desondanks bleven de prijzen hoog, tot in de zomer. Sindsdien zakt de olieprijs weer. Oorzaak is de afvlakkende economische groei: bij minder economische activiteit is er minder olie nodig.” Alleen de dieselprijzen maakten in de maand oktober nog een derde piek door. Roozeman: “Dat heeft te maken met de verminderde beschikbaarheid van het type ruwe olie waar diesel van geproduceerd wordt. Gedurende een groot deel van het jaar lag de dieselprijs dan ook boven die van Euro95. Ongekend!”

Koffiedik kijken

Hoe de prijzen zich in 2023 gaan ontwikkelen, blijft een vraagteken. “De accijnsverlaging geldt maar tot eind van het jaar. Dat gaan we merken in januari”, vreest Roozeman. “Daarnaast werd enkele weken geleden het Europese verbod op de invoer van Russische olie van kracht. Dit heeft gelukkig nog niet geleid tot een sterke prijsstijging van olie uit andere delen van de wereld. Maar het blijft koffiedik kijken.”

Jaarlijks

De Slim Tanken Award wordt jaarlijks uitgereikt door MultiTankcard. Circa 4000 Nederlandse tankstations die bij het MultiTankcard-betalingsplatform zijn aangesloten, dongen dit jaar mee. Overigens moet benadrukt worden dat de Slim Tanken Award de gemiddelde prijs over het gehele jaar 2022 betreft. De dagprijs kan afwijken. “Bovendien vermelden we, om de betrouwbaarheid van de cijfers te verhogen, alleen tankstations die enig volume hebben”, aldus Roozeman. “Dat zijn benzinepompen die op 1 december nog operationeel waren én dit jaar meer dan vijfhonderd transacties voor Euro95/E10-benzine en diesel op het MultiTankcard-platform hebben verwerkt, dan wel honderd transacties voor Super/E5-benzine.”

Top 3 goedkoopste pompen Euro95/E10-benzine:
1. Gebroeders Mangnus Kapellebrug (Zeeland): 1,9535 euro
2. Fieten Vollenhove (Overijssel): 1,96 euro
3. Tango Winschoten (Groningen): 1.9607 euro

Top 3 goedkoopste pompen Super/E5-benzine
1. TotalEnergies Graan voor Visch Hoofddorp (Noord-Holland): 2,1746 euro
2. TotalEnergies Kerkelanden Hilversum (Noord-Holland): 2,1803 euro
3. TotalEnergies Zoetermeer (Zuid-Holland): 2,2004 euro

Top 3 goedkoopste dieselpompen
1. Tango Tiel (Gelderland): 1,8196 euro
2. ESSO Express Beek (Gelderland): 1,8252 euro
3. Sakko Steenbergen (Noord-Brabant): 1,8422 euro

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.