Herziening van autobelastingen na felle kritiek

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft een alternatief autobelastingplan overgenomen. Dat heeft de VVD-bewindsman maandag bekendgemaakt. Het alternatief is opgesteld door diverse maatschappelijke organisaties, waaronder Bovag en Rai Vereniging. ”We mogen spreken van een geweldig lobby-succes’, reageert Bovag-bondsvoorzitter Bertho Eckhardt.

Wiebes maakte eerder deze maand zijn plannen bekend voor de herziening van de autobelastingen voor het jaar 2016. Dat plan lokte felle kritiek uit van de Tweede Kamer en van veel maatschappelijke organisaties. Die laatste groep besloot gezamenlijk met een alternatief te komen, dat op steun kon rekenen van de staatssecretaris.

Uitstoot

In het plan van onder andere ANWB, VNO-NCW, MKB Nederland, Milieudefensie en dus Bovag en Rai Vereniging wordt één van de vijf bijtellingscategorieën opgeruimd, “waardoor de marktverstoring rond de uitstoot van tachtig gram CO2 per kilometer verdwijnt”, aldus Bovag in een reactie.

Volledig elektrische auto’s blijven vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (mrb) en behouden vier procent bijtelling. Plug-in hybrides vallen in het halftarief voor de mrb en krijgen vijftien procent bijtelling. Dat is nu nog zeven procent. Auto’s die tussen de 51 en de 106 gram CO2 per kilometer uitstoten, vallen in de nieuwe categorie van 21 procent bijtelling. Voertuigen die nog meer uitstoten, vallen in de 25 procent-categorie. Ook gaan kopers van de meer vervuilende auto’s meer aanschafbelasting (bpm) betalen.

Autobrief

”Mooi dat dit plan voor 2016 op zo’n korte termijn met alle betrokkenen gerealiseerd kon worden”, aldus Eckhardt. ”Met dit breed gedragen alternatief wordt de huidige marktverstoring opgeruimd.”

Hij benadrukt dat dit plan slechts voor 2016 geldt. ‘We richten nu het vizier op Autobrief 2, die de autobelastingen voor 2017 en de jaren erna vastlegt. Dat wordt de volgende grote uitdaging. We moeten echt naar een grondige stelselherziening, waarbij Bovag inzet op afbouw van de bpm en, in beginsel, één uniform bijtellingstarief van maximaal twintig procent. We hopen dat de politiek bij die herziening net zo goed naar de branche luistert als bij het alternatieve plan voor 2016.”

Elektrisch

Met de herziening van het stelsel van autobelastingen wil het kabinet doelstellingen halen op het gebied van duurzaam vervoer. Zo moeten er in Nederland in 2020 ongeveer 200.000 elektrische auto’s rijden. Het gaat hierbij zowel om honderd procent elektrische voertuigen, zoals de Tesla Model S, en hybrides, zoals de Mitsubishi Outlander. De Tweede Kamer moet de nieuwe maatregelen nog wel goedkeuren en praat er volgende week over. Inmiddels is al duidelijk dat het alternatief op meer steun kan rekenen van parlementariërs dan de aanvankelijke plannen van Wiebes

Tijdens het Nationaal Tankstation Congres op 11 november 2014 in Maarssen wordt uitgebreid aandacht besteed aan de brandstofmix van de toekomst. 

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Herziening van autobelastingen na felle kritiek | TankPro.nl

Herziening van autobelastingen na felle kritiek

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft een alternatief autobelastingplan overgenomen. Dat heeft de VVD-bewindsman maandag bekendgemaakt. Het alternatief is opgesteld door diverse maatschappelijke organisaties, waaronder Bovag en Rai Vereniging. ”We mogen spreken van een geweldig lobby-succes’, reageert Bovag-bondsvoorzitter Bertho Eckhardt.

Wiebes maakte eerder deze maand zijn plannen bekend voor de herziening van de autobelastingen voor het jaar 2016. Dat plan lokte felle kritiek uit van de Tweede Kamer en van veel maatschappelijke organisaties. Die laatste groep besloot gezamenlijk met een alternatief te komen, dat op steun kon rekenen van de staatssecretaris.

Uitstoot

In het plan van onder andere ANWB, VNO-NCW, MKB Nederland, Milieudefensie en dus Bovag en Rai Vereniging wordt één van de vijf bijtellingscategorieën opgeruimd, “waardoor de marktverstoring rond de uitstoot van tachtig gram CO2 per kilometer verdwijnt”, aldus Bovag in een reactie.

Volledig elektrische auto’s blijven vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (mrb) en behouden vier procent bijtelling. Plug-in hybrides vallen in het halftarief voor de mrb en krijgen vijftien procent bijtelling. Dat is nu nog zeven procent. Auto’s die tussen de 51 en de 106 gram CO2 per kilometer uitstoten, vallen in de nieuwe categorie van 21 procent bijtelling. Voertuigen die nog meer uitstoten, vallen in de 25 procent-categorie. Ook gaan kopers van de meer vervuilende auto’s meer aanschafbelasting (bpm) betalen.

Autobrief

”Mooi dat dit plan voor 2016 op zo’n korte termijn met alle betrokkenen gerealiseerd kon worden”, aldus Eckhardt. ”Met dit breed gedragen alternatief wordt de huidige marktverstoring opgeruimd.”

Hij benadrukt dat dit plan slechts voor 2016 geldt. ‘We richten nu het vizier op Autobrief 2, die de autobelastingen voor 2017 en de jaren erna vastlegt. Dat wordt de volgende grote uitdaging. We moeten echt naar een grondige stelselherziening, waarbij Bovag inzet op afbouw van de bpm en, in beginsel, één uniform bijtellingstarief van maximaal twintig procent. We hopen dat de politiek bij die herziening net zo goed naar de branche luistert als bij het alternatieve plan voor 2016.”

Elektrisch

Met de herziening van het stelsel van autobelastingen wil het kabinet doelstellingen halen op het gebied van duurzaam vervoer. Zo moeten er in Nederland in 2020 ongeveer 200.000 elektrische auto’s rijden. Het gaat hierbij zowel om honderd procent elektrische voertuigen, zoals de Tesla Model S, en hybrides, zoals de Mitsubishi Outlander. De Tweede Kamer moet de nieuwe maatregelen nog wel goedkeuren en praat er volgende week over. Inmiddels is al duidelijk dat het alternatief op meer steun kan rekenen van parlementariërs dan de aanvankelijke plannen van Wiebes

Tijdens het Nationaal Tankstation Congres op 11 november 2014 in Maarssen wordt uitgebreid aandacht besteed aan de brandstofmix van de toekomst. 

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.