Tientallen banen verdwijnen na overname Q8-raffinaderij

De raffinaderij van Kuwait Petroleum in Rotterdam krijgt een nieuwe eigenaar. De Zwitserse oliehandelaar Gunvor is de koper. Tegelijkertijd is bekendgemaakt dat de transactie gepaard gaat met het verlies van ongeveer een kwart van de 350 arbeidsplaatsen. Vakbond FNV is het niet eens met het besluit en wil in gesprek met de leiding van de raffinaderij om over behoud van de banen te praten.

Voordat de overname door Gunvor definitief akkoord is, moet nog een fiat worden verkregen van ondernemingsraad en van kartelwaakhond ACM. Naar verwachting vindt de overdracht plaats in het eerste kwartaal van volgend jaar, meldt Het Financieele Dagblad.

Afslanken

Gunvor was niet de enige geïnteresseerde. Diverse andere partijen wilden de raffinaderij ook overnemen, al dan niet om voor andere doeleinden te gebruiken. De nieuwe eigenaren willen het bedrijfsonderdeel wél laten voortbestaan als raffinaderij, al zal dat in afgeslankte vorm zijn.

Eén van de destillatie-faciliteiten gaat naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar dicht. Ook wordt na de overname gestopt met de fabricage van sommige olieproducten. Dit zorgt volgens Kuwait Petroleum voor het verdwijnen van ongeveer een kwart van de 350 arbeidsplaatsen.

Vakbond

Volgens FNV is een dergelijke banenreductie helemaal niet nodig. De vakbond geeft aan dat de productie van smeerolie winstgevend is en daardoor helemaal niet hoeft te worden stopgezet. Kuwait Petroleum had volgens de belangenclub dat onderdeel buiten de deal kunnen houden, om zo banen te behouden. FNV wil daarom de komende tijd in gesprek met de betrokken partijen.

Lees ook: Kuwait wil fors investeren in Benelux-regio

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tientallen banen verdwijnen na overname Q8-raffinaderij | TankPro.nl

Tientallen banen verdwijnen na overname Q8-raffinaderij

De raffinaderij van Kuwait Petroleum in Rotterdam krijgt een nieuwe eigenaar. De Zwitserse oliehandelaar Gunvor is de koper. Tegelijkertijd is bekendgemaakt dat de transactie gepaard gaat met het verlies van ongeveer een kwart van de 350 arbeidsplaatsen. Vakbond FNV is het niet eens met het besluit en wil in gesprek met de leiding van de raffinaderij om over behoud van de banen te praten.

Voordat de overname door Gunvor definitief akkoord is, moet nog een fiat worden verkregen van ondernemingsraad en van kartelwaakhond ACM. Naar verwachting vindt de overdracht plaats in het eerste kwartaal van volgend jaar, meldt Het Financieele Dagblad.

Afslanken

Gunvor was niet de enige geïnteresseerde. Diverse andere partijen wilden de raffinaderij ook overnemen, al dan niet om voor andere doeleinden te gebruiken. De nieuwe eigenaren willen het bedrijfsonderdeel wél laten voortbestaan als raffinaderij, al zal dat in afgeslankte vorm zijn.

Eén van de destillatie-faciliteiten gaat naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar dicht. Ook wordt na de overname gestopt met de fabricage van sommige olieproducten. Dit zorgt volgens Kuwait Petroleum voor het verdwijnen van ongeveer een kwart van de 350 arbeidsplaatsen.

Vakbond

Volgens FNV is een dergelijke banenreductie helemaal niet nodig. De vakbond geeft aan dat de productie van smeerolie winstgevend is en daardoor helemaal niet hoeft te worden stopgezet. Kuwait Petroleum had volgens de belangenclub dat onderdeel buiten de deal kunnen houden, om zo banen te behouden. FNV wil daarom de komende tijd in gesprek met de betrokken partijen.

Lees ook: Kuwait wil fors investeren in Benelux-regio

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.