Van bemand naar onbemand: ‘Grip houden op tankstation is een must’

Het exploiteren van een shop kan heel lucratief zijn, maar het is lang niet voor elk tankstation de moeite. Uit cijfers van BOVAG blijkt dat er op dit moment zelfs meer onbemande dan bemande locaties zijn. Maar wat zijn de gevolgen als je besluit om de shop dicht te gooien? En hoe zorg je ervoor dat de klant zich toch veilig voelt op het voorterrein?

De cijfers spreken boekdelen. De verhouding tussen het aantal bemande en onbemande tankstations is afgelopen jaren behoorlijk door elkaar geschud. In 2003 waren er nog 3.661 bemande locaties en slechts 575 onbemande stations. Vijftien jaar later is dat ongeveer fifty-fifty (2.023 bemand / 2.098 onbemand). Aan het sluiten van je shop kleven verschillende nadelen, vertelt Aart van Rooijen van BigBrother, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen en leveren van beveiligingsoplossingen voor de petrol- en de retailsector. “Je hebt geen 24/7 controle meer op je station. Je weet niet precies wie er langskomen en wat zich op het voorterrein afspeelt.”

En er kleven meer nadelen aan een tankstation zonder shop. Ook wat betreft het aanbod van brandstoffen heeft de keuze om de shop te sluiten gevolgen. “Het is op een onbemande locatie niet langer toegestaan om bepaalde brandstoffen te verkopen, waaronder bijvoorbeeld LPG. Ook daar moet je rekening mee houden. Een uitzondering is als er een derde partij aanwezig is die toezicht kan houden, zoals een nabijgelegen garage.”

Veiligheid klant voorop

Juist het gevoel om de controle over het tankstation kwijt te raken, is ook volgens Jeannot Bruggeling van Bever Innovations een angst van veel oliemaatschappijen, ondernemers en tankstation-exploitaties. “Je hebt geen personeel meer in je shop om de locatie in de gaten te houden of in te grijpen als zaken niet lopen zoals je wilt. Dat kan zijn als de verkeersveiligheid in gevaar komt of als er mensen in de buurt van het terrein zijn die daar niets te zoeken hebben. Je klant moet zich veilig voelen tijdens het tanken. Dat is echt van groot belang. Anders rijden ze door naar je concurrent.”

Met intelligente verlichting helpt het Zeeuwse bedrijf ondernemers om het gevoel van veiligheid op het terrein te vergroten. “Bij alle tankstations is goede verlichting uiteraard een must, maar bij onbemande locaties is dit nóg belangrijker. Helemaal als de dagen korter worden en het buiten langer donker is, kun je door middel van goede verlichting het verschil maken.” Tankstations met defecte of knipperende lampen en donkere hoekjes geven klanten een onbehaaglijk gevoel, vertelt Bruggeling. “Je moet de zaken goed voor elkaar hebben en kwaliteit uitstralen door de juiste verlichting op de juiste plaats te hebben. Verlichting is daarvan een zeer belangrijk aspect dat – onterecht – nog wel eens over het hoofd wordt gezien.”

Slimme camera-toepassingen

Niet alleen door goede verlichting, maar ook door gebruik van innovatieve camera-oplossingen kun je grip houden op je onbemande locatie(s), benadrukt Van Rooijen. “Deze proactieve oplossingen zorgen ervoor dat ondernemers het directe toezicht op hun tankstation behouden. Bijvoorbeeld door actief te worden gealarmeerd bij een noodsituatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van camerabeelden. Er is bovendien meer toezicht door periodiek, effectief controles op netheid te kunnen uitvoeren.” Het bedrijf uit Ede voorziet in de groeiende behoefte, met zijn cameraplatform (PumpWatch, red.) en intelligente modules, om meer grip te houden op deze onbemande locaties. “We zien dat ondernemers behoefte hebben aan oplossingen op drie gebieden. Security (veiligheid), Performance  (prestatie) en Insight (inzicht).”

