’Belgische formateurs overwegen verhoging van dieselaccijns’

De formateurs van het nieuwe Belgische kabinet zouden overwegen de dieselaccijnzen te verhogen. De heffing zou op termijn naar een dusdanig niveau moeten dat de prijs van benzine en diesel even hoog zijn. Het verschil tussen de accijnzen op beide brandstoffen is momenteel achttien cent. De huidige heffing op diesel is namelijk 0,428 cent per liter, voor benzine betalen weggebruikers in België 0,614 cent.

Het nieuwe kabinet moet zeventien miljard euro bezuinigen. Eerst wordt gekeken naar het korten op de uitgaven, maar ook het verhogen van belastingen zou een serieuze optie zijn. En dan komen al snel de brandstoffen in beeld. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd. Bij de zuiderburen is diesel veel populairder dan benzine. Vorige week werd bekend dat in 2013 ruim acht miljard liter diesel is verkocht, tegenover 1,6 miljard liter benzine.

Verhoging

Dat de verhoging er ook daadwerkelijk komt, is nog lang niet zeker. Officieel hebben de Belgische formateurs en de betrokken partijen nog niets gezegd over een eventuele verhoging. Ze geven alleen aan dat het beleid moet worden aangepast om milieu-onvriendelijke brandstoffen minder populair te maken.

Ook zijn diverse politieke partijen tegenstander van een aanpassing van de accijnzen. Ze wijzen erop dat een verhoging helemaal geen extra inkomsten in het laatje brengt. Dit omdat veel Nederlandse automobilisten en truckers in België tanken vanwege de lagere prijzen. Dat prijsverschil zou aanzienlijk minder worden of misschien zelfs verdwijnen als de accijnzen weer omhoog gaan.

Tankstationbranche

Een verhoging zou uiteraard goed nieuws zijn voor de Nederlandse tankstationbranche. De vestigingen vlakbij de Belgische grens hebben de afgelopen tijd veel van hun klanten de grens over zien gaan. Door de hogere dieselheffing zou een deel van de klanten wellicht weer terug komen. Voor aanpassing van de benzineheffingen zouden geen plannen zijn. Ook de teruggaveregeling voor dieselaccijns blijft vooralsnog ongemoeid bij de zuiderburen.

Lees ook: Belgische oliebedrijven vrezen accijnsverhoging op diesel

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

’Belgische formateurs overwegen verhoging van dieselaccijns’ | TankPro.nl

’Belgische formateurs overwegen verhoging van dieselaccijns’

De formateurs van het nieuwe Belgische kabinet zouden overwegen de dieselaccijnzen te verhogen. De heffing zou op termijn naar een dusdanig niveau moeten dat de prijs van benzine en diesel even hoog zijn. Het verschil tussen de accijnzen op beide brandstoffen is momenteel achttien cent. De huidige heffing op diesel is namelijk 0,428 cent per liter, voor benzine betalen weggebruikers in België 0,614 cent.

Het nieuwe kabinet moet zeventien miljard euro bezuinigen. Eerst wordt gekeken naar het korten op de uitgaven, maar ook het verhogen van belastingen zou een serieuze optie zijn. En dan komen al snel de brandstoffen in beeld. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd. Bij de zuiderburen is diesel veel populairder dan benzine. Vorige week werd bekend dat in 2013 ruim acht miljard liter diesel is verkocht, tegenover 1,6 miljard liter benzine.

Verhoging

Dat de verhoging er ook daadwerkelijk komt, is nog lang niet zeker. Officieel hebben de Belgische formateurs en de betrokken partijen nog niets gezegd over een eventuele verhoging. Ze geven alleen aan dat het beleid moet worden aangepast om milieu-onvriendelijke brandstoffen minder populair te maken.

Ook zijn diverse politieke partijen tegenstander van een aanpassing van de accijnzen. Ze wijzen erop dat een verhoging helemaal geen extra inkomsten in het laatje brengt. Dit omdat veel Nederlandse automobilisten en truckers in België tanken vanwege de lagere prijzen. Dat prijsverschil zou aanzienlijk minder worden of misschien zelfs verdwijnen als de accijnzen weer omhoog gaan.

Tankstationbranche

Een verhoging zou uiteraard goed nieuws zijn voor de Nederlandse tankstationbranche. De vestigingen vlakbij de Belgische grens hebben de afgelopen tijd veel van hun klanten de grens over zien gaan. Door de hogere dieselheffing zou een deel van de klanten wellicht weer terug komen. Voor aanpassing van de benzineheffingen zouden geen plannen zijn. Ook de teruggaveregeling voor dieselaccijns blijft vooralsnog ongemoeid bij de zuiderburen.

Lees ook: Belgische oliebedrijven vrezen accijnsverhoging op diesel

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.