Esso tankstation prijsbord

Vissers Olie neemt twintig tankstations over van Esso

Esso tankstation prijsbord

Vissers Olie neemt twintig bemande Esso-vestigingen in Zuidwest-Nederland over van ExxonMobil. Elf overgenomen locaties worden geëxploiteerd door Vissers Olie zelf. Bij de andere vestigingen is sprake van dealers. De oliemaatschappij zet door de overeenkomst met het familiebedrijf uit Horst aan de Maas een nieuwe stap in de verkoop van haar tankstations in Nederland. De exacte datum van overdracht is nog niet bekend.

Eerder al werd een aantal locaties van Esso in Noordoost-Nederland verkocht en werden Express-vestigingen afgestoten. De overname betreft volgens Vissers Olie stations op strategische locaties, onder meer aan rijkswegen. Het pakket bevat een zevental snelweglocaties.

Tankstations

Vissers Olie opereert al ruim 95 jaar in Limburg, Zuidoost-Brabant en Zuid-Gelderland. ”Voor de toekomst van het bedrijf is deze overname een mooie stap”, aldus een woordvoerder. Het familiebedrijf groeit met de overname van een bedrijf van 140 medewerkers naar een onderneming met 280 personeelsleden.

Vissers Olie is een van de grotere distributeurs van brandstoffen en smeermiddelen in Zuid-Nederland. Sinds 1994 concentreert het bedrijf zich op de exploitatie en ontwikkeling van tankstations. Met 21 eigen vestigingen, een groot netwerk van partnerlocaties, verspreid over Zuid-Nederland, en een jaaromzet van ruim honderd miljoen euro heeft Vissers Olie zich een stevige positie in de markt weten te veroveren.

Oliemaatschappij

Voor ExxonMobil is het opnieuw een stap waarbij ze het beheer van vestigingen afstoten. ”De markt voor de retailbrandstoffen is zeer competitief en blijft evolueren. Om die reden denken we dat de verkoop van onze brandstoffen via distributeurs de meest efficiënte manier is voor ExxonMobil om haar klanten te bedienen, om concurrerend te kunnen blijven en om te groeien in de toekomst”, aldus een een woordvoerder van de oliemaatschappij.

“Esso blijft actief in de retailsector door brandstoffen te leveren aan distributeurs die ze vervolgens op hun stations onder de merknaam Esso verkopen. Klanten kunnen na de overname nog steeds hoogwaardige kwaliteitsbrandstoffen kopen, hun Esso-kaarten gebruiken, spaarpunten sparen en smeermiddelen van het Mobil-merk kopen. Ook mogen ze dezelfde goede service verwachten op deze stations.”

Texaco

Oliemaatschappijen hebben in Nederland steeds minder tankstations in eigen beheer. Zo zijn veel Texaco-vestigingen niet in handen van het Amerikaanse moederbedrijf Chevron, maar al geruime tijd in het bezit van investeringsmaatschappij Delek en brandstofhandelaar Salland Olie.

En ExxonMobil is weliswaar het bedrijf dat de Esso-formule ontwikkelde, maar heeft het bezit van een aantal vestigingen overgedragen aan handelaren. Zo deed Haan recentelijk een overname van achttien locaties en kocht Multi Energy vorig jaar vijftien vestigingen. De Koeweitse oliemaatschappij Q8 droeg recentelijk 32 stations over aan OK Olie.

Distributeurs

Na voltooiing van de transactie heeft ExxonMobil nog steeds een belangrijk aantal servicestations en contracten met dealers in de Benelux. “Brandstoffen verkopen via onafhankelijke distributeurs is voor ons de gewenste strategie, daar waar de regelgeving en de economische omstandigheden dit toelaten”, laat de woordvoerder weten.

Ook in het buitenland doen diverse maatschappijen tankstations van de hand. In België zijn inmiddels alle Esso-stations overgedragen aan distributeurs. Wel blijft het bedrijf bij de zuiderburen actief in de retailsector door brandstoffen te leveren aan distributeurs die ze op hun stations onder de merknaam Esso verkopen.

