Kabinet wil geen extra fiscale stimulering van stekkerauto’s

Het kabinet wil de komende jaren geen aanvullende maatregelen nemen om de aankoop van e-auto’s te bevorderen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken denkt dat verdere stimulering weinig automobilisten overtuigt om voor elektrische voertuigen te kiezen. Hij ziet meer heil in het verduurzamen van de autoproductie door Europees beleid en het verbeteren van de laadinfrastructuur in Nederland.

Momenteel worden schonere auto’s fiscaal aantrekkelijker gemaakt doordat particulieren vrijgesteld zijn van wegenbelasting en aanschafbelasting. Voor zakelijke rijders is er een gunstig bijtellingstarief van vier procent. Dit laatste geldt overigens niet voor semi-elektrische voertuigen.

Oplaadtegoed

Het Formule E-team, dat elektrisch rijden in Nederland wil bevorderen, zou graag zien dat het kabinet diverse aanvullende stimuleringsmaatregelen onderzoekt. Het gaat dan om invoering van een aanschafsubsidie voor nieuwe elektrische auto’s en een oplaadtegoed voor tweedehands voertuigen. Minister Kamp ziet dat echter niet zitten.

“Uit onderzoeken van het Planbureau voor de Leefomgeving, CE Delft en Decisio blijkt dat die maatregelen vooral consumenten bereiken, die ook zonder deze regelingen een elektrische auto zouden aanschaffen. Bij nieuwe voertuigen gaat dit om zeker zestig procent van de consumenten, bij tweedehands elektrische auto’s zelfs om negentig procent.”

Kamp wijst er bovendien op dat vergelijkbare stappen in Duitsland en België tot nu toe tegenstrijdige resultaten hebben opgeleverd. “De voorgestelde maatregelen zorgen naar alle waarschijnlijkheid voor slechts enkele honderden tot drieduizend extra elektrische voertuigen per jaar in ons land.”

Laadinfrastructuur

Om toekomstige groei van het schonere segment te realiseren, is het volgens het kabinet van belang dat er vooral voldoende oplaadinfrastructuur aanwezig is. Tevens moeten autoproducenten via zogenoemd Europees bronbeleid verplicht worden een groter aandeel hybride en elektrische auto’s op de markt te brengen.

Daarnaast heeft de overheid enkele Green Deals afgesloten. Daarmee investeert het kabinet de komende jaren samen met bedrijven, belangenorganisaties en lokale overheden miljoenen euro’s in elektrisch vervoer. Deze acties komen bovenop de bestaande fiscale voordelen.

De afgelopen jaren werden schonere voertuigen flink gestimuleerd. Vooral het semi-elektrische segment profiteerde hiervan. Dat aantal is inmiddels groter dan het aantal auto’s op lpg en daar komen de volledig elektrische auto’s nog bij. Daarmee is stroom de derde aandrijfvorm in de personenauto-markt, na respectievelijk benzine en diesel.

Lees ook: Voor het eerst meer auto’s op elektriciteit dan op lpg

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kabinet wil geen extra fiscale stimulering van stekkerauto’s | TankPro.nl

Kabinet wil geen extra fiscale stimulering van stekkerauto’s

Het kabinet wil de komende jaren geen aanvullende maatregelen nemen om de aankoop van e-auto’s te bevorderen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken denkt dat verdere stimulering weinig automobilisten overtuigt om voor elektrische voertuigen te kiezen. Hij ziet meer heil in het verduurzamen van de autoproductie door Europees beleid en het verbeteren van de laadinfrastructuur in Nederland.

Momenteel worden schonere auto’s fiscaal aantrekkelijker gemaakt doordat particulieren vrijgesteld zijn van wegenbelasting en aanschafbelasting. Voor zakelijke rijders is er een gunstig bijtellingstarief van vier procent. Dit laatste geldt overigens niet voor semi-elektrische voertuigen.

Oplaadtegoed

Het Formule E-team, dat elektrisch rijden in Nederland wil bevorderen, zou graag zien dat het kabinet diverse aanvullende stimuleringsmaatregelen onderzoekt. Het gaat dan om invoering van een aanschafsubsidie voor nieuwe elektrische auto’s en een oplaadtegoed voor tweedehands voertuigen. Minister Kamp ziet dat echter niet zitten.

“Uit onderzoeken van het Planbureau voor de Leefomgeving, CE Delft en Decisio blijkt dat die maatregelen vooral consumenten bereiken, die ook zonder deze regelingen een elektrische auto zouden aanschaffen. Bij nieuwe voertuigen gaat dit om zeker zestig procent van de consumenten, bij tweedehands elektrische auto’s zelfs om negentig procent.”

Kamp wijst er bovendien op dat vergelijkbare stappen in Duitsland en België tot nu toe tegenstrijdige resultaten hebben opgeleverd. “De voorgestelde maatregelen zorgen naar alle waarschijnlijkheid voor slechts enkele honderden tot drieduizend extra elektrische voertuigen per jaar in ons land.”

Laadinfrastructuur

Om toekomstige groei van het schonere segment te realiseren, is het volgens het kabinet van belang dat er vooral voldoende oplaadinfrastructuur aanwezig is. Tevens moeten autoproducenten via zogenoemd Europees bronbeleid verplicht worden een groter aandeel hybride en elektrische auto’s op de markt te brengen.

Daarnaast heeft de overheid enkele Green Deals afgesloten. Daarmee investeert het kabinet de komende jaren samen met bedrijven, belangenorganisaties en lokale overheden miljoenen euro’s in elektrisch vervoer. Deze acties komen bovenop de bestaande fiscale voordelen.

De afgelopen jaren werden schonere voertuigen flink gestimuleerd. Vooral het semi-elektrische segment profiteerde hiervan. Dat aantal is inmiddels groter dan het aantal auto’s op lpg en daar komen de volledig elektrische auto’s nog bij. Daarmee is stroom de derde aandrijfvorm in de personenauto-markt, na respectievelijk benzine en diesel.

Lees ook: Voor het eerst meer auto’s op elektriciteit dan op lpg

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.