Brandstoflevering voor stations Tango en Q8 in gevaar

Vakbond FNV gaat mogelijk de levering van brandstof aan tankstations van Kuwait Petroleum blokkeren. Aanleiding is een conflict over het personeel van de raffinaderij van Kuwait in het Rotterdamse havengebied. Het bedrijfsonderdeel komt in andere handen, waardoor zo’n honderd werknemers op straat komen te staan. De vakbond en Kuwait kunnen het niet eens worden over het sociaal plan voor het personeel. Daarom dreigt de bond om de levering aan klanten van de raffinaderij te blokkeren. Hier zitten onder andere de tankstationformules Q8 en Tango bij. Ook stations van andere merken zouden door een eventuele blokkering in de problemen kunnen komen.

De raffinaderij bij Europoort stond al enige tijd in de etalage. Uiteindelijk hapte de Zwitserse oliehandelaar Gunvor toe. De transactie gaat echter gepaard met het verlies van ruim een kwart van de 350 arbeidsplaatsen. De smeerolietak wordt niet voortgezet en administratieve taken worden overgeheveld naar andere kantoren van Gunvor in onder andere Genève. Tot ontsteltenis van FNV, die het ontslag van het personeel onnodig vindt.

Onderhandeling

In de laatste onderhandelingsronde tussen de bond en het management van de raffinaderij op 1 december is geen akkoord gesloten. ”De basis voor het sociaal plan is de formule waarmee je de beëindigingsuitkering berekent. Juist op dat punt wil het management niet meer bewegen. Dan blijft het gat tussen onze eis en het bod van Kuwait erg groot”, aldus de bond.

Het bod van het management van de raffinaderij blijft staan tot dinsdag 8 december. De bond vindt het bod volstrekt onvoldoende en heeft in reactie daarop een definitief ultimatum uitgebracht. Dit loopt af op maandag 7 december om 18.00 uur. ”Als Kuwait niet ingaat op onze eisen, volgen er acties waarbij werknemers de aflevering van producten gaan stoppen.”

Moderniseren

Volgens FNV is de afgelopen vijftien jaar verzuimd de raffinaderij in Rotterdam te moderniseren, waardoor de resultaten achterbleven bij de concurrentie. Uiteindelijk is het bedrijfsonderdeel te koop gezet. ”Wij houden Kuwait dan ook verantwoordelijk voor een goed sociaal plan. Op dit moment maakt de raffinaderij winst.”

Lees ook: Tientallen banen verdwijnen na overname Q8-raffinaderij

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Brandstoflevering voor stations Tango en Q8 in gevaar | TankPro.nl

Brandstoflevering voor stations Tango en Q8 in gevaar

Vakbond FNV gaat mogelijk de levering van brandstof aan tankstations van Kuwait Petroleum blokkeren. Aanleiding is een conflict over het personeel van de raffinaderij van Kuwait in het Rotterdamse havengebied. Het bedrijfsonderdeel komt in andere handen, waardoor zo’n honderd werknemers op straat komen te staan. De vakbond en Kuwait kunnen het niet eens worden over het sociaal plan voor het personeel. Daarom dreigt de bond om de levering aan klanten van de raffinaderij te blokkeren. Hier zitten onder andere de tankstationformules Q8 en Tango bij. Ook stations van andere merken zouden door een eventuele blokkering in de problemen kunnen komen.

De raffinaderij bij Europoort stond al enige tijd in de etalage. Uiteindelijk hapte de Zwitserse oliehandelaar Gunvor toe. De transactie gaat echter gepaard met het verlies van ruim een kwart van de 350 arbeidsplaatsen. De smeerolietak wordt niet voortgezet en administratieve taken worden overgeheveld naar andere kantoren van Gunvor in onder andere Genève. Tot ontsteltenis van FNV, die het ontslag van het personeel onnodig vindt.

Onderhandeling

In de laatste onderhandelingsronde tussen de bond en het management van de raffinaderij op 1 december is geen akkoord gesloten. ”De basis voor het sociaal plan is de formule waarmee je de beëindigingsuitkering berekent. Juist op dat punt wil het management niet meer bewegen. Dan blijft het gat tussen onze eis en het bod van Kuwait erg groot”, aldus de bond.

Het bod van het management van de raffinaderij blijft staan tot dinsdag 8 december. De bond vindt het bod volstrekt onvoldoende en heeft in reactie daarop een definitief ultimatum uitgebracht. Dit loopt af op maandag 7 december om 18.00 uur. ”Als Kuwait niet ingaat op onze eisen, volgen er acties waarbij werknemers de aflevering van producten gaan stoppen.”

Moderniseren

Volgens FNV is de afgelopen vijftien jaar verzuimd de raffinaderij in Rotterdam te moderniseren, waardoor de resultaten achterbleven bij de concurrentie. Uiteindelijk is het bedrijfsonderdeel te koop gezet. ”Wij houden Kuwait dan ook verantwoordelijk voor een goed sociaal plan. Op dit moment maakt de raffinaderij winst.”

Lees ook: Tientallen banen verdwijnen na overname Q8-raffinaderij

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.