België verhoogt accijns op diesel voor vierde keer dit jaar

De accijns op diesel is in België voor de vierde keer dit jaar omhoog gegaan. Sinds woensdag is er 10,50 euro per duizend liter bijgekomen, wat neerkomt op ongeveer een cent extra accijns per liter. Door de maatregel wordt diesel tanken in België minder aantrekkelijk voor Nederlanders in de grensstreek, wat goed nieuws is voor grenspomphouders. Echter, de accijns voor benzine gaat bij de zuiderburen juist omlaag.

Ook vorige week besloot de Belgische regering om de heffing op diesel te verhogen. Het ging toen om een verhoging van 0,75 cent per liter. Nu komt daar dus ongeveer een cent bovenop. De totale accijns bedraagt nu 49,7 cent per liter. Volgens een bericht van de Belgische overheid is de recente verhoging de laatste van dit jaar.

Meer aanpassingen

In november vorig jaar is in België een systeem ingevoerd, waarmee de accijnzen op benzine en diesel op hetzelfde niveau moeten uitkomen in 2018. Zo ver is het nog niet, dus in de toekomst worden nog meer aanpassingen verwacht, waarbij de dieselheffing verder omhoog gaat en benzine verder omlaag. Voor dit jaar staan er geen aanpassingen meer op de rol.

De aanpassingen worden gedaan middels het cliquetsysteem. Zodra in België de wekelijks door de overheid vastgestelde maximumprijs van diesel naar beneden gaat, wordt die daling afgeremd door een stijging van de dieselaccijns. Met hoeveel de accijns wordt verhoogd, hangt af van de grootte van de verlaging van de maximumprijs.

De maximumprijs van diesel in België ligt na de twee recente verhogingen op 1,163 euro per liter. Dat is nog maar een cent lager dan de enigszins met de maximumprijzen te vergelijken gemiddelde landelijke adviesprijs van diesel in Nederland. Die was donderdag 1,173 euro per liter.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

België verhoogt accijns op diesel voor vierde keer dit jaar | TankPro.nl

België verhoogt accijns op diesel voor vierde keer dit jaar

De accijns op diesel is in België voor de vierde keer dit jaar omhoog gegaan. Sinds woensdag is er 10,50 euro per duizend liter bijgekomen, wat neerkomt op ongeveer een cent extra accijns per liter. Door de maatregel wordt diesel tanken in België minder aantrekkelijk voor Nederlanders in de grensstreek, wat goed nieuws is voor grenspomphouders. Echter, de accijns voor benzine gaat bij de zuiderburen juist omlaag.

Ook vorige week besloot de Belgische regering om de heffing op diesel te verhogen. Het ging toen om een verhoging van 0,75 cent per liter. Nu komt daar dus ongeveer een cent bovenop. De totale accijns bedraagt nu 49,7 cent per liter. Volgens een bericht van de Belgische overheid is de recente verhoging de laatste van dit jaar.

Meer aanpassingen

In november vorig jaar is in België een systeem ingevoerd, waarmee de accijnzen op benzine en diesel op hetzelfde niveau moeten uitkomen in 2018. Zo ver is het nog niet, dus in de toekomst worden nog meer aanpassingen verwacht, waarbij de dieselheffing verder omhoog gaat en benzine verder omlaag. Voor dit jaar staan er geen aanpassingen meer op de rol.

De aanpassingen worden gedaan middels het cliquetsysteem. Zodra in België de wekelijks door de overheid vastgestelde maximumprijs van diesel naar beneden gaat, wordt die daling afgeremd door een stijging van de dieselaccijns. Met hoeveel de accijns wordt verhoogd, hangt af van de grootte van de verlaging van de maximumprijs.

De maximumprijs van diesel in België ligt na de twee recente verhogingen op 1,163 euro per liter. Dat is nog maar een cent lager dan de enigszins met de maximumprijzen te vergelijken gemiddelde landelijke adviesprijs van diesel in Nederland. Die was donderdag 1,173 euro per liter.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.