Grossiers eisen recht op retour voor tabakswaar met verouderde verpakking

Leveranciers Lekkerland en Foox willen dat tabaksfabrikanten producten met verouderde verpakkingen terugnemen na 20 mei 2017. Vanaf die datum mag geen tabakswaar meer worden verkocht die niet voldoet aan de nieuwe verpakkingsregels. De fabrikanten moeten die producten dan terugnemen als de retailer ze nog niet heeft verkocht, vinden beide grossiers.

Voor sigaretten, sigaren en shag gelden sinds mei vorig jaar strengere verpakkingsregels. Tabaksproducten hebben grotere waarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes gekregen. Op dit moment mogen nog producten worden verkocht die niet aan deze eisen voldoen. Deze overgangsfase eindigt op 20 mei 2017.

Tankstations

Als tankstations en andere retailers na die datum nog producten hebben die niet voldoen aan de nieuwe verpakkingseisen, mogen ze niet meer worden verkocht. Lekkerland en Foox willen dat tabaksfabrikanten deze artikelen terugnemen. Zo blijven de retailers niet met onverkoopbare tabakswaar zitten. Het gaat hierbij om producten die worden geleverd vanaf 1 februari, benadrukt Lekkerland tegen vakblad Tabak2day.

De grossier meldt dat vanaf februari geen producten met verouderde verpakkingen meer worden geleverd van fabrikanten die niet akkoord gaan met deze retoureis. De namen van de producenten die niet akkoord gaan, worden door Lekkerland naar buiten gebracht in de loop van januari.

Sigaren

Overigens voldoen de meeste tabaksproducten die nu worden geleverd al aan de strengere verpakkingseisen. Het probleem rondom de verouderde verpakkingen speelt vooral bij artikelen uit het sigarensegment, die niet zo vaak worden verkocht. Foox raadt tankstationhouders en andere retailers ook aan om goed na te denken bij het inkopen. “Als je nu zes kisten sigaren met oude verpakkingen inkoopt, terwijl je er jaarlijks maar drie van verkoopt, weet je nu al dat je met onverkoopbare producten blijft zitten”, zegt directeur Henk-Jan Minnema tegen Tabak2day.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Grossiers eisen recht op retour voor tabakswaar met verouderde verpakking”

cor m|14.09.17|12:30

Niks fijner dan het opsteken van een heerlijke sigaar….!!! Wat die bemoeizuchtige anti tabak lobby er verder allemaal wil opzetten zoeken ze maar uit want ik heb zelf mooie stickers laten maken die er direct overheen gaan. Al is het maar als protest tegen het egoïstisch fundamentalisme van die lui.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.