hybride, elektrische auto, brandstof

Europa wil oplaadpunten bij tankstations verplichten

De Europese Commissie wil elektrische oplaadpunten bij tankstations gaan verplichten. Het heeft daartoe donderdag (24 januari) een voorstel gedaan. Bovendien moeten tankstations ook andere alternatieve brandstoffen gaan aanbieden. De achterliggende gedachte van de EU is om op deze manier de kip-ei discussie te doorbreken als het gaat om elektrisch vervoer en alternatieve brandstoffen.

Naast een standaard voor stekkeraansluitingen wil de EU dat andere schone brandstoffen, zoals waterstof en CNG en LNG breder toegankelijk worden. De Commissie stelt dat er nog niet genoeg laadpunten in Nederland zijn, ondanks dat het Nederland prijst als toonaangevend land op het gebied van alternatieve brandstoffen.

32.000 laadpunten

In Nederland stonden eind vorig jaar (2012) 2.782 publieke oplaadpunten (en 892 semi-publieke punten). In het voorstel van de Europese Commissie staat dat Nederland in 2020 over 32.000 laadpunten voor 200.000 auto’s moet moet beschikken. Dit past in een Europese strategie waarin elke lidstaat moet zorgen voor een min. aantal laadpunten met een gemeenschappelijke stekker, zodat een kritieke massa van laadpunten wordt bereikt die bedrijven ertoe aanzet tegen een redelijke prijs grote aantallen elektrische auto’s te produceren.

Een gemeenschappelijke stekker voor de hele EU is van essentieel belang om deze brandstof ingang te doen vinden. Om een einde te maken aan de onzekerheid op de markt heeft de Commissie aangekondigd dat stekkers van “type 2” de gemeenschappelijke norm worden voor heel Europa.

Gouden toekomst

In Nederland heeft stichting e-laad alleen al meer dan 2200 laadpunten gerealiseerd. En daar komen aanbieders als The New Motion; thuisladers die opengesteld zijn voor publiek en de snelladers van Nissan nog bij.

Brussel hoopt dat door de voorstellen bedrijven meer en goedkopere elektrische auto’s zullen produceren. Sim Kallas, vicevoorzitter van de Commissie en commissaris voor Vervoer: “Het lijdt geen twijfel dat de ontwikkeling van innoverende en alternatieve brandstoffen de Europese economie hulpbronnen efficiënter maakt, onze al te grote afhankelijkheid van olie doet afnemen en onze vervoerssector voorbereidt op de uitdagingen van de 21ste eeuw. Dit is een belangrijke kans voor Europa om een sterke positie te verwerven op een snel groeiende mondiale markt.”

Geen onverhoopt succes

Alternatieve brandstoffen worden door de EU als de toekomst gezien voor het vervoer in Europa. Ze reduceren de impact op het milieu, zijn een snelgroeiende sector op de mondiale markt en maken Europa minder afhankelijk van olie. De brandstoffen zijn inmiddels beschikbaar en de industrie heeft goede voertuigen ontwikkeld die hiervan gebruik kunnen maken. 94% van het Europese vervoer is afhankelijk van olie, waarvan 84% is geïmporteerd.

Toch levert het niet het verhoopte succes: Er worden geen tankstations gebouwd omdat er niet genoeg voertuigen zijn en de voertuigen worden niet tegen concurrerende prijzen aangeboden omdat er niet genoeg vraag is. De consumenten laten deze voertuigen links liggen omdat de kostprijs te hoog is en er onvoldoende tankstations die alternatieve brandstoffen aanbieden.

Pakket maatregelen

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken presenteert de Europese Commissie vandaag een pakket bindende maatregelen dat ervoor moet zorgen dat in heel Europa tankstations worden gebouwd voor alternatieve schone brandstoffen zoals elektriciteit, waterstof en aardgas. Het voorstel van de Commissie heeft ook betrekking op gemeenschappelijke EU-normen voor de benodigde apparatuur.

Het pakket bestaat uit:
-een mededeling over een Europese strategie inzake alternatieve brandstoffen,
-een richtlijn over de infrastructuur en normen en een begeleidend document waarin een actieplan wordt omschreven voor het stimuleren van vloeibaar aardgas (Liquefied Natural Gas, LNG) in de scheepvaart.

Volgens de EU hoeven de lidstaten niet noodzakelijk overheidsgeld uit te geven om deze veranderingen tot stand te brengen. Ze kunnen ook lokale regels wijzigen om investeringen van de particuliere sector aan te moedigen en een gedragswijziging tot stand te brengen. Er is al EU-steun beschikbaar uit de TEN-T-fondsen en de cohesie- en structuurfondsen.

