Blauwe diesel verkrijgbaar bij Tamoil-tankstation in Alkmaar

Bij het tankstation van Tamoil aan de Bestevaerstraat in Alkmaar is het voortaan mogelijk om blauwe diesel te tanken. Deze brandstof kan gebruikt worden in plaats van diesel zonder dat daarvoor technische aanpassingen nodig zijn aan de dieselmotor. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere alternatieve brandstoffen. De CO2-uitstoot van deze HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) valt aanzienlijk lager uit dan van reguliere diesel.

Wethouder Marcel van Zon van de gemeente Alkmaar en directeur Peter Mol van Stadswerk072 hebben de eerste pomp voor blauwe diesel in Alkmaar geopend. Deze brandstof (B100) wordt geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Daardoor is deze dieselvariant geheel fossielvrij en emissiearm. Blauwe diesel wordt gemaakt van afval- en reststoffen. De grondstoffen gaan daarom niet ten koste van de voedselketen, maar hebben altijd eerst een voedseldoel gediend.

Uitbreiding aantal locaties

Sinds april verkoopt Tamoil de brandstof bij Express-stations in Akkrum, Drachten, Kollum, Leeuwarden, Marrum, Suameer, Winsum en Wolvega. Na een geslaagde testperiode op deze Friese tankstations bekijkt Tamoil de mogelijkheden om de variant ook buiten Friesland op meer van haar stations aan te bieden.

In vergelijking met diesel vermindert de uitstoot van CO2 bij gebruik van B100 met 89 procent (well-to-wheel). Ook de lokale emissies vallen lager uit. De uitstoot van stikstofoxide (NOx) ligt 9 procent lager, die van koolmonoxide (CO) 24 procent, koolwaterstoffen (HC) 30 procent en roet en fijnstof 33 procent. Het alternatief voor diesel is bovendien volledig biologisch afbreekbaar. De blauwe brandstof voldoet aan de brandstofnormeringen ASTM D975 en EN 15940. Bovendien is het product ook ISCC-EU gecertificeerd.

Germ Wiersma van leverancier Future Fuels Wholesale is een van de sprekers tijdens het Nationaal Tankstation Congres op woensdag 21 november in Expo Houten. Hij gaat uitgebreid in op de voordelen van HVO/blauwe diesel. Het congres, dat op de eerste dag van de Tankstation Vakbeurs plaatsvindt, staat volledig in het teken van de brandstofmix van de toekomst. Kijk voor meer informatie en registratie op de website.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Blauwe diesel verkrijgbaar bij Tamoil-tankstation in Alkmaar | TankPro.nl

Blauwe diesel verkrijgbaar bij Tamoil-tankstation in Alkmaar

Bij het tankstation van Tamoil aan de Bestevaerstraat in Alkmaar is het voortaan mogelijk om blauwe diesel te tanken. Deze brandstof kan gebruikt worden in plaats van diesel zonder dat daarvoor technische aanpassingen nodig zijn aan de dieselmotor. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere alternatieve brandstoffen. De CO2-uitstoot van deze HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) valt aanzienlijk lager uit dan van reguliere diesel.

Wethouder Marcel van Zon van de gemeente Alkmaar en directeur Peter Mol van Stadswerk072 hebben de eerste pomp voor blauwe diesel in Alkmaar geopend. Deze brandstof (B100) wordt geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Daardoor is deze dieselvariant geheel fossielvrij en emissiearm. Blauwe diesel wordt gemaakt van afval- en reststoffen. De grondstoffen gaan daarom niet ten koste van de voedselketen, maar hebben altijd eerst een voedseldoel gediend.

Uitbreiding aantal locaties

Sinds april verkoopt Tamoil de brandstof bij Express-stations in Akkrum, Drachten, Kollum, Leeuwarden, Marrum, Suameer, Winsum en Wolvega. Na een geslaagde testperiode op deze Friese tankstations bekijkt Tamoil de mogelijkheden om de variant ook buiten Friesland op meer van haar stations aan te bieden.

In vergelijking met diesel vermindert de uitstoot van CO2 bij gebruik van B100 met 89 procent (well-to-wheel). Ook de lokale emissies vallen lager uit. De uitstoot van stikstofoxide (NOx) ligt 9 procent lager, die van koolmonoxide (CO) 24 procent, koolwaterstoffen (HC) 30 procent en roet en fijnstof 33 procent. Het alternatief voor diesel is bovendien volledig biologisch afbreekbaar. De blauwe brandstof voldoet aan de brandstofnormeringen ASTM D975 en EN 15940. Bovendien is het product ook ISCC-EU gecertificeerd.

Germ Wiersma van leverancier Future Fuels Wholesale is een van de sprekers tijdens het Nationaal Tankstation Congres op woensdag 21 november in Expo Houten. Hij gaat uitgebreid in op de voordelen van HVO/blauwe diesel. Het congres, dat op de eerste dag van de Tankstation Vakbeurs plaatsvindt, staat volledig in het teken van de brandstofmix van de toekomst. Kijk voor meer informatie en registratie op de website.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.