Buitenland

Ook Shell verkocht onlangs tankstations in buitenlandse markten. In Italië en Australië gingen maar liefst zeventienhonderd vestigingen over in andere handen. Of de oliereus ook plannen heeft om in Nederland locaties van de hand te doen, wil het bedrijf desgevraagd niet meedelen.

Dat de brandstofgiganten zich steeds meer terugtrekken van de downstreamtak, verbaast Nove-directeur Erik de Vries niet. ”Je ziet dat maatschappijen hun tankstations van de hand doen in landen waar de markt al volwassen is. Nederland is daar een voorbeeld van, net als andere West-Europese landen. De marges in die landen zijn gewoon erg laag.”

Downstream

“Een investering in downstream levert een stuk minder op dan een investering in upstream. Daar willen ze zich meer op focussen. En de retail laten ze vaak over aan andere partijen”, zegt De Vries.

Hij verwacht dat de trend zich in de toekomst doorzet. ”Voor maatschappijen is de komende jaren de kwaliteit van de stations belangrijker dan de kwantiteit. Mooie locaties met veel verkeer willen ze graag in hun eigen invloedssfeer houden. Ook als het gaat om de kenmerken van de verschillende formules houden de maatschappijen inspraak.”

Netwerk

Dat de brandstofgiganten veel locaties van de hand doen is absoluut een kans voor de handelaren, denkt De Vries. ”Uitbreiding van je netwerk kan zeker voordelen bieden. Denk aan administratiekosten. Als je die kunt verdelen over bijvoorbeeld honderdvijftig vestigingen is dat beter dan wanneer je er honderd hebt. Ook voor de tankpashouders is het aantrekkelijk als je een groter netwerk hebt.”

Niet alle oliemaatschappijen verminderen hun aantal stations in Nederland. Zo breidt Q8 momenteel de Tango-formule gestaag uit en nam Lukoil alle stations over van SmeetsGeelen en Rotonde. Verdere overnames worden door de Russen niet uitgesloten.

Tom van Gurp

Lees ook: OK start omkleuring na overname 32 Q8-stations

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vissers Olie neemt twintig tankstations over van Esso | TankPro.nl
Esso tankstation prijsbord

Vissers Olie neemt twintig tankstations over van Esso

Esso tankstation prijsbord

Vissers Olie neemt twintig bemande Esso-vestigingen in Zuidwest-Nederland over van ExxonMobil. Elf overgenomen locaties worden geëxploiteerd door Vissers Olie zelf. Bij de andere vestigingen is sprake van dealers. De oliemaatschappij zet door de overeenkomst met het familiebedrijf uit Horst aan de Maas een nieuwe stap in de verkoop van haar tankstations in Nederland. De exacte datum van overdracht is nog niet bekend.

Eerder al werd een aantal locaties van Esso in Noordoost-Nederland verkocht en werden Express-vestigingen afgestoten. De overname betreft volgens Vissers Olie stations op strategische locaties, onder meer aan rijkswegen. Het pakket bevat een zevental snelweglocaties.

Tankstations

Vissers Olie opereert al ruim 95 jaar in Limburg, Zuidoost-Brabant en Zuid-Gelderland. ”Voor de toekomst van het bedrijf is deze overname een mooie stap”, aldus een woordvoerder. Het familiebedrijf groeit met de overname van een bedrijf van 140 medewerkers naar een onderneming met 280 personeelsleden.

Vissers Olie is een van de grotere distributeurs van brandstoffen en smeermiddelen in Zuid-Nederland. Sinds 1994 concentreert het bedrijf zich op de exploitatie en ontwikkeling van tankstations. Met 21 eigen vestigingen, een groot netwerk van partnerlocaties, verspreid over Zuid-Nederland, en een jaaromzet van ruim honderd miljoen euro heeft Vissers Olie zich een stevige positie in de markt weten te veroveren.

Oliemaatschappij

Voor ExxonMobil is het opnieuw een stap waarbij ze het beheer van vestigingen afstoten. ”De markt voor de retailbrandstoffen is zeer competitief en blijft evolueren. Om die reden denken we dat de verkoop van onze brandstoffen via distributeurs de meest efficiënte manier is voor ExxonMobil om haar klanten te bedienen, om concurrerend te kunnen blijven en om te groeien in de toekomst”, aldus een een woordvoerder van de oliemaatschappij.

