Avondklok per direct opgeheven, Nederlandse staat hoopt op schorsing tot hoger beroep dient

Foto: Rieneke Kok

De avondklok, die op 23 januari werd ingevoerd, moet per direct opgeheven worden. Dat is het oordeel van de rechtbank in Den Haag. In een zaak die werd aangespannen door Viruswaarheid, een ‘actiegroep die het coronabeleid van de Nederlandse overheid bekritiseert’, oordeelde de rechter dat er geen sprake is van een noodsituatie die de maatregel rechtvaardigt. De overheid zelf hoopt juist dat de avondklok gehandhaafd blijft tot het hoger beroep in de zaak vrijdagochtend is geweest. De Nederlandse staat vraagt het gerechtshof de uitspraak tot die tijd te schorsen.

De avondklok werd ingesteld op basis van een noodwet. Daarin staat dat het kabinet bepaalde regels kan invoeren zonder dat de Tweede en Eerste Kamer daarbij geraadpleegd worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘een dijkdoorbraak’, noemde de rechtbank het invoeren van de avondklok geen noodsituatie. Ook het feit dat het Outbreak Management Team (OMT) al een tijdje nadenkt over de maatregel duidt volgens de rechter niet op een noodsituatie, evenals de tijd die vooraf werd genomen voor het spoeddebat in de Tweede Kamer. 

Oordeel

De voorzieningsrechter oordeelde volgens het ANP dat de avondklok ‘een vergaande inbreuk is op op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer’. Daarnaast neemt door de avondklok het recht op ‘vrijheid van vergadering en betoging’ af. 

Mocht de rechter inderdaad bij het huidige oordeel blijven, dan betekent het terugdraaien van de avondklok ook dat de maatregelen voor tankstations wat versoepeld worden. Tankstations mogen momenteel tussen 20.45 uur en 04:30 uur geen levensmiddelen verkopen, maar als het besluit van de rechter blijft staan, hoeven benzinepompen geen rekening meer te houden met de aangepaste openingstijden.

Alleen de verkoop van brandstoffen en daaraan verwante artikelen kan nu in de nachtelijke uren nog doorgaan. Die beperking zou ook opgeheven worden. Wel werd vrijdag bekend dat warme dranken weer verkocht mogen worden tijdens de avondklok.

Gevolgen

Zelfs als het kabinet in beroep gaat tegen de beslissing, zal dat volgens de rechtbank geen directe gevolgen hebben op de uitspraak. De avondklok moet van de rechter direct worden opgeheven en zou pas weer opnieuw kunnen gelden na een nieuwe uitspraak. De overheid richt zijn pijlen op een schorsing van de uitspraak tot het hoger beroep dient. Dit zogenaamde schorsingsincident dient dinsdag nog in Den Haag, meldt het ANP. Het vonnis zelf zal dan vrijdagochtend om 10.00 uur behandeld worden.

Het kabinet laat zelf weten vast te houden aan de avondklok, ondanks het vonnis van dinsdagochtend. Premier Mark Rutte zegt ‘alles te doen om de avondklok te behouden’. Zelfs als de uitkomst is dat het vonnis van de rechtbank blijft staan, roept Rutte de Nederlanders op zoveel mogelijk thuis te blijven. Het is onverstandig om er mee te stoppen, zei hij in een persconferentie. Het kabinet gaat er volgens het ANP van uit dat het het beroep wint.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.