Brancheorganisaties BETA en BOVAG hebben met de vakbonden een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de tankstation- en carwashbranche. Werknemers krijgen er 250 euro bij en de jeugdlonen gaan flink omhoog. Volgens de vakbonden is de nieuwe cao ‘een ongekende afspraak voor deze branche’.
'boost voor branche'

Nieuwe cao voor tankstations en wasbedrijven: ‘Ongekende afspraak’

De looptijd van de nieuwe cao is vijftien maanden en voorziet in een loonsverhoging in twee stappen, waarbij er in totaal 250 euro bijkomt. Foto: ProMedia, 2023

Brancheorganisaties BETA en BOVAG hebben met de vakbonden een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de tankstation- en carwashbranche. Werknemers krijgen er 250 euro bij en de jeugdlonen gaan flink omhoog. Volgens de vakbonden is de nieuwe cao ‘een ongekende afspraak voor deze branche’.

De vakbonden zullen het principeakkoord voorleggen aan hun leden. Na dit beraad wordt duidelijk of het akkoord definitief kan worden gemaakt. De looptijd van de nieuwe cao is vijftien maanden en voorziet in een loonsverhoging in twee stappen, waarbij er in totaal 250 euro bijkomt. Vanaf 1 januari 2024 zal het eerste deel van de structurele loonsverhoging worden ingevoerd: 185 euro bruto per maand (op basis van fulltime dienstverband). De tweede verhoging bedraagt 65 euro (op basis van fulltime dienstverband) en gaat in op 1 december 2024. De bedragen voor parttimers zijn naar rato. BETA en BOVAG spreken van ‘forse verhogingen’ die nodig zijn mede vanwege de grote stijging van het wettelijk minimumloon.

Boost

De jeugdlonen worden op basis van het principeakkoord fors verhoogd. Een jeugdige krijgt tot 20 jaar voortaan 90 procent van het loon van de leeftijdsschaal erboven. 15- tot en met 19-jarigen kunnen zelfs uitzien naar een loonstijging van 34 procent tot 46 procent. Deze verhogingen zorgen volgens de brancheorganisaties voor een flinke boost om jonge mensen aan te trekken, bijvoorbeeld voor een bijbaan. Hiermee wordt de branche ook een stuk meer concurrerend met de horeca en supermarkten.

Een volwaardige RVU-regeling is voor onze branche niet betaalbaar en uitvoerbaar. Daarom is overeengekomen dat binnen het generatiepact de oudere generatie werknemers recht krijgt op variant 2 van de afspraak. Dit komt neer op de 70% arbeidsduur/85% salaris/100% pensioenopbouw. De voorwaarde is dat de werknemer drie jaar voor de AOW-leeftijd zit, minimaal 38 uur werkt en in functiegroep 1 t/m 4 valt.

Ongekende afspraak

CNV-onderhandelaar Gerard van Dijk noemt de nieuwe cao ‘een ongekende afspraak voor deze branche’. “Maar het is helemaal terecht. De mensen in deze cao zijn geen topverdieners. Zij voelden de inflatie de afgelopen twee jaar het hardst.”

De cao Tankstations en Wasbedrijven geldt zowel voor iedereen die werkt bij de verkoop van motorbrandstoffen en andere energievormen zoals laadpalen voor elektrische voertuigen, als voor de mensen die werken in bedrijven waar vervoersmiddelen worden gewassen en gereinigd. In de volksmond wordt de cao ook wel cao Tank en Was genoemd.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

1 reactie op “Nieuwe cao voor tankstations en wasbedrijven: ‘Ongekende afspraak’”

Edwin Landzaad|04.12.23|17:10

Tankstations verdienen behoorlijk met shop verkoop en wasstraat, rest is flauwekul ! Zuiniger en elektrische auto’s ook flauwekul vergeleken met enorme verkeersdrukte en welke omzetten tankpersoneel met vaak 1 persoons shift over hun kassa zien gaan !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.