Leaseplan

Snelweg tankstation uit de gratie bij leaserijder

Leaserijders zijn de afgelopen drie jaar kostenbewuster geworden. Uit een analyse van LeasePlan onder hun ruim 120.000 leaserijders blijkt dat het aantal tankbeurten bij een onbemand station dat niet aan de snelweg ligt met 33% steeg, ten koste van tankstations langs de snelweg (-12%).

Uit het onderzoek blijkt dat leaserijders niet meer automatisch of uit gemakzucht bij een tankstation langs de snelweg tanken. Vanwege de hoge brandstofprijzen en de grote verschillen in de literprijs tussen tankstations op een A-locatie langs de snelweg en onbemande vestigingen, is het tankgedrag onder zakelijke automobilisten in drie jaar tijd flink veranderd.

Kostenbesparing

Net als in 2010 tanken automobilisten bij voorkeur bij bemande tankstations (67%), die niet aan de snelweg zijn gelegen. Het aantal leaserijders dat tankt bij bemande snelwegstations liep met 6% terug naar 21%.

De verandering in het tankgedrag komt onder meer doordat werkgevers hun zakelijke rijders stimuleren om goedkoper te gaan tanken. Al eerder berichtte LeasePlan Nederland dat het consequent kiezen voor een goedkoper tankstation per tankbeurt een kostenbesparing kan opleveren van 7 tot 8 euro. Op jaarbasis kan dit bedrijven tot tienduizenden euro’s schelen.

Lichte dwang

Leasemaatschappijen en bedrijven met een wagenpark dragen hun personeel steeds vaker op om de goedkoopste tankstations op te zoeken. Daarbij wordt lichte dwang gebruikt maar er zijn ook bedrijven die al tankpassen uitgeven die alleen maar geldig zijn bij de goedkopere pompen buiten de snelweg.

Ook via apps en gps-techniek worden de automobilisten naar het goedkoopste tankstation gedirigeerd.

Tango

Dat is koren op de molen van de pomphouders die zich niet aan de snelweg bevinden. Maar de verwachting is dat deze situatie niet lang meer zal duren.

Petra van Stijn van de BETA denkt dat prijsvechters op niet al te lange termijn hun gezicht aan de snelweg zullen laten zien. “We weten bijvoorbeeld dat Tango plannen in deze richting heeft. Als dat gebeurt zal het een ware prijzenslag gaan worden aan de snelweg.”

 

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Snelweg tankstation uit de gratie bij leaserijder | TankPro.nl