E10, biobrandstof, tankpistool

Eerste resultaten ANWB-test biobrandstof E10 positief

ANWB voert samen met haar Europese zusterorganisaties een test uit om te kijken of de biobrandstof E10 schadelijk is voor de motor. Hierbij wordt er gekeken of en wanneer er schade ontstaat en of deze schade wordt veroorzaakt door de brandstof. De auto heeft inmiddels 7250 kilometer afgelegd op E10 en functioneert nog steeds goed.

Hiervoor gebruikt ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB die de test uitvoert, een auto die volgens de fabrikant niet geschikt is voor deze brandstof. Uit inspectie bleek dat er nog geen spoor was van beginnende roestvorming of vervuiling. De brandstofverdeler lijkt zelfs schoner te zijn dan na zo’n afstand verwacht mag worden, zegt de ANWB.

Opel Signum

De auto die voor de test wordt gebruikt is een Opel Signum met een 2.2-liter direct ingespoten injectiemotor. Elke 10.000 kilometer wordt de auto geïnspecteerd. Aan het eind van de test worden de injectoren uit elkaar gehaald voor een grondige inspectie.

Met een endoscoop, een camera aan een slangetje, wordt gekeken naar de effecten op de brandstofverdeler, injectoren, rubberslangen en pakkingen. Ook wordt bij elke tankbeurt een monster van de brandstof genomen om het percentage ethanol dat bijgemengd is te meten.

Proef

De proef is in maart begonnen. De bedoeling is om de auto door te laten rijden tot het einde van 2011, of tot het moment dat de auto stil komt te staan.

De ANWB krijgt veel vragen over het gebruik van E10. De organisatie raadt automobilisten aan om bij twijfel geen E10 te tanken. Als per ongeluk toch E10 wordt getankt, is het advies van de ANWB om zo snel mogelijk de tank bij te vullen met de voorgeschreven brandstof.

E10

In landen als Frankrijk en Duitsland is E10 al volop verkrijgbaar, maar in Duitsland laten automobilisten de brandstof massaal links liggen. Zij zijn bang dat de brandstof schadelijk is voor de auto. Hierdoor herintroduceerden Aral en Shell begin vorige maand de oude Euro95 bij hun tankstations. In Nederland is de brandstof met 10 procent ethanol nog niet uitgebreid verkrijgbaar.

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Eerste resultaten ANWB-test biobrandstof E10 positief”

D de Jong|30.08.11|15:45

Aan het begin van onze vakantie heb ik in Aachen de E10 getankt. Ik merk een lichte besparing van op deze benzine. Wel een groot prijsverschil binnen twee weken. Van €1.44 naar €1.50 binnen een week tijd. Ik blijf gewoon E10 tanken want kan me niet voorstellen dat het slecht voor je auto is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste resultaten ANWB-test biobrandstof E10 positief | TankPro.nl
E10, biobrandstof, tankpistool

Eerste resultaten ANWB-test biobrandstof E10 positief

ANWB voert samen met haar Europese zusterorganisaties een test uit om te kijken of de biobrandstof E10 schadelijk is voor de motor. Hierbij wordt er gekeken of en wanneer er schade ontstaat en of deze schade wordt veroorzaakt door de brandstof. De auto heeft inmiddels 7250 kilometer afgelegd op E10 en functioneert nog steeds goed.

Hiervoor gebruikt ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB die de test uitvoert, een auto die volgens de fabrikant niet geschikt is voor deze brandstof. Uit inspectie bleek dat er nog geen spoor was van beginnende roestvorming of vervuiling. De brandstofverdeler lijkt zelfs schoner te zijn dan na zo’n afstand verwacht mag worden, zegt de ANWB.

Opel Signum

De auto die voor de test wordt gebruikt is een Opel Signum met een 2.2-liter direct ingespoten injectiemotor. Elke 10.000 kilometer wordt de auto geïnspecteerd. Aan het eind van de test worden de injectoren uit elkaar gehaald voor een grondige inspectie.

Met een endoscoop, een camera aan een slangetje, wordt gekeken naar de effecten op de brandstofverdeler, injectoren, rubberslangen en pakkingen. Ook wordt bij elke tankbeurt een monster van de brandstof genomen om het percentage ethanol dat bijgemengd is te meten.

Proef

De proef is in maart begonnen. De bedoeling is om de auto door te laten rijden tot het einde van 2011, of tot het moment dat de auto stil komt te staan.

De ANWB krijgt veel vragen over het gebruik van E10. De organisatie raadt automobilisten aan om bij twijfel geen E10 te tanken. Als per ongeluk toch E10 wordt getankt, is het advies van de ANWB om zo snel mogelijk de tank bij te vullen met de voorgeschreven brandstof.

E10

In landen als Frankrijk en Duitsland is E10 al volop verkrijgbaar, maar in Duitsland laten automobilisten de brandstof massaal links liggen. Zij zijn bang dat de brandstof schadelijk is voor de auto. Hierdoor herintroduceerden Aral en Shell begin vorige maand de oude Euro95 bij hun tankstations. In Nederland is de brandstof met 10 procent ethanol nog niet uitgebreid verkrijgbaar.

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Eerste resultaten ANWB-test biobrandstof E10 positief”

D de Jong|30.08.11|15:45

Aan het begin van onze vakantie heb ik in Aachen de E10 getankt. Ik merk een lichte besparing van op deze benzine. Wel een groot prijsverschil binnen twee weken. Van €1.44 naar €1.50 binnen een week tijd. Ik blijf gewoon E10 tanken want kan me niet voorstellen dat het slecht voor je auto is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.