green planet pesse duurzaam tankstation

Bouw duurzaam Green Planet tankstation mag doorgaan

Het duurzame Green Planet tankstation voor biobrandstoffen mag bij Pesse (Drenthe) worden gebouwd. Dat heeft de Raad van State besloten. Bij het duurzame tankstation komen een slowfoodrestaurant, een tankshop en een informatiecentrum.

Futuristisch

Het pompstation wordt gebouwd op de kruising van de A28 en de N375. Het tankstation ziet er van de buitenkant futuristisch uit. Door de groene ronde luifel gaat het tankstation op in het landschap.

Automobilisten kunnen straks naast de reguliere brandstoffen ook verschillende duurzame bio-brandstoffen tanken, zoals biodiesel, ethanolbenzine en groengas. Ook komt er een laadpaal voor elektrische auto’s.

Groengas

Green Planet gaat voor het groengas samenwerken met Attero en NV Rendo. Attero is een producent van biogas en gaat, nadat het biogas opgewaardeerd is tot aardgaskwaliteit, rechtstreeks groengas leveren aan het nieuwe tankstation. Dit gebeurt door leidingen van NV Rendo. Het groengas dat het tankstation niet gebruikt, wordt ingespoten op het aardgasnetwerk.

“We hebben straks een directe fysieke verbinding met de vergistinginstallatie,” vertelt Edward Doorten, pomphouder van het nieuwe Green Planet tankstation.

Informatiecentrum

Daarnaast komt er een informatiecentrum over duurzame energie, dat toegankelijk is voor een breed publiek. Zo is er straks informatie te vinden over hoe duurzame brandstoffen tot stand komen. Ook is het centrum geschikt voor het houden van vergaderingen. Daarnaast gaat Green Planet de ombouw van motoren verzorgen zodat deze geschikt zijn voor een alternatieve brandstof.

Het tankstation gaat ook haar eigen energie opwekken met behulp van zonnecollectoren, windturbines, een koolzaadoliegenerator en gebruik van aardwarmte. Hiermee moet het energieneutraal worden.

Realisatie

Doorten is al sinds 2003 bezig met de realisatie van het project. Hij verwacht dat de bouw van het Green Planet-tankstation nog voor het eind van dit jaar begint. De verwachting is dat het pompstation in de eerste helft van volgend jaar wordt geopend.

Hij heeft de ambitie om het concept ook elders in Nederland toe te passen en gaat er van uit dat er op termijn Green Planet tankstations door heel Nederland komen te staan.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bouw duurzaam Green Planet tankstation mag doorgaan | TankPro.nl
green planet pesse duurzaam tankstation

Bouw duurzaam Green Planet tankstation mag doorgaan

Het duurzame Green Planet tankstation voor biobrandstoffen mag bij Pesse (Drenthe) worden gebouwd. Dat heeft de Raad van State besloten. Bij het duurzame tankstation komen een slowfoodrestaurant, een tankshop en een informatiecentrum.

Futuristisch

Het pompstation wordt gebouwd op de kruising van de A28 en de N375. Het tankstation ziet er van de buitenkant futuristisch uit. Door de groene ronde luifel gaat het tankstation op in het landschap.

Automobilisten kunnen straks naast de reguliere brandstoffen ook verschillende duurzame bio-brandstoffen tanken, zoals biodiesel, ethanolbenzine en groengas. Ook komt er een laadpaal voor elektrische auto’s.

Groengas

Green Planet gaat voor het groengas samenwerken met Attero en NV Rendo. Attero is een producent van biogas en gaat, nadat het biogas opgewaardeerd is tot aardgaskwaliteit, rechtstreeks groengas leveren aan het nieuwe tankstation. Dit gebeurt door leidingen van NV Rendo. Het groengas dat het tankstation niet gebruikt, wordt ingespoten op het aardgasnetwerk.

“We hebben straks een directe fysieke verbinding met de vergistinginstallatie,” vertelt Edward Doorten, pomphouder van het nieuwe Green Planet tankstation.

Informatiecentrum

Daarnaast komt er een informatiecentrum over duurzame energie, dat toegankelijk is voor een breed publiek. Zo is er straks informatie te vinden over hoe duurzame brandstoffen tot stand komen. Ook is het centrum geschikt voor het houden van vergaderingen. Daarnaast gaat Green Planet de ombouw van motoren verzorgen zodat deze geschikt zijn voor een alternatieve brandstof.

Het tankstation gaat ook haar eigen energie opwekken met behulp van zonnecollectoren, windturbines, een koolzaadoliegenerator en gebruik van aardwarmte. Hiermee moet het energieneutraal worden.

Realisatie

Doorten is al sinds 2003 bezig met de realisatie van het project. Hij verwacht dat de bouw van het Green Planet-tankstation nog voor het eind van dit jaar begint. De verwachting is dat het pompstation in de eerste helft van volgend jaar wordt geopend.

Hij heeft de ambitie om het concept ook elders in Nederland toe te passen en gaat er van uit dat er op termijn Green Planet tankstations door heel Nederland komen te staan.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.