Euro95 moet in Nederland plaatsmaken voor E10

Nederlandse tankstations moeten in de nabije toekomst overstappen op E10-benzine. De brandstof met tien procent bijgemengde bio-ethanol moet de reguliere Euro95 gaan vervangen. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma (foto) in een brief aan de Tweede Kamer. Het exacte tijdspad is nog niet duidelijk, maar een overstap vindt in ieder geval plaats vóór 2020.

Met de maatregel wil de PvdA-bewindsvrouw tegemoet komen aan een wens van de Tweede Kamer om te sturen op reductie van de CO2-uitstoot door middel van biobrandstoffen. Tevens geeft ze invulling aan Europese regels die voorschrijven dat de vervoerssector in 2020 voor tien procent gebruik moet maken van alternatieve energie.

E10 is in omringende landen al verplicht, bijvoorbeeld België en Frankrijk. De zuiderburen gingen met ingang van dit jaar over op de nieuwe brandstof. Per wanneer tankstations in ons land moeten overstappen, is nog niet duidelijk. Een ingangsdatum van de toekomstige verplichting wordt niet gegeven in de brief. Wel laat het ministerie weten dat de nieuwe brandstof sowieso voor het einde van dit decennium aan de pomp te verkrijgen moet zijn.

Ethanol

Ethanol is een biobrandstof op basis van suikerbieten of andere gewassen. Momenteel wordt dit al bijgemengd in reguliere benzine, maar de hoeveelheid ethanol moet omhoog van de staatssecretaris. Dit levert wel een praktisch probleem op. Ongeveer tien procent van het huidige benzinewagenpark kan niet op E10 rijden. Het gaat hierbij vooral om oudere auto’s, grofweg van vóór 2000.

Als deze autobezitters een enkele keer de nieuwe brandstof tanken, ontstaat meestal nog geen schade. Maar als ze dit stelselmatig doen, bestaat het risico dat de ethanol diverse onderdelen van de tank aantast. Ze moeten wellicht overstappen op een premium benzine, bijvoorbeeld Shell V Power, die enkele centen per liter duurder is.

Literprijs

De Zeeuwse tankstation-ondernemer Wim van Gorsel is niet verbaasd over de plannen. “Je weet dat tien procent van de transportbrandstoffen bio- of hernieuwbaar moet zijn in 2020. Dus dat er aanvullende maatregelen komen, is geen verrassing. Ik verwacht weinig problemen door de invoering. Wel verwacht ik dat de literprijs iets lager wordt. Dat zag je in Frankrijk bijvoorbeeld ook toen ze overstapten.”

Momenteel overlegt het ministerie met belanghebbenden over de plannen. Onder meer directeur Erik de Vries van Nove is betrokken bij de praktische invulling van deze maatregel, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met voertuigen die niet op E10 kunnen rijden. Zo is gekeken naar de mogelijkheid om tankstations die meer dan een half miljoen liter per jaar verkopen, te verplichten om zowel Euro95 als E10 aan te bieden.

Dat is echter lastig volgens De Vries. “Veel stations hebben maar twee opslagtanks; eentje voor diesel en eentje voor benzine. En als stations al een extra tank hebben, wordt deze vaak gebruikt voor een premium brandstof. Je zou tankstationbedrijven dus moeten verplichten om een extra opslagtank aan te schaffen. Dat kost minimaal een halve ton. Dus er zijn behoorlijk wat haken en ogen aan een overstap.” Hoe precies wordt omgegaan met voertuigen die niet op E10 kunnen rijden, is dus nog onderwerp van discussie.

Brandstofpompen

Voor de opslagtanks zelf veroorzaakt de komst van de nieuwe brandstof waarschijnlijk nauwelijks problemen, verwacht Leon Jeekel van Mokobouw. Het bedrijf is importeur van Gilbarco-pompen en verzorgt de installatie van veel tank-apparatuur. “De meeste opslagtanks zijn al ingericht op de komst van E10. Dus ik verwacht niet dat veel aanpassingen noodzakelijk zijn op dit gebied.”

Het kabinetsvoorstel moet nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Ook is het afwachten wat het nieuwe kabinet ervan vindt. Zoals het er nu naar uitziet, maakt de PvdA daar geen onderdeel van uit. Toch lijkt de komst van de nieuwe brandstof reëel. De Europese duurzaamheidsdoelstelling blijft immers van kracht. Een eventuele overstap naar E10 geldt alleen voor benzine. “Voor diesel zijn op dit moment geen plannen voor een soortgelijke maatregel”, aldus het ministerie.

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Euro95 moet in Nederland plaatsmaken voor E10”

Martine Baert|16.06.17|08:49

Oldtimers worden in Belgie nu vollop aan de Euro98 getankt , ook brommers. Geen woord daarover in bijgaand artikel of miste ik wat ?

Erik Jansen|08.09.18|13:03

Ja. Je miste wat. Er wordt wel over gepraat dat de oudere auto de premium brandstof moet gaan tanken.

Peter Aansorgh|20.09.19|10:24

Bioethanol geeft enorm veel problemen met winterstalling van motorfietsen, ook bij moderne motorfietsen. De brandstof vergaat veel te snel. Ook moderne motorfietsen (en grasmaaiers, aggregaten en kettingzagen)kunnen voor stalling beter premium brandstoffen tanken zonder bioethanol. Alleen geen Total Excellium, want daar zit wel bioethanol in. Van de ander merken (nog) niet. Er zijn ook speciale storage fuels, zoals ecomaxx, die jaren meegaan.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Euro95 moet in Nederland plaatsmaken voor E10 | TankPro.nl

Euro95 moet in Nederland plaatsmaken voor E10

Nederlandse tankstations moeten in de nabije toekomst overstappen op E10-benzine. De brandstof met tien procent bijgemengde bio-ethanol moet de reguliere Euro95 gaan vervangen. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma (foto) in een brief aan de Tweede Kamer. Het exacte tijdspad is nog niet duidelijk, maar een overstap vindt in ieder geval plaats vóór 2020.

