lpg, tanken, autogas, tankstation

Onbemand LPG-tankstation aangetroffen bij controle Utrecht

Bij controles op de veiligheid bij LPG-tankstations in de regio Noord-West Utrecht werd een onbemand LPG-tankstation aangetroffen. Het tankstation was omgebouwd van een bemand station met beperkte openingstijden naar een onbemand station dat 24 uur per dag open was.

De verkoop van LPG en onbemand afleveren van andere brandstoffen is op deze locatie meteen stilgelegd door de Mileudienst . in Nederland mag geen LPG verkocht worden bij onbemande locaties. Voor het onbemand afleveren van LPG is per direct een last onder dwangsom opgelegd. Dit betekent dat bij elke geconstateerde overtreding een bedrag verbeurd wordt.

Controles

Het regionaal milieuteam van de politie Utrecht en de Milieudienst Noord-West Utrecht voerden de afgelopen maanden controles uit op de veiligheid van 18 LPG-tankstations in de gemeenten Woerden, De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater en Stichtse Vecht. De Milieudienst maakte de resultaten woensdag bekend. In totaal werd bij drie bedrijven proces-verbaal opgemaakt.

Zeven van de achttien LPG-tankstations waren volgens de Milieudienst en de politie in orde. Verder waren bij alle alle tankstations de verplichte onderdelen zoals de noodstop, aanwezige blusmiddelen, opschriften, aanrijdbeveiliging en het hekwerk rond de LPG-tank in orde. De meeste van de gecontroleerde tankstations controleren dagelijks op gebreken en beschadigingen.

Tankstations

Bij zeven van de achttien tankstations was de kennis van aanwezige medewerkers over de veiligheid op het station niet voldoende, vond de Milieudienst. De medewerkers werd door de Milieudienst en de politie een aantal vragen gesteld over wat te doen bij calamiteiten. Bijvoorbeeld waar de noodknoppen zaten of waar het noodplan hing. Sommige medewerkers konden hier geen antwoord op geven.

“Medewerkers zijn niet verplicht om een cursus volgen voor het omgaan met LPG, maar moeten als ze achter de balie staan wel weten wat ze moeten doen bij calamiteiten”, zegt een woordvoerder van de Milieudienst. “Sommige tankstations sturen de medewerkers op cursus, andere werken medewerkers zelf in op gebied van veiligheid.”

Milieudienst

Volgens de Milieudienst was de kennis van de grotere tankstations in de regio beter op orde dan de kleinere tankstations. “Bij tankstations die deel uitmaken van een landelijke keten worden cursussen bijvoorbeeld centraal geregeld. Kleine tankstations moeten zelf zorgdragen voor de kennis of cursussen.”

Bij drie bedrijven werd door de politie voor de overtredingen proces-verbaal opgemaakt. Wel bleek bij hercontroles dat de overtredingen waren opgelost.

Doel

Het doel van het project was om de veiligheidssituaties binnen de LPG-tankstations te verhogen door de veiligheid te controleren. Ook gaven de milieudienst en de politie advies over hoe de veiligheid op de stations kon worden verbeterd.

Met behulp van een checklist werden de controles in de regio hetzelfde uitgevoerd. De controles gebeurden in het weekend, omdat dan vaak inval- of vakantiekrachten werken. Als zij alleen achter een balie staan, moeten ook zij weten wat te doen wanneer er een ongeluk gebeurt op een tankstation. Normaal controleert de Milieudienst één keer in de twee jaar de LPG-tankstations.

Tankstations

“Het management van bijna alle tankstations hebben de controles positief opgevat. Er waren exploitanten en managers die te kennen gaven dat het goed is dat iedereen op het station weer gewezen is of de risico’s en de maatregelen”, zegt inspecteur Adrie de Laat van de Milieudienst.

“Er zijn tankstations die hun dagelijkse veligheidscontroles formaliseren middels checklisten. Anderen hebben de trainingschema’s structureel verbeterd of andere maatregelen getroffen. Met reguliere controles houden wij de ondernemers en personeel scherp.”

Bij bestuursrechtelijk handhaven, in tegenstelling tot strafrechtelijk handhaven, wordt eerst een waarschuwing gegeven en een redelijke tijd om de overtredingen ongedaan te maken. Pas als echt geen actie wordt ondernomen of indien een gevaarlijke situatie aanwezig is wordt bestuursrechtelijk opgetreden.

Auteur: Steven Don

2 reacties op “Onbemand LPG-tankstation aangetroffen bij controle Utrecht”

Autobedrijf W. Karzijn|10.11.16|21:58

Goed dat er controle op is.

