E10 voortaan gemeengoed aan de pomp, branche start campagne

Sinds dinsdag 1 oktober bieden tankstations in Nederland de nieuwe benzine Euro 95 – E10 aan. In de loop van de maand oktober zullen vrijwel alle vierduizend tankstations deze brandstof gaan verkopen, waarbij maximaal 10 procent ethanol is bijgemengd.

“De klant kan E10 herkennen aan de E10-sticker op de pomp”, zegt Tim Schoenmakers van BETA (Belangenvereniging Tankstations). Euro 95 – E10 vervangt Euro 95 – E5 benzine. In Euro 95 – E5 was tot 5% ethanol bijgemengd; het percentage ethanol verdubbelt dus vanaf 1 oktober. Het getal ‘95’ in Euro 95 verwijst naar het octaangetal en blijft gelijk.

“Met de introductie van E10 bespaart Nederland tot een extra halve megaton CO2”, vertelt Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE). “Dat is evenveel als dat alle Nederlanders een dag in de week geen vlees eten of dat een kwart miljoen huurhuizen CO2-neutraal worden.”

Ethanol is een hernieuwbare brandstof en voegt minder CO2 toe aan de atmosfeer dan de traditionele benzine. De invoering van E10 volgt op een wijziging van het activiteitenbesluit milieubeheer door de staatssecretaris om de hoeveelheid hernieuwbare energie in het wegtransport te vergroten.

Tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine zijn verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. Aan deze benzine is tot maximaal 10 procent bio-ethanol toegevoegd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is samen met branche- en consumentenorganisaties, garagehouders en autofabrikanten een informatiecampagne gestart om automobilisten te informeren over het rijden op E10.

Brandstofstickers

Sinds oktober vorig jaar zijn alle brandstofstickers in heel Europa hetzelfde. Bij nieuwe voertuigen komen de stickers op de pomp overeen met de stickers die aan de binnenkort van de tankklep staan. Dat voorkomt verwarring bij de klant, helemaal met de opkomst van steeds meer nieuwe brandstoffen.

Voor de meeste klanten verandert er aan de pomp niets; het grootste deel van de benzineauto’s rijdt namelijk zonder problemen op E10. Voor voertuigen die dat niet kunnen – vooral oudere motoren en oudere klassieke auto’s – blijft er voldoende aanbod aan andere benzine beschikbaar. Klanten die twijfelen kunnen controleren of hun auto of motor uit de voeten kan met E10 op de website www.e10check.nl.

In het Regeerakkoord is het streven opgenomen dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Met de grotere beschikbaarheid van groenere benzine rijden ook de auto’s die mensen reeds in bezit hebben schoner, want met het gebruik van E10 worden minder fossiele brandstoffen verbruikt.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “E10 voortaan gemeengoed aan de pomp, branche start campagne”

Tom Beumer|01.10.19|18:50

Het is heel simpel.. Een pompbediende bij pomp met verstand van zaken.
Ik Tom Beumer heb met in brandstoffen verdiept.
Bij ons Shell Station in Ommen help ik de mensen persoonlijk ouderwets met bediening.

E10 of E5 kunnen automobilisten me alles over vragen en zo help ik ze voort.
Je legt het de klant uit, en ik help ze.

Geen probleem dus.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

E10 voortaan gemeengoed aan de pomp, branche start campagne | TankPro.nl

E10 voortaan gemeengoed aan de pomp, branche start campagne

Sinds dinsdag 1 oktober bieden tankstations in Nederland de nieuwe benzine Euro 95 – E10 aan. In de loop van de maand oktober zullen vrijwel alle vierduizend tankstations deze brandstof gaan verkopen, waarbij maximaal 10 procent ethanol is bijgemengd.

“De klant kan E10 herkennen aan de E10-sticker op de pomp”, zegt Tim Schoenmakers van BETA (Belangenvereniging Tankstations). Euro 95 – E10 vervangt Euro 95 – E5 benzine. In Euro 95 – E5 was tot 5% ethanol bijgemengd; het percentage ethanol verdubbelt dus vanaf 1 oktober. Het getal ‘95’ in Euro 95 verwijst naar het octaangetal en blijft gelijk.

“Met de introductie van E10 bespaart Nederland tot een extra halve megaton CO2”, vertelt Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE). “Dat is evenveel als dat alle Nederlanders een dag in de week geen vlees eten of dat een kwart miljoen huurhuizen CO2-neutraal worden.”

Ethanol is een hernieuwbare brandstof en voegt minder CO2 toe aan de atmosfeer dan de traditionele benzine. De invoering van E10 volgt op een wijziging van het activiteitenbesluit milieubeheer door de staatssecretaris om de hoeveelheid hernieuwbare energie in het wegtransport te vergroten.

Tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine zijn verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. Aan deze benzine is tot maximaal 10 procent bio-ethanol toegevoegd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is samen met branche- en consumentenorganisaties, garagehouders en autofabrikanten een informatiecampagne gestart om automobilisten te informeren over het rijden op E10.

Brandstofstickers

Sinds oktober vorig jaar zijn alle brandstofstickers in heel Europa hetzelfde. Bij nieuwe voertuigen komen de stickers op de pomp overeen met de stickers die aan de binnenkort van de tankklep staan. Dat voorkomt verwarring bij de klant, helemaal met de opkomst van steeds meer nieuwe brandstoffen.

Voor de meeste klanten verandert er aan de pomp niets; het grootste deel van de benzineauto’s rijdt namelijk zonder problemen op E10. Voor voertuigen die dat niet kunnen – vooral oudere motoren en oudere klassieke auto’s – blijft er voldoende aanbod aan andere benzine beschikbaar. Klanten die twijfelen kunnen controleren of hun auto of motor uit de voeten kan met E10 op de website www.e10check.nl.

In het Regeerakkoord is het streven opgenomen dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Met de grotere beschikbaarheid van groenere benzine rijden ook de auto’s die mensen reeds in bezit hebben schoner, want met het gebruik van E10 worden minder fossiele brandstoffen verbruikt.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “E10 voortaan gemeengoed aan de pomp, branche start campagne”

Tom Beumer|01.10.19|18:50

Het is heel simpel.. Een pompbediende bij pomp met verstand van zaken.
Ik Tom Beumer heb met in brandstoffen verdiept.
Bij ons Shell Station in Ommen help ik de mensen persoonlijk ouderwets met bediening.

E10 of E5 kunnen automobilisten me alles over vragen en zo help ik ze voort.
Je legt het de klant uit, en ik help ze.

Geen probleem dus.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.