Lees ook: Automobilist verkiest auto waterstof boven elektrisch rijden

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europa wil oplaadpunten bij tankstations verplichten | TankPro.nl
hybride, elektrische auto, brandstof

Europa wil oplaadpunten bij tankstations verplichten

De Europese Commissie wil elektrische oplaadpunten bij tankstations gaan verplichten. Het heeft daartoe donderdag (24 januari) een voorstel gedaan. Bovendien moeten tankstations ook andere alternatieve brandstoffen gaan aanbieden. De achterliggende gedachte van de EU is om op deze manier de kip-ei discussie te doorbreken als het gaat om elektrisch vervoer en alternatieve brandstoffen.

Naast een standaard voor stekkeraansluitingen wil de EU dat andere schone brandstoffen, zoals waterstof en CNG en LNG breder toegankelijk worden. De Commissie stelt dat er nog niet genoeg laadpunten in Nederland zijn, ondanks dat het Nederland prijst als toonaangevend land op het gebied van alternatieve brandstoffen.

32.000 laadpunten

In Nederland stonden eind vorig jaar (2012) 2.782 publieke oplaadpunten (en 892 semi-publieke punten). In het voorstel van de Europese Commissie staat dat Nederland in 2020 over 32.000 laadpunten voor 200.000 auto’s moet moet beschikken. Dit past in een Europese strategie waarin elke lidstaat moet zorgen voor een min. aantal laadpunten met een gemeenschappelijke stekker, zodat een kritieke massa van laadpunten wordt bereikt die bedrijven ertoe aanzet tegen een redelijke prijs grote aantallen elektrische auto’s te produceren.

Een gemeenschappelijke stekker voor de hele EU is van essentieel belang om deze brandstof ingang te doen vinden. Om een einde te maken aan de onzekerheid op de markt heeft de Commissie aangekondigd dat stekkers van “type 2” de gemeenschappelijke norm worden voor heel Europa.

Gouden toekomst

In Nederland heeft stichting e-laad alleen al meer dan 2200 laadpunten gerealiseerd. En daar komen aanbieders als The New Motion; thuisladers die opengesteld zijn voor publiek en de snelladers van Nissan nog bij.

Brussel hoopt dat door de voorstellen bedrijven meer en goedkopere elektrische auto’s zullen produceren. Sim Kallas, vicevoorzitter van de Commissie en commissaris voor Vervoer: “Het lijdt geen twijfel dat de ontwikkeling van innoverende en alternatieve brandstoffen de Europese economie hulpbronnen efficiënter maakt, onze al te grote afhankelijkheid van olie doet afnemen en onze vervoerssector voorbereidt op de uitdagingen van de 21ste eeuw. Dit is een belangrijke kans voor Europa om een sterke positie te verwerven op een snel groeiende mondiale markt.”

Geen onverhoopt succes

Alternatieve brandstoffen worden door de EU als de toekomst gezien voor het vervoer in Europa. Ze reduceren de impact op het milieu, zijn een snelgroeiende sector op de mondiale markt en maken Europa minder afhankelijk van olie. De brandstoffen zijn inmiddels beschikbaar en de industrie heeft goede voertuigen ontwikkeld die hiervan gebruik kunnen maken. 94% van het Europese vervoer is afhankelijk van olie, waarvan 84% is geïmporteerd.

Toch levert het niet het verhoopte succes: Er worden geen tankstations gebouwd omdat er niet genoeg voertuigen zijn en de voertuigen worden niet tegen concurrerende prijzen aangeboden omdat er niet genoeg vraag is. De consumenten laten deze voertuigen links liggen omdat de kostprijs te hoog is en er onvoldoende tankstations die alternatieve brandstoffen aanbieden.

Pakket maatregelen

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken presenteert de Europese Commissie vandaag een pakket bindende maatregelen dat ervoor moet zorgen dat in heel Europa tankstations worden gebouwd voor alternatieve schone brandstoffen zoals elektriciteit, waterstof en aardgas. Het voorstel van de Commissie heeft ook betrekking op gemeenschappelijke EU-normen voor de benodigde apparatuur.

Het pakket bestaat uit:
-een mededeling over een Europese strategie inzake alternatieve brandstoffen,
-een richtlijn over de infrastructuur en normen en een begeleidend document waarin een actieplan wordt omschreven voor het stimuleren van vloeibaar aardgas (Liquefied Natural Gas, LNG) in de scheepvaart.

Volgens de EU hoeven de lidstaten niet noodzakelijk overheidsgeld uit te geven om deze veranderingen tot stand te brengen. Ze kunnen ook lokale regels wijzigen om investeringen van de particuliere sector aan te moedigen en een gedragswijziging tot stand te brengen. Er is al EU-steun beschikbaar uit de TEN-T-fondsen en de cohesie- en structuurfondsen.

Lees ook: Automobilist verkiest auto waterstof boven elektrisch rijden

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.