Naast de veiligheid van klanten, staan ook de veiligheidsvoorschriften waaraan service providers zich moeten houden centraal. Of wat te denken van het gevaar van fraude en skimming. Periodiek moeten er controles worden uitgevoerd op het station en aan de installaties. “Cameratoezicht verhoogt het algemene beveiligingsniveau op een tankstation van een onbemande site. De beweegbare camera’s kunnen bij eventuele calamiteiten ingezet worden ter ondersteuning, bijvoorbeeld het identificeren van ongewenste bezoekers”, vertelt Van Rooijen.

Door gebruik te maken van camerabewaking kunnen direct (of achteraf) beelden worden bekeken en kan de gebeurtenis op de juiste manier worden ingeschat. Dit kan betekenen dat beelden gebruikt worden als er schade aan het station is ontstaan, maar ook als er een ongeval op het station heeft plaatsgevonden. Als gevolg van fraude of skimming op het station zijn camerabeelden bovendien van groot belang. Het goed in beeld krijgen van het proces versterkt de zaak bij politie of justitie.

Grip op je station

Het is voor ondernemers belangrijk om grip te houden op hun station, ook als ze dat van een afstand moeten doen. Het uitvoeren van periodieke controles op het station, het controleren van de netheid van het station, de aanwezigheid van veiligheidsvoorzieningen en een juiste prijsstelling op het prijzenbord zijn daarvoor een must. Bovendien is het belangrijk dat de ondernemer direct een melding ontvangt als er een cruciale gebeurtenis plaatsvindt, zoals een noodstopactivering, OPT-fraude of het uitvallen van een prijzenbord. Van Rooijen: “De combinatie met het juiste beeld is daarvoor heel belangrijk. Met deze functionaliteiten (Snapshot/Watch-it, red.) bieden we proactieve oplossingen voor het toezicht op stations.”

Het leren kennen en het contact houden met je klant is voor onbemande locaties een nog grotere uitdaging. Daarvoor bestaan volop mogelijkheden. Het klantgedrag op het tankstation kan in beeld gebracht worden op basis van het kenteken dat bij het tanken wordt herkend. “Deze informatie wordt opgeslagen en op een betrouwbare en efficiënte manier geanalyseerd. Dit is de basis van gepersonaliseerde marketing. Je kunt efficiënter klantrelaties opbouwen en je besluitvorming verbeteren”, aldus Van Rooijen.

Veel meer mogelijkheden

Volgens Bruggeling kunnen ondernemers door middel van het EOS Connected systeem de intelligente verlichting op hun station op afstand heel goed in de gaten houden en alle data analyseren. “Er zijn hierdoor heel veel mogelijkheden. Op afstand kan er onder andere worden gekeken of alle lampen nog steeds naar behoren werken, maar ook proactief kan een armatuur een melding geven dat er onderhoud nodig is. Zo zorg je altijd voor een optimaal verlicht tankstation en houd je grip op de onderhoudskosten, vooral op een onbemande locatie.”

Ook als klanten komen aanrijden bij het tankstation, is het door de terreinverlichting (Ambiente, red.) mogelijk dat het voorterrein extra wordt verlicht. “Dit wordt op basis van beweging waargenomen en ingeschakeld. Door de draadloze verbinding tussen alle EOS-lampen is met de mate van lichtoutput tijdens het tanken te spelen, afhankelijk van de locatie en de situatie op het voorterrein. Zo zorg je ervoor dat je altijd voldoende licht biedt.” Je kunt lampen bijvoorbeeld feller laten branden om mensen af te schrikken, de verlichting laten knipperen of direct koppelen aan de alarmsystemen. “Daar ligt voor ons weer een mooie link met de oplossingen van partijen zoals BigBrother.”

De combinatie tussen intelligente verlichting en innovatieve camera-oplossingen biedt volop mogelijkheden voor de ondernemer, vindt Bruggeling. “En dat zal in de toekomst misschien nog wel meer nodig zijn. Het aantal onbemande locaties gaat komende jaren waarschijnlijk nog verder groeien. Het is dan ook zaak om het leven er voor de ondernemer zo eenvoudig mogelijk op te maken. Die moet de locatie met een gerust hart onbemand durven exploiteren en het gevoel hebben nog steeds de volledige controle over het tankstation te houden. Dat is het allerbelangrijkste.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.