TotalEnergies weigert sociaal plan bij verkoop tankstations; acties vakbonden dreigen
acties dreigen

Vakbonden: TotalEnergies weigert sociaal plan bij verkoop tankstations

De vakbonden CNV en FNV willen van TotalEnergies de garantie dat de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers de komende vijf jaar gelijk blijven. Foto: ProMedia, 2023

CNV Vakmensen en FNV Metaal beraden zich op acties omdat energiereus TotalEnergies volgens de vakbonden weigert sociale afspraken te maken voor medewerkers die te maken krijgen met de verkoop van de Nederlandse tankstations.

‘De directie heeft de ondernemingsraad beloofd dat het eerste jaar niemand ontslagen zal worden en vindt daarmee de kous af’, zegt Nancy Abelskamp van CNV Vakmensen. ‘Maar zo werkt dat niet in Nederland. Hier spreek je een fatsoenlijk sociaal plan af met de vakbonden.’ In maart maakte TotalEnergies bekend de uitbating van zijn 392 tankstations in Nederland te gaan verkopen aan de Canadese retailorganisatie Alimantation Couche-Tard (ACT). Ook in drie andere landen doet de Franse oliereus de uitbating en zelfs hele tankstations van de hand. Wat de gevolgen voor de medewerkers in Nederland zijn, zeker op de wat langere termijn, is onzeker. Daarom willen de bonden garanties van TotalEnergies.

Afspraken

CNV en FNV spraken de afgelopen maanden de HR-afdeling van TotalEnergies daar meerdere keren op aan. Die weigert volgens de twee vakbonden om mee te werken en wil de sociale consequenties alleen met de ondernemingsraad bespreken. ‘We hebben duidelijk uitgelegd dat in Nederland de OR alleen adviseert over nut en noodzaak van een verkoop’, zegt Abelskamp. ’De vakbonden gaan over het afdichten van de sociale consequenties. Afspraken over bijvoorbeeld het ondervangen van gedwongen ontslagen maak je met ons.’

Boterzacht

Volgens TotalEnergies is dat echter niet nodig omdat het oliebedrijf de OR beloofd heeft dat er het eerste jaar na de overname niets zal veranderen. ‘Dat is boterzacht natuurlijk’, zegt de CNV-onderhandelaar. ‘Wij willen zwart op wit dat als er onverhoopt toch iets wijzigt in het nadeel van de werknemers, zij daarvoor adequaat worden gecompenseerd. En wel in overleg met ons.’ Van een gerenommeerd bedrijf als Total zou je dat minstens ook mogen verwachten, vindt de CNV-onderhandelaar. ‘Helemaal omdat overnamepartij ACT als voorwaarde heeft gesteld dat Total er met de vakbonden op een nette manier uitkomt. Blijkbaar gaat het in dit geval vooral om schone schijn.’

Acties

Volgens Abelskamp wil TotalEnergies van ACT de garantie dat de shops er de komende vijf jaar nog hetzelfde uit blijven zien. ‘Wij willen de garantie dat de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers de komende vijf jaar gelijk blijven.’ Nu het oliebedrijf weigert een sociaal protocol (5 jaar lang geen gedwongen ontslagen en gelijke arbeidsvoorwaarden) te ondertekenen, beraden de vakbonden zich op acties. Ze gaan in overleg met hun leden over hoe die vorm moeten gaan krijgen.

Gevraagd om een reactie, wil TotalEnergies niet inhoudelijk op het bericht reageren.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vakbonden: TotalEnergies weigert sociaal plan bij verkoop tankstations | TankPro.nl
TotalEnergies weigert sociaal plan bij verkoop tankstations; acties vakbonden dreigen
acties dreigen

Vakbonden: TotalEnergies weigert sociaal plan bij verkoop tankstations

De vakbonden CNV en FNV willen van TotalEnergies de garantie dat de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers de komende vijf jaar gelijk blijven. Foto: ProMedia, 2023

CNV Vakmensen en FNV Metaal beraden zich op acties omdat energiereus TotalEnergies volgens de vakbonden weigert sociale afspraken te maken voor medewerkers die te maken krijgen met de verkoop van de Nederlandse tankstations.

‘De directie heeft de ondernemingsraad beloofd dat het eerste jaar niemand ontslagen zal worden en vindt daarmee de kous af’, zegt Nancy Abelskamp van CNV Vakmensen. ‘Maar zo werkt dat niet in Nederland. Hier spreek je een fatsoenlijk sociaal plan af met de vakbonden.’ In maart maakte TotalEnergies bekend de uitbating van zijn 392 tankstations in Nederland te gaan verkopen aan de Canadese retailorganisatie Alimantation Couche-Tard (ACT). Ook in drie andere landen doet de Franse oliereus de uitbating en zelfs hele tankstations van de hand. Wat de gevolgen voor de medewerkers in Nederland zijn, zeker op de wat langere termijn, is onzeker. Daarom willen de bonden garanties van TotalEnergies.

Afspraken

CNV en FNV spraken de afgelopen maanden de HR-afdeling van TotalEnergies daar meerdere keren op aan. Die weigert volgens de twee vakbonden om mee te werken en wil de sociale consequenties alleen met de ondernemingsraad bespreken. ‘We hebben duidelijk uitgelegd dat in Nederland de OR alleen adviseert over nut en noodzaak van een verkoop’, zegt Abelskamp. ’De vakbonden gaan over het afdichten van de sociale consequenties. Afspraken over bijvoorbeeld het ondervangen van gedwongen ontslagen maak je met ons.’

Boterzacht

Volgens TotalEnergies is dat echter niet nodig omdat het oliebedrijf de OR beloofd heeft dat er het eerste jaar na de overname niets zal veranderen. ‘Dat is boterzacht natuurlijk’, zegt de CNV-onderhandelaar. ‘Wij willen zwart op wit dat als er onverhoopt toch iets wijzigt in het nadeel van de werknemers, zij daarvoor adequaat worden gecompenseerd. En wel in overleg met ons.’ Van een gerenommeerd bedrijf als Total zou je dat minstens ook mogen verwachten, vindt de CNV-onderhandelaar. ‘Helemaal omdat overnamepartij ACT als voorwaarde heeft gesteld dat Total er met de vakbonden op een nette manier uitkomt. Blijkbaar gaat het in dit geval vooral om schone schijn.’

Acties

Volgens Abelskamp wil TotalEnergies van ACT de garantie dat de shops er de komende vijf jaar nog hetzelfde uit blijven zien. ‘Wij willen de garantie dat de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers de komende vijf jaar gelijk blijven.’ Nu het oliebedrijf weigert een sociaal protocol (5 jaar lang geen gedwongen ontslagen en gelijke arbeidsvoorwaarden) te ondertekenen, beraden de vakbonden zich op acties. Ze gaan in overleg met hun leden over hoe die vorm moeten gaan krijgen.

Gevraagd om een reactie, wil TotalEnergies niet inhoudelijk op het bericht reageren.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.