EU-rapporteur: ‘Bevorderen biobrandstof uit voedsel niet goed’

Volgens Corinne Lepage, rapporteur over brandstofkwaliteit en duurzame energie binnen de EU, moeten biobrandstoffen in de toekomst meer geavanceerd worden. Het bevorderen van biobrandstoffen uit voedselgewassen blijkt geen positief effect te hebben gehad.

Dat zegt Lepage in een interview met de persdienst van het Europees Parlement. Volgens Lepage heeft de EU in de afgelopen 10 jaar steun gegeven aan de productie van brandstof uit voedingsgewassen. De hoop was op deze wijze de CO2-uitstoot van vervoer te beperken.

Biobrandstof

De productie van biobrandstoffen uit bijvoorbeeld koolzaad en palmolie heeft echter een negatieve invloed gehad op onder meer ontwikkelingslanden. Zo stegen de voedselprijzen en werd landbouwgrond gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.

Voor dit doel werden bossen vernietigd, waardoor er eigenlijk meer CO2 werd gegenereerd dan bespaard. Deze indirecte veranderingen in landgebruik, ook wel bekend als ILUC, zouden moeten worden opgenomen in de berekeningen voor emissies.

ILUC-factoren

Op die manier valt een onderscheid te maken tussen goede en slechte presterende op voeding gebaseerde biobrandstoffen. Dat de Europese Commmissie dit in het verleden niet heeft gedaan, betreurt Lepage, zeker omdat het Parlement al in 2008 adviseerde om ILUC-factoren op te nemen.

Als het aan Lepage ligt, worden bestaande investeringen voortaan beschermd. “De industrie moet een aantal jaren hebben om de eerste generatie biobrandstoffen te blijven produceren om de investeringen terug te verdienen en om voor te bereiden voor het overschakelen naar geavanceerde biobrandstoffen.”

Ethanol

Deze geavanceerde biobrandstoffen zouden afkomstig kunnen zijn uit non-food bronnen, zoals afval of restgrondstof. Ook ethanol is een brandstof waar Lepage aan denkt. Plenaire stemming over het voorstel zal op 10 september plaatsvinden.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

EU-rapporteur: ‘Bevorderen biobrandstof uit voedsel niet goed’ | TankPro.nl

EU-rapporteur: ‘Bevorderen biobrandstof uit voedsel niet goed’

Volgens Corinne Lepage, rapporteur over brandstofkwaliteit en duurzame energie binnen de EU, moeten biobrandstoffen in de toekomst meer geavanceerd worden. Het bevorderen van biobrandstoffen uit voedselgewassen blijkt geen positief effect te hebben gehad.

Dat zegt Lepage in een interview met de persdienst van het Europees Parlement. Volgens Lepage heeft de EU in de afgelopen 10 jaar steun gegeven aan de productie van brandstof uit voedingsgewassen. De hoop was op deze wijze de CO2-uitstoot van vervoer te beperken.

Biobrandstof

De productie van biobrandstoffen uit bijvoorbeeld koolzaad en palmolie heeft echter een negatieve invloed gehad op onder meer ontwikkelingslanden. Zo stegen de voedselprijzen en werd landbouwgrond gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.

Voor dit doel werden bossen vernietigd, waardoor er eigenlijk meer CO2 werd gegenereerd dan bespaard. Deze indirecte veranderingen in landgebruik, ook wel bekend als ILUC, zouden moeten worden opgenomen in de berekeningen voor emissies.

ILUC-factoren

Op die manier valt een onderscheid te maken tussen goede en slechte presterende op voeding gebaseerde biobrandstoffen. Dat de Europese Commmissie dit in het verleden niet heeft gedaan, betreurt Lepage, zeker omdat het Parlement al in 2008 adviseerde om ILUC-factoren op te nemen.

Als het aan Lepage ligt, worden bestaande investeringen voortaan beschermd. “De industrie moet een aantal jaren hebben om de eerste generatie biobrandstoffen te blijven produceren om de investeringen terug te verdienen en om voor te bereiden voor het overschakelen naar geavanceerde biobrandstoffen.”

Ethanol

Deze geavanceerde biobrandstoffen zouden afkomstig kunnen zijn uit non-food bronnen, zoals afval of restgrondstof. Ook ethanol is een brandstof waar Lepage aan denkt. Plenaire stemming over het voorstel zal op 10 september plaatsvinden.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.