NIX18 100 kassa CRS

CRS voert test uit met digitale oplossing die leeftijd tabaksklant vaststelt

Foto: CRS

Convenience Retail Solutions (CRS) test of het gebruik van slimme, digitale oplossingen kan bijdragen aan de borging van NIX18 in de tankshop. Samen met ICT-bedrijf H@ND, strategisch partner en ontwikkelaar van de software, ontwikkelde de dochteronderneming van Lekkerland een systeem dat ondernemers ondersteunt bij de naleving van de wetgeving op het gebied van onder andere tabaksverkoop. De pilot loopt momenteel bij zo’n twintig tankstations. 

NIX18-100, zoals de naam van dit prototype luidt, is een digitale oplossing (foto) waarbij een slimme camera de leeftijd kan controleren van de persoon op basis van de wetgeving gericht op NIX18-handhaving. De medewerker van het tankstation kan het proces aan de andere kant volgen via het kassasysteem.

De leeftijdscontrole

Als de klant bij het eerste aangezicht al voldoende kenmerken vertoont van iemand die ouder is dan 30 jaar, kan deze zonder document-legitimatie door het systeem erkend worden als 18+. Er wordt dan direct een groen vinkje getoond, ‘om de snelheid in de retail-omgeving te behouden’. 30 jaar is de standaard ingestelde leeftijd, maar deze kan bijvoorbeeld ook aangepast worden naar 25 jaar.

Als blijkt dat een check wel vereist is, verschijnt op het scherm het verzoek om de ID-kaart op de scanner te plaatsen. Binnen enkele seconde wordt allereerst de leeftijd op het ID-bewijs gecontroleerd. Indien de leeftijd 18 of hoger is, volgt een check op de echtheid van het ID-bewijs om vervolgens te checken of de persoon op het ID-bewijs overeenkomt met de persoon voor de camera. Indien alle stappen geverifieerd en akkoord zijn verschijnt er voor zowel de klant als medewerker alsnog een groen vinkje.

Pilot

“De uitkomsten van de pilot gebruiken we voor verdere optimalisatie voordat we tot implementatie van deze oplossing overgaan”, zegt Lotte Schouwenaars van CRS. “Met de NIX18-100 oplossing bouwen we ons specialisme verder uit op het gebied van convenience retail-oplossingen binnen petrol.” Over de eerste resultaten kan CRS op dit moment nog geen mededeling doen. De pilot zal eind september afgerond zijn.

Vanaf 2024 is het voor supermarkten niet langer toegestaan om tabaksproducten te verkopen. De verwachting is dat veel van die consumenten hun rookwaren dan bij tankstations halen. De supermarkten vormen volgens de Rijksoverheid nu nog 40 procent van het aantal verkooppunten en hebben 55 procent van de tabaksomzet in Nederland in handen. Tot in 2024 verdwijnen er 12.000 verkooppunten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.