Met de maatregel wil de PvdA-bewindsvrouw tegemoet komen aan een wens van de Tweede Kamer om te sturen op reductie van de CO2-uitstoot door middel van biobrandstoffen. Tevens geeft ze invulling aan Europese regels die voorschrijven dat de vervoerssector in 2020 voor tien procent gebruik moet maken van alternatieve energie.

E10 is in omringende landen al verplicht, bijvoorbeeld België en Frankrijk. De zuiderburen gingen met ingang van dit jaar over op de nieuwe brandstof. Per wanneer tankstations in ons land moeten overstappen, is nog niet duidelijk. Een ingangsdatum van de toekomstige verplichting wordt niet gegeven in de brief. Wel laat het ministerie weten dat de nieuwe brandstof sowieso voor het einde van dit decennium aan de pomp te verkrijgen moet zijn.

Ethanol

Ethanol is een biobrandstof op basis van suikerbieten of andere gewassen. Momenteel wordt dit al bijgemengd in reguliere benzine, maar de hoeveelheid ethanol moet omhoog van de staatssecretaris. Dit levert wel een praktisch probleem op. Ongeveer tien procent van het huidige benzinewagenpark kan niet op E10 rijden. Het gaat hierbij vooral om oudere auto’s, grofweg van vóór 2000.

Als deze autobezitters een enkele keer de nieuwe brandstof tanken, ontstaat meestal nog geen schade. Maar als ze dit stelselmatig doen, bestaat het risico dat de ethanol diverse onderdelen van de tank aantast. Ze moeten wellicht overstappen op een premium benzine, bijvoorbeeld Shell V Power, die enkele centen per liter duurder is.

Literprijs

De Zeeuwse tankstation-ondernemer Wim van Gorsel is niet verbaasd over de plannen. “Je weet dat tien procent van de transportbrandstoffen bio- of hernieuwbaar moet zijn in 2020. Dus dat er aanvullende maatregelen komen, is geen verrassing. Ik verwacht weinig problemen door de invoering. Wel verwacht ik dat de literprijs iets lager wordt. Dat zag je in Frankrijk bijvoorbeeld ook toen ze overstapten.”

Momenteel overlegt het ministerie met belanghebbenden over de plannen. Onder meer directeur Erik de Vries van Nove is betrokken bij de praktische invulling van deze maatregel, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met voertuigen die niet op E10 kunnen rijden. Zo is gekeken naar de mogelijkheid om tankstations die meer dan een half miljoen liter per jaar verkopen, te verplichten om zowel Euro95 als E10 aan te bieden.

Dat is echter lastig volgens De Vries. “Veel stations hebben maar twee opslagtanks; eentje voor diesel en eentje voor benzine. En als stations al een extra tank hebben, wordt deze vaak gebruikt voor een premium brandstof. Je zou tankstationbedrijven dus moeten verplichten om een extra opslagtank aan te schaffen. Dat kost minimaal een halve ton. Dus er zijn behoorlijk wat haken en ogen aan een overstap.” Hoe precies wordt omgegaan met voertuigen die niet op E10 kunnen rijden, is dus nog onderwerp van discussie.

Brandstofpompen

Voor de opslagtanks zelf veroorzaakt de komst van de nieuwe brandstof waarschijnlijk nauwelijks problemen, verwacht Leon Jeekel van Mokobouw. Het bedrijf is importeur van Gilbarco-pompen en verzorgt de installatie van veel tank-apparatuur. “De meeste opslagtanks zijn al ingericht op de komst van E10. Dus ik verwacht niet dat veel aanpassingen noodzakelijk zijn op dit gebied.”

Het kabinetsvoorstel moet nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Ook is het afwachten wat het nieuwe kabinet ervan vindt. Zoals het er nu naar uitziet, maakt de PvdA daar geen onderdeel van uit. Toch lijkt de komst van de nieuwe brandstof reëel. De Europese duurzaamheidsdoelstelling blijft immers van kracht. Een eventuele overstap naar E10 geldt alleen voor benzine. “Voor diesel zijn op dit moment geen plannen voor een soortgelijke maatregel”, aldus het ministerie.

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Euro95 moet in Nederland plaatsmaken voor E10”

Martine Baert|16.06.17|08:49

Oldtimers worden in Belgie nu vollop aan de Euro98 getankt , ook brommers. Geen woord daarover in bijgaand artikel of miste ik wat ?

Erik Jansen|08.09.18|13:03

Ja. Je miste wat. Er wordt wel over gepraat dat de oudere auto de premium brandstof moet gaan tanken.

Peter Aansorgh|20.09.19|10:24

Bioethanol geeft enorm veel problemen met winterstalling van motorfietsen, ook bij moderne motorfietsen. De brandstof vergaat veel te snel. Ook moderne motorfietsen (en grasmaaiers, aggregaten en kettingzagen)kunnen voor stalling beter premium brandstoffen tanken zonder bioethanol. Alleen geen Total Excellium, want daar zit wel bioethanol in. Van de ander merken (nog) niet. Er zijn ook speciale storage fuels, zoals ecomaxx, die jaren meegaan.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.