Plannen voor klein netwerk van waterstof-stations in Nederland

Nederland krijgt binnen enkele jaren een klein netwerk van waterstof-stations. Althans, dat willen diverse ontwikkelaars, waaronder Air Liquide en GreenPoint. Momenteel zijn er plannen voor de bouw van tussen de vijf en de tien stations, verspreid over het land. Eén daarvan wordt volgende maand geopend, langs de A15 bij Rhoon. Tevens komt Hyundai deze maand met hun eerste waterstofauto op de Nederlandse markt.

Naast het 700 bar waterstofstation in Rhoon, is er al een station in Amsterdam en op de automotive campus in Helmond. Tevens zijn er plannen voor een locatie in onder meer Eindhoven, Oude Tonge, Breda, Arnhem en Zeewolde. Deze vestigingen moeten volgens planning binnen enkele jaren worden gerealiseerd.

Levering

De Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai maakte onlangs bekend dat het eind deze maand in Nederland de eerste waterstofauto’s levert. De bestellingen daarvan zijn inmiddels ontvangen. Het gaat hierbij om leveringen aan onder meer overheidsinstanties. Verkoop aan consumenten is voorlopig niet aan de orde. Pas na 2017 verwacht Hyundai de productiekosten dusdanig te hebben teruggebracht, dat verkoop aan het grote publiek interessant kan worden.

Volgens eigen zeggen is het Koreaanse bedrijf de eerste die waterstofauto’s op de Nederlandse markt brengt. Het gaat om de Hyundai ix35 FCEV (fuel cell electric vehicle). Het voertuig heeft een brandstofcel aan boord, die de getankte waterstof om kan zetten in elektriciteit. Het enige restproduct van dit proces is waterdamp. Daarmee is waterstof een schonere energiedrager dan fossiele brandstoffen. Een tankbeurt moet ongeveer vier minuten duren.

Actieradius

Het rijgedrag van de waterstofauto is volgens Hyundai hetzelfde als die van de benzinevariant. De autoproducent heeft een aantal specificaties van het voertuig naar buiten gebracht:

 • Actieradius: 594 kilometer
 • Energieverbruik: 0,95 kilogram waterstof per 100 kilometer
 • Topsnelheid: 160 kilometer per uur
 • Acceleratie: 0-100 kilometer in 12,5 seconde.
 • Vermogen van de brandstofcel: 100 kW (136 pk) / 300 Nm direct beschikbaar
 • Energie-opslagsysteem: Batterij, 24 kWh (lithium-polymeer)
 • Lengte: 4.410 mm
 • Breedte: 1.820 mm
 • Hoogte: 1.655 mm

Naast Hyundai zijn er ook andere fabrikanten die voertuigen met een brandstofcel binnen afzienbare tijd op de markt willen brengen. Onder meer Toyota en Honda zijn hier de afgelopen jaren volop mee bezig geweest.

Toekomst

De Nederlandse overheid ziet waterstof en elektriciteit als dé energiedragers voor de toekomst, vooral voor personenvoertuigen. Het gaat hierbij echter wel om de lange termijn. De komende jaren wil het kabinet vooral inzetten op aardgas.

Tom van Gurp

Lees ook: Ballast Nedam en Waterstofnet openen 700 bar waterstoftankstation

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Plannen voor klein netwerk van waterstof-stations in Nederland | TankPro.nl

Plannen voor klein netwerk van waterstof-stations in Nederland

Nederland krijgt binnen enkele jaren een klein netwerk van waterstof-stations. Althans, dat willen diverse ontwikkelaars, waaronder Air Liquide en GreenPoint. Momenteel zijn er plannen voor de bouw van tussen de vijf en de tien stations, verspreid over het land. Eén daarvan wordt volgende maand geopend, langs de A15 bij Rhoon. Tevens komt Hyundai deze maand met hun eerste waterstofauto op de Nederlandse markt.

Naast het 700 bar waterstofstation in Rhoon, is er al een station in Amsterdam en op de automotive campus in Helmond. Tevens zijn er plannen voor een locatie in onder meer Eindhoven, Oude Tonge, Breda, Arnhem en Zeewolde. Deze vestigingen moeten volgens planning binnen enkele jaren worden gerealiseerd.

Levering

De Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai maakte onlangs bekend dat het eind deze maand in Nederland de eerste waterstofauto’s levert. De bestellingen daarvan zijn inmiddels ontvangen. Het gaat hierbij om leveringen aan onder meer overheidsinstanties. Verkoop aan consumenten is voorlopig niet aan de orde. Pas na 2017 verwacht Hyundai de productiekosten dusdanig te hebben teruggebracht, dat verkoop aan het grote publiek interessant kan worden.

Volgens eigen zeggen is het Koreaanse bedrijf de eerste die waterstofauto’s op de Nederlandse markt brengt. Het gaat om de Hyundai ix35 FCEV (fuel cell electric vehicle). Het voertuig heeft een brandstofcel aan boord, die de getankte waterstof om kan zetten in elektriciteit. Het enige restproduct van dit proces is waterdamp. Daarmee is waterstof een schonere energiedrager dan fossiele brandstoffen. Een tankbeurt moet ongeveer vier minuten duren.

Actieradius

Het rijgedrag van de waterstofauto is volgens Hyundai hetzelfde als die van de benzinevariant. De autoproducent heeft een aantal specificaties van het voertuig naar buiten gebracht:

 • Actieradius: 594 kilometer
 • Energieverbruik: 0,95 kilogram waterstof per 100 kilometer
 • Topsnelheid: 160 kilometer per uur
 • Acceleratie: 0-100 kilometer in 12,5 seconde.
 • Vermogen van de brandstofcel: 100 kW (136 pk) / 300 Nm direct beschikbaar
 • Energie-opslagsysteem: Batterij, 24 kWh (lithium-polymeer)
 • Lengte: 4.410 mm
 • Breedte: 1.820 mm
 • Hoogte: 1.655 mm

Naast Hyundai zijn er ook andere fabrikanten die voertuigen met een brandstofcel binnen afzienbare tijd op de markt willen brengen. Onder meer Toyota en Honda zijn hier de afgelopen jaren volop mee bezig geweest.

Toekomst

De Nederlandse overheid ziet waterstof en elektriciteit als dé energiedragers voor de toekomst, vooral voor personenvoertuigen. Het gaat hierbij echter wel om de lange termijn. De komende jaren wil het kabinet vooral inzetten op aardgas.

Tom van Gurp

Lees ook: Ballast Nedam en Waterstofnet openen 700 bar waterstoftankstation

Auteur: Tom van Gurp