Bevoorrading tankstations: wat te doen bij slecht weer?

Het winterse weer heeft de afgelopen dagen voor een flinke chaos op de Nederlandse wegen gezorgd. De sneeuwval zorgde voor lange files en veel oponthoud voor het verkeer. Hoe zorg je er bij dit soort barre omstandigheden voor dat je als tankstation voldoende voorraad in huis hebt?

Het slechte winterweer maakte het moeilijker om alle bestelde goederen op tijd bij de tankstations te bezorgen”, vertelt Jean-Pierre Bakker, CEO van non-food dienstverlener Newco Europe. “Onze transporteurs hebben de afgelopen dagen problemen gehad. Uiteindelijk is bijna alles uitgeleverd – soms met wat vertraging – maar het blijft natuurlijk onprettig voor onze klanten.”

Dat tankstations in een aantal gevallen door de omstandigheden niet konden beschikken over bijvoorbeeld voldoende screenwash is vervelend, maar niet altijd te voorkomen. “We kunnen geen invloed uitoefenen op vrachtauto’s die hopeloos vast komen te zitten in het verkeer.”

Anticiperen op weersomstandigheden

Om dit soort problemen in de toekomst te verminderen of zelfs te voorkomen, is het belangrijk om proactief mee te denken met klanten. “Zo kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat tankstations meer nog dan nu al het geval is, voorzien zijn van voldoende screenwash vóór het begint te sneeuwen”, legt Bakker uit. “Soms wordt het plaatsen van een extra of grotere bestelling over het hoofd gezien en dit kan er juist op dit soort momenten toe leiden, dat een locatie ongewild zonder wintervoorraad zit.”

Inspelen op extreme weersomstandigheden geldt niet alleen voor de winterperiode, merkt Bakker op. Dat kan ook in de zomer helpen, bijvoorbeeld wanneer er een hittegolf uitbreekt. “Houtskool en briketten moeten op het station aanwezig zijn vóór dat het mooi weer wordt. Daarmee verzeker je jezelf als ondernemer van – nog – meer rendement uit non-food.”

All-in Stock Solution

Het bedrijf werkt samen met één van ’s werelds vooraanstaande softwareleveranciers op het gebied van voorraadbeheersing aan een oplossing. “Dit is een oplossing, die bovendien van het tankstation geen enkele inspanning vraagt en die onder enigszins te voorziene omstandigheden (Lees: enigszins kloppende KNMI-voorspellingen) waarborgt dat steeds voldoende voorraad op het tankstation aanwezig is, zonder dat dit een extra investering in voorraden vraagt.”

Het is volgens Bakker zelfs mogelijk dat de investering in voorraden volledig voor de rekening van zijn bedrijf komt. Buiten het petrolkanaal wordt deze oplossing bij retailers overigens al jaren toegepast. “Het is dus bewezen technologie, die alleen nog maar hoeft te worden gekoppeld aan de in het petrolkanaal gangbare kassa- en back-office systemen. Wij verwachten in het voorjaar van 2018 de eerste tankstations aan te kunnen sluiten op onze zogenaamde ‘All-in Stock Solution’.

Meer informatie is hier te verkrijgen.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.