PvdA wil een nieuwe accijnsverhoging op tabaksproducten

De PvdA wil dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn bekijkt of een nieuwe accijnsverhoging op sigaretten en shag kan worden ingevoerd. De kabinetspartij reageert daarmee op een rapport van de universiteit van Maastricht. Daarin staat dat hogere accijnzen in combinatie met andere maatregelen een forse besparing zouden opleveren voor de samenleving. Coalitiegenoot VVD ziet geen heil in de plannen.

Volgens de PvdA moeten alle maatregelen die kunnen bijdragen aan het verminderen van het aantal rokers worden overwogen, stelt Kamerlid Marith Volp. Dat kan wat haar betreft de inzet zijn tijdens begrotingsbesprekingen. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn is ook van de PvdA.

VVD

Die partij zit samen met de VVD in het kabinet, maar vindt de liberalen niet aan hun zijde. Kamerlid Erik Ziengs zegt geen gedrag te willen afdwingen door middel van accijnzen. Daarnaast geeft hij aan dat eerdere onderzoeken aantoonden dat rokers feitelijk hun eigen zorgkosten ophoesten.

Donderdag kwam de universiteit van Maastricht met de resultaten van een onderzoek over de financiële gevolgen van een daling van het aantal rokers. Daarin staat dat de Nederlandse samenleving 1,7 miljard euro aan kosten bespaard blijft in 2050, als het aantal rokers tegen die tijd is teruggedrongen van ruim twintig procent nu naar 7,7 procent tegen die tijd.

Verhoging van vijf procent

Om dat te bereiken, zijn diverse maatregelen noodzakelijk, onder andere een jaarlijkse accijnsverhoging van vijf procent. Daardoor zou in 2050 een pakje sigaretten zo’n 23 euro kosten. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met verslavingsinstituut Trimbos en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

PvdA wil een nieuwe accijnsverhoging op tabaksproducten | TankPro.nl

PvdA wil een nieuwe accijnsverhoging op tabaksproducten

De PvdA wil dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn bekijkt of een nieuwe accijnsverhoging op sigaretten en shag kan worden ingevoerd. De kabinetspartij reageert daarmee op een rapport van de universiteit van Maastricht. Daarin staat dat hogere accijnzen in combinatie met andere maatregelen een forse besparing zouden opleveren voor de samenleving. Coalitiegenoot VVD ziet geen heil in de plannen.

Volgens de PvdA moeten alle maatregelen die kunnen bijdragen aan het verminderen van het aantal rokers worden overwogen, stelt Kamerlid Marith Volp. Dat kan wat haar betreft de inzet zijn tijdens begrotingsbesprekingen. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn is ook van de PvdA.

VVD

Die partij zit samen met de VVD in het kabinet, maar vindt de liberalen niet aan hun zijde. Kamerlid Erik Ziengs zegt geen gedrag te willen afdwingen door middel van accijnzen. Daarnaast geeft hij aan dat eerdere onderzoeken aantoonden dat rokers feitelijk hun eigen zorgkosten ophoesten.

Donderdag kwam de universiteit van Maastricht met de resultaten van een onderzoek over de financiële gevolgen van een daling van het aantal rokers. Daarin staat dat de Nederlandse samenleving 1,7 miljard euro aan kosten bespaard blijft in 2050, als het aantal rokers tegen die tijd is teruggedrongen van ruim twintig procent nu naar 7,7 procent tegen die tijd.

Verhoging van vijf procent

Om dat te bereiken, zijn diverse maatregelen noodzakelijk, onder andere een jaarlijkse accijnsverhoging van vijf procent. Daardoor zou in 2050 een pakje sigaretten zo’n 23 euro kosten. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met verslavingsinstituut Trimbos en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.