Avondklok per direct opgeheven, Nederlandse staat hoopt op schorsing tot hoger beroep dient

De avondklok, die op 23 januari werd ingevoerd, moet per direct opgeheven worden. Dat is het oordeel van de rechtbank in Den Haag. In een zaak die werd aangespannen door Viruswaarheid, een ‘actiegroep die het coronabeleid van de Nederlandse overheid bekritiseert’, oordeelde de rechter dat er geen sprake is van een noodsituatie die de maatregel rechtvaardigt. De overheid zelf hoopt juist dat de avondklok gehandhaafd blijft tot het hoger beroep in de zaak vrijdagochtend is geweest. De Nederlandse staat vraagt het gerechtshof de uitspraak tot die tijd te schorsen.

De avondklok werd ingesteld op basis van een noodwet. Daarin staat dat het kabinet bepaalde regels kan invoeren zonder dat de Tweede en Eerste Kamer daarbij geraadpleegd worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘een dijkdoorbraak’, noemde de rechtbank het invoeren van de avondklok geen noodsituatie. Ook het feit dat het Outbreak Management Team (OMT) al een tijdje nadenkt over de maatregel duidt volgens de rechter niet op een noodsituatie, evenals de tijd die vooraf werd genomen voor het spoeddebat in de Tweede Kamer. 

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad TankPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de tankstation-, brandstof- en convenience branche.

1 maand gratis proefabonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.