Douane ziet heil in keurmerk voor bonafide tabaksverkopers

De Douane is voorstander van een keurmerk voor tabaksverkopers die zich goed aan de regels houden. Daarmee moet de illegale sigarettenhandel in Nederland terug worden gedrongen. De Douane geeft aan hierover in gesprek te willen gaan met bedrijfstakken, waar rokertjes worden verkocht.

De handel in illegale tabak is groot en wordt mede aangewakkerd door forse verschillen in accijnstarieven tussen verschillende landen. De Douane en de opsporingsdienst Fiod vinden jaarlijkse miljoenen illegaal geproduceerde of onveraccijnsde sigaretten.

Illegaal

De beide organisaties nemen volgens eigen zeggen ongeveer 87 miljoen sigaretten per jaar in beslag. Daar komt nog eens ongeveer 54.000 kilo in beslag genomen illegale waterpijptabak bij. Als deze producten op de markt zouden zijn gebracht, zou de schatkist zo’n 25 miljoen euro aan accijnzen zijn misgelopen.

Om deze grootschalige criminele handel in te perken, ziet de Douane heil in een keurmerk voor bonafide tabaksverkopers. De opsporingsdienst noemt daarbij onder meer het op orde hebben van de administratie en het zorgen voor een correcte accijnsafdracht als belangrijke criteria. Het keurmerk zou wat de Douane betreft op de gevel van de winkel mogen prijken en zou het handhaven van de Nederlandse belastingregels moeten vergemakkelijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Douane ziet heil in keurmerk voor bonafide tabaksverkopers | TankPro.nl

Douane ziet heil in keurmerk voor bonafide tabaksverkopers

De Douane is voorstander van een keurmerk voor tabaksverkopers die zich goed aan de regels houden. Daarmee moet de illegale sigarettenhandel in Nederland terug worden gedrongen. De Douane geeft aan hierover in gesprek te willen gaan met bedrijfstakken, waar rokertjes worden verkocht.

De handel in illegale tabak is groot en wordt mede aangewakkerd door forse verschillen in accijnstarieven tussen verschillende landen. De Douane en de opsporingsdienst Fiod vinden jaarlijkse miljoenen illegaal geproduceerde of onveraccijnsde sigaretten.

Illegaal

De beide organisaties nemen volgens eigen zeggen ongeveer 87 miljoen sigaretten per jaar in beslag. Daar komt nog eens ongeveer 54.000 kilo in beslag genomen illegale waterpijptabak bij. Als deze producten op de markt zouden zijn gebracht, zou de schatkist zo’n 25 miljoen euro aan accijnzen zijn misgelopen.

Om deze grootschalige criminele handel in te perken, ziet de Douane heil in een keurmerk voor bonafide tabaksverkopers. De opsporingsdienst noemt daarbij onder meer het op orde hebben van de administratie en het zorgen voor een correcte accijnsafdracht als belangrijke criteria. Het keurmerk zou wat de Douane betreft op de gevel van de winkel mogen prijken en zou het handhaven van de Nederlandse belastingregels moeten vergemakkelijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.