Autobedrijf W. Karzijn|10.11.16|22:47

Goede dat er controle op is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onbemand LPG-tankstation aangetroffen bij controle Utrecht | TankPro.nl
lpg, tanken, autogas, tankstation

Onbemand LPG-tankstation aangetroffen bij controle Utrecht

Bij controles op de veiligheid bij LPG-tankstations in de regio Noord-West Utrecht werd een onbemand LPG-tankstation aangetroffen. Het tankstation was omgebouwd van een bemand station met beperkte openingstijden naar een onbemand station dat 24 uur per dag open was.

De verkoop van LPG en onbemand afleveren van andere brandstoffen is op deze locatie meteen stilgelegd door de Mileudienst . in Nederland mag geen LPG verkocht worden bij onbemande locaties. Voor het onbemand afleveren van LPG is per direct een last onder dwangsom opgelegd. Dit betekent dat bij elke geconstateerde overtreding een bedrag verbeurd wordt.

Controles

Het regionaal milieuteam van de politie Utrecht en de Milieudienst Noord-West Utrecht voerden de afgelopen maanden controles uit op de veiligheid van 18 LPG-tankstations in de gemeenten Woerden, De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater en Stichtse Vecht. De Milieudienst maakte de resultaten woensdag bekend. In totaal werd bij drie bedrijven proces-verbaal opgemaakt.

Zeven van de achttien LPG-tankstations waren volgens de Milieudienst en de politie in orde. Verder waren bij alle alle tankstations de verplichte onderdelen zoals de noodstop, aanwezige blusmiddelen, opschriften, aanrijdbeveiliging en het hekwerk rond de LPG-tank in orde. De meeste van de gecontroleerde tankstations controleren dagelijks op gebreken en beschadigingen.

Tankstations

Bij zeven van de achttien tankstations was de kennis van aanwezige medewerkers over de veiligheid op het station niet voldoende, vond de Milieudienst. De medewerkers werd door de Milieudienst en de politie een aantal vragen gesteld over wat te doen bij calamiteiten. Bijvoorbeeld waar de noodknoppen zaten of waar het noodplan hing. Sommige medewerkers konden hier geen antwoord op geven.

“Medewerkers zijn niet verplicht om een cursus volgen voor het omgaan met LPG, maar moeten als ze achter de balie staan wel weten wat ze moeten doen bij calamiteiten”, zegt een woordvoerder van de Milieudienst. “Sommige tankstations sturen de medewerkers op cursus, andere werken medewerkers zelf in op gebied van veiligheid.”

Milieudienst

Volgens de Milieudienst was de kennis van de grotere tankstations in de regio beter op orde dan de kleinere tankstations. “Bij tankstations die deel uitmaken van een landelijke keten worden cursussen bijvoorbeeld centraal geregeld. Kleine tankstations moeten zelf zorgdragen voor de kennis of cursussen.”

Bij drie bedrijven werd door de politie voor de overtredingen proces-verbaal opgemaakt. Wel bleek bij hercontroles dat de overtredingen waren opgelost.

Doel

Het doel van het project was om de veiligheidssituaties binnen de LPG-tankstations te verhogen door de veiligheid te controleren. Ook gaven de milieudienst en de politie advies over hoe de veiligheid op de stations kon worden verbeterd.

Met behulp van een checklist werden de controles in de regio hetzelfde uitgevoerd. De controles gebeurden in het weekend, omdat dan vaak inval- of vakantiekrachten werken. Als zij alleen achter een balie staan, moeten ook zij weten wat te doen wanneer er een ongeluk gebeurt op een tankstation. Normaal controleert de Milieudienst één keer in de twee jaar de LPG-tankstations.

Tankstations

“Het management van bijna alle tankstations hebben de controles positief opgevat. Er waren exploitanten en managers die te kennen gaven dat het goed is dat iedereen op het station weer gewezen is of de risico’s en de maatregelen”, zegt inspecteur Adrie de Laat van de Milieudienst.

“Er zijn tankstations die hun dagelijkse veligheidscontroles formaliseren middels checklisten. Anderen hebben de trainingschema’s structureel verbeterd of andere maatregelen getroffen. Met reguliere controles houden wij de ondernemers en personeel scherp.”

Bij bestuursrechtelijk handhaven, in tegenstelling tot strafrechtelijk handhaven, wordt eerst een waarschuwing gegeven en een redelijke tijd om de overtredingen ongedaan te maken. Pas als echt geen actie wordt ondernomen of indien een gevaarlijke situatie aanwezig is wordt bestuursrechtelijk opgetreden.

Auteur: Steven Don

2 reacties op “Onbemand LPG-tankstation aangetroffen bij controle Utrecht”

Autobedrijf W. Karzijn|10.11.16|21:58

Goed dat er controle op is.

Autobedrijf W. Karzijn|10.11.16|22:47

Goede dat er controle op is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.