“Esso blijft actief in de retailsector door brandstoffen te leveren aan distributeurs die ze vervolgens op hun stations onder de merknaam Esso verkopen. Klanten kunnen na de overname nog steeds hoogwaardige kwaliteitsbrandstoffen kopen, hun Esso-kaarten gebruiken, spaarpunten sparen en smeermiddelen van het Mobil-merk kopen. Ook mogen ze dezelfde goede service verwachten op deze stations.”

Texaco

Oliemaatschappijen hebben in Nederland steeds minder tankstations in eigen beheer. Zo zijn veel Texaco-vestigingen niet in handen van het Amerikaanse moederbedrijf Chevron, maar al geruime tijd in het bezit van investeringsmaatschappij Delek en brandstofhandelaar Salland Olie.

En ExxonMobil is weliswaar het bedrijf dat de Esso-formule ontwikkelde, maar heeft het bezit van een aantal vestigingen overgedragen aan handelaren. Zo deed Haan recentelijk een overname van achttien locaties en kocht Multi Energy vorig jaar vijftien vestigingen. De Koeweitse oliemaatschappij Q8 droeg recentelijk 32 stations over aan OK Olie.

Distributeurs

Na voltooiing van de transactie heeft ExxonMobil nog steeds een belangrijk aantal servicestations en contracten met dealers in de Benelux. “Brandstoffen verkopen via onafhankelijke distributeurs is voor ons de gewenste strategie, daar waar de regelgeving en de economische omstandigheden dit toelaten”, laat de woordvoerder weten.

Ook in het buitenland doen diverse maatschappijen tankstations van de hand. In België zijn inmiddels alle Esso-stations overgedragen aan distributeurs. Wel blijft het bedrijf bij de zuiderburen actief in de retailsector door brandstoffen te leveren aan distributeurs die ze op hun stations onder de merknaam Esso verkopen.

Buitenland

Ook Shell verkocht onlangs tankstations in buitenlandse markten. In Italië en Australië gingen maar liefst zeventienhonderd vestigingen over in andere handen. Of de oliereus ook plannen heeft om in Nederland locaties van de hand te doen, wil het bedrijf desgevraagd niet meedelen.

Dat de brandstofgiganten zich steeds meer terugtrekken van de downstreamtak, verbaast Nove-directeur Erik de Vries niet. ”Je ziet dat maatschappijen hun tankstations van de hand doen in landen waar de markt al volwassen is. Nederland is daar een voorbeeld van, net als andere West-Europese landen. De marges in die landen zijn gewoon erg laag.”

Downstream

“Een investering in downstream levert een stuk minder op dan een investering in upstream. Daar willen ze zich meer op focussen. En de retail laten ze vaak over aan andere partijen”, zegt De Vries.

Hij verwacht dat de trend zich in de toekomst doorzet. ”Voor maatschappijen is de komende jaren de kwaliteit van de stations belangrijker dan de kwantiteit. Mooie locaties met veel verkeer willen ze graag in hun eigen invloedssfeer houden. Ook als het gaat om de kenmerken van de verschillende formules houden de maatschappijen inspraak.”

Netwerk

Dat de brandstofgiganten veel locaties van de hand doen is absoluut een kans voor de handelaren, denkt De Vries. ”Uitbreiding van je netwerk kan zeker voordelen bieden. Denk aan administratiekosten. Als je die kunt verdelen over bijvoorbeeld honderdvijftig vestigingen is dat beter dan wanneer je er honderd hebt. Ook voor de tankpashouders is het aantrekkelijk als je een groter netwerk hebt.”

Niet alle oliemaatschappijen verminderen hun aantal stations in Nederland. Zo breidt Q8 momenteel de Tango-formule gestaag uit en nam Lukoil alle stations over van SmeetsGeelen en Rotonde. Verdere overnames worden door de Russen niet uitgesloten.

Tom van Gurp

Lees ook: OK start omkleuring na overname 32 Q8